Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Border Colie

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Δημοσθένης Μουμιάδης
Applied Animal Behaviourist Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour

Ο αδιαμφισβήτητος σταρ στον κόσμο των σκύλων είναι το Border Collie. Αυτή η πολυτάλαντη φυλή είναι ικανή να θριαμβεύει σε πολλούς διαφορετικούς ρόλουςείτε ως σκύλος εργασίας, είτε ως σκύλος συντροφιάς. Υπερενεργητικό και ιδιαίτερα έξυπνο το Border Collie δεν είναι απλά για να δοθεί στον οποιονδήποτε υποψήφιο ιδιοκτήτη. Ταιριάζοντας όμως στην σωστή οικογένεια μπορεί να εκπληρώσει όλα τα σημαντικά καθήκοντά του. Το Border Collie θα κερδίσει επάξια μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και όταν αποκτήσει κάποιος ένα, δεν θα θέλει καμία άλλη φυλή, ούτε θα μπορεί να έχει μόνο ένα.

Το Border Collie είναι μια μοναδικά έξυπνη, ενεργητική, πιστή φυλή τσομπανόσκυλου, με μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η εξέλιξή του τα τελευταία 100 χρόνια εστιάζει στην αναπαραγωγή των ικανοτήτων της φυλής που απαιτούνται για την εργασία του. Η συνοριακή περιοχή μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, τον 20ο αιώνα, είναι το σκηνικό της δημιουργίας του σημερινού Border Collie. Η γρήγορη ανάπτυξη του εμπορίου μαλλιού, ανάλογα με την φυλή του πρόβατου, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της περιοχής των συνόρων. Η τοπική φυλή προβάτου, το Cheviot, έδινε ένα μαλλί εύκαμπτο που δημιούργησε το φημισμένο τουίντ ύφασμα που παράγονταν στα συνοριακά εργοστάσια. Η δουλειά του βοσκού και των σκυλιών του έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος στην οικονομία του τόπου. Η ανάπτυξη του εμπορίου μαλλιού, συμπαρέσυρε την ανάγκη σε μεγαλύτερα κοπάδια προβάτων και οι βοσκοί συνεπακόλουθα είχαν την ανάγκη μιας φυλής σκύλου, πιο ευέλικτου και με την έμφυτη ανάγκη να δουλεύει κοντά με τον χειριστή του.

Το τότε γνωστό ως σκυλί εργασίας, εκτρέφονταν κυρίως στο να μαζεύει κοπάδια προβάτων και βοοειδών. Υπήρξαν κάποιες διασταυρώσεις με άλλα καλά εργασιακά σκυλιά, όπως Bearded Collies, αλλά το κλασικό μαύρο, σκληρότριχο, με λίγο λευκό στο κολάρο του και στην άκρη της ουράς του αναφέρθηκε πρώτα από τον Thomas Benwick στο βιβλίο του “General History of Quadrupeds” το 1790. Οι Κέλτες ονόμαζαν τα σκυλιά αυτά “Collie” που στην γλώσσα τους σήμαινε “χρήσιμος” και προστέθηκε το όνομα “Border” που σημαίνει σύνορο, από τα σύνορα Αγγλίας – Σκωτίας όπου τα κοπάδια ήταν πολλά και ως εκ τούτου η ύπαρξη αυτής της φυλής πολύ σημαντική. Πολύ αργότερα όμως -στις αρχές του 20 αιώνα, και με την ανάπτυξη των μεταφορικών μέσων, αφού η έλλειψή τους δυσκόλευε τα ταξίδια και την μετακίνηση- μπορούσαν να παρατηρήσουν τα σκυλιά εργασίας τους, να συγκρίνουν και να αναπτύξουν την φυλή έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της εργασίας τους.

Το Border Collie είναι ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους, με μακρύ σχετικά τρίχωμα. Το χρώμα του είναι μαύρο λευκό, μαύρο λευκό καφέ (τρικολόρε), merle, blue merle, red merle, ee Red, blue and white, sable, σοκολατί λευκό και όλα είναι αποδεκτά αρκεί το λευκό να μην υπερισχύει ποτέ. Είναι αθλητικό στην εμφάνιση, ευέλικτο και μυώδες. Δεν επιτρέπεται να είναι υπέρβαρο ούτε και παχύσαρκο αφού αυτό υποδεικνύει κακή ανατροφή από μεριάς του ιδιοκτήτη του. Το Border Collie σε σύγκριση με άλλες φυλές είναι ένα αρκετά υγιές σκυλί. Αυτό οφείλεται αρχικά και κύρια, στο γεγονός ότι η γονιδιακή βάση του είναι μακρόχρονη, αφού προέρχεται από ένα μακρύ ιστορικά εργασιακό γενετικό υπόβαθρο. Βασισμένοι σε ένα αυστηρό Δαρβινικό πρότυπο, οι εκτροφείς δέχονταν μόνο τα γρηγορότερα, τα εξυπνότερα και τα ικανότερα για να αναπαραχθούν. Δεν υπήρχε περιθώριο για τίποτε λιγότερο.

Οι εκτροφείς σήμερα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν, μέσα στα πλαίσια του δυνατού, ασθένειες της φυλής. Η ευαισθησία στα μάτια και στο νευρολογικό σύστημα αποφεύγονται με σύγχρονα τεστ DNA στους γενήτορες. Παράλληλα, εξετάσεις σε ισχία, σε ώμους και αγκώνες προλαμβάνουν την αναπαραγωγή δυσπλαστικών γονιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ