Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγκρίθηκε η κατασκευή των εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά – Αγνοήθηκε η τοπική κοινωνία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H ιστορία της υπόθεσης των δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας ξεκίνησε τον χειμώνα του 2014, όταν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση διαδικασίας εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις των κατοίκων, με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις παραστάσεις στα σχετικά συμβούλια να είναι συνεχείς και έντονες.

Τα εργοστάσια είναι επένδυση τα εταιρίας Solar Φωτοβολταϊκά, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδης, ο οποίος κατάγεται από τα Βασιλικά και είναι επίσης ιδιοκτήτης και των εκτάσεων όπου προγραμματίζεται να εγκατασταθούν τα εργοστάσια.

Πρόκειται για δύο μονάδες αεριοποίησης βιομάζας στα Βασιλικά και τη Λακιά, για τις οποίες υπήρξαν εξαρχής αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι επικαλούνται ότι τόσο η εγγύτητα με κατοικημένες περιοχές και γεωργικές εγκαταστάσεις όσο και οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν οι τεχνικές μελέτες θα προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των κατοίκων αλλά και στις παραγωγές αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της “Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα εργοστάσια Βιομάζας”, είναι η πρώτη φορά που πανελλαδικά χρησιμοποιείται η τεχνολογία αυτή της αεριοποίησης βιομάζας ενώ παράλληλα η εγκατάσταση εργοστασίων σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας (χωράφια από αναδασμό, κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης) θα καταστρέψει το παρθένο -ακόμα- ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Το θέμα επανήλθε δύο χρόνια μετά, όταν στις 22 Μαΐου ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γεγονός που προβλέπεται να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις. Ήδη ο δήμος Θέρμης κατέθεσε προσφυγές στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατά των δύο αυτών εγκριτικών αποφάσεων, επικαλούμενος μια σειρά λόγους όπως:

  1. Παραβίαση της αρχής της νομιμότητας και έλλειψη αιτιολογίας
    Στην προσφυγή τονίζεται πως «γίνεται αντιληπτό ότι μέσα από τη γνωμοδοτική διαδικασία προέκυψαν βάσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες αιτιάσεις για την πληρότητα και ορθότητα των ΜΠΕ, που δεν απαντήθηκαν από τους προτεινόμενους με την προσβαλλόμενη απόφαση περιβαλλοντικούς όρους».
  2. Παραβίαση του νόμου
    Αναφέρεται στην προσφυγή ότι η έγκριση της επένδυσης από την ΑΔΜΘ στερείται αιτιολογίας «η οποία υπαγορεύθηκε από την έλλειψη απαντήσεων πάνω σε επιστημονικά τεκμηριωμένες αιτιάσεις ότι με τους εν λόγω περιβαλλοντικούς όρους δεν λαμβάνεται η νομοθετικά προβλεπόμενη πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Αποδίδεται, δε, αυτό στο γεγονός ότι «υφίστανται ελλείψεις στην εθνική νομοθεσία περί κατάταξης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης της υπό εξέταση εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Τονίζεται πως «από τα παραπάνω προκύπτει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εκδόθηκε βασιζόμενη σε ελλιπή, ασαφή και διφορούμενη νομοθεσία».
  3. Μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας
    Στην προσφυγή του ο δήμος σημειώνει ότι παραβιάστηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισης των ΜΠΕ από την αδειοδοτούσα Αρχή (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας της ΑΔΜΘ). Αναφέρει ενδεικτικά πως δεν ελήφθη υπόψη ότι «μέσω της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση όσον αφορά την εγκατάσταση της υπό εξέταση μονάδας στην προτεινόμενη θέση». Σημειώνει, επίσης, ότι λείπει η απαραίτητη γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, δηλαδή του αρμόδιου βάσει της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας συλλογικού οργάνου και παράλληλα υπενθυμίζει την αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Θέρμης και της δημοτικής κοινότητας Βασιλικών, που συνοδεύεται από 3.514 υπογραφές πολιτών. Επιπλέον, λείπει η γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της ΑΔΜΘ, στο οποίο ο δήμος Θέρμης προσέφυγε τρεις φορές (η τελευταία τον περασμένο Μάρτιο).
  4. Παράνομη χωροθέτηση
    Τέλος, στην προσφυγή του δήμου Θέρμης αναφέρεται ότι, εκτός των άλλων, «δεν καλύπτεται η προϋπόθεση της εγγύτητας της εγκατάστασης με την πηγή προέλευσης της πρώτης ύλης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να χωροθετηθεί προνομιακά και εξαιρετικά στην εν λόγω περιοχή, που είναι χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής παραγωγικότητας και προορίζεται πρωτίστως για αγροτική εκμετάλλευση».

Την οριστική απόφαση για το θέμα θα λάβει η κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ