Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ενεργειακό θερμοκήπιο στη Θέρμη, με 100% χρήση ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ακόμη μια πρωτιά για την περιοχή μας Το πρώτο παγκόσμια ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης από την ελληνική εταιρεία ΟΕΤ, σ το πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος υποστηρίζεται σε ποσοστό 100% από ΑΠΕ και εφαρμόζεται σε εγκατάσταση 200 τ.μ στη Θέρμη που παραχώρησε ο Δήμο Θέρμης.

ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Αναφερόμενος τα πλεονεκτήματα και τις επιδόσεις του νέου θερμοκηπίου ο καθηγητής Στ. Λογοθετίδης πρόεδρο του ΗΟΡΕ-Α Συνδέσμου τόνισε “Ξεκινήσαμε από το 2015 αυτή την πειραματική προσπάθεια για παραγωγή ντομάτας σε ειδικό θερμοκήπιο, βάζον τας στη στέγη τα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς προκειμένου να μας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια και να διαπιστώσουμε πως είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουμε και την παραγωγή ντομάτας. Τα πειράματα έγιναν αρχικά σε μικρότερα θερμο κήπια. Αυτό είναι μεγαλύτερο και έγινε με τη συνεργασία τριών εταιρειών οι οποίες εξειδικεύονται είτε στην κατασκευή θερμοκηπίων είτε στην εγκα τάσταση ενεργειακών πηγών. Επομένως, αυτό το θερμοκήπιο λειτουργεί σε στάδιο πέραν του πειραματικού, σε πραγματικές συνθήκες. Είναι πλήρως αυτοματοματοποιημένο και ενεργειακά αυτόνομο με τα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς στη σκεπή και επιπλέον, επιδιώξαμε να μην παίρνει ενέργεια από άλλη εξωτερική πηγή, να μην συνδέεται δηλαδή με τη ΔΕΗ. Έτσι χρησιμοποιούμε, συμπληρωματικά, μια άλλη πηγή ενέργειας, τον αέρα και ειδικά το χειμώνα, όταν υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιούμε ως καύσιμο δευτερογενή υλικά, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιημένα λάδια, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας».Ανέφερε ακόμη ότι από τα έως τώρα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής προσπάθειας διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί από 15% έως 30%, αναλόγως με το πόσα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψεις τη στέγη του θερμοκηπίου”.


Σημείωσε επίσης ότι το πειραματικό θερμοκήπιο θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα σε μια σειρά επαγγελματίες, για παράδειγμα σε αυτούς που κατασκευάζουν θερμοκήπια, αυτούς που παράγουν ενέργεια μέσω φωτοβολταικών, αλλά και σε επαγγελματίες αγρότες, δηλαδή αφορά όλη την αλυσίδα, από τον παραγωγό
ενέργειας, μέχρι τον αγρότη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ