Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αξιοποίηση ξύλου και κομμένων κλαδιών για την απόκτηση γόνιμου χώματος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε οργανική εδαφοκάλυψη μετατρέπει τα κομμένα κλαδιά ο δήμος Θέρμης κάνοντάς τα πριονίδι, που είναι πιο εύκολο να διαχειρισθεί και παράλληλα να προσφέρει μεγάλη προστασία στο περιβάλλον.

Χωρίς κόστος δημιουργείται μία εξαιρετικής απόδοσης εδαφοκάλυψη που περιέχει θρεπτικά συστατικά, απορροφά το άζωτο από το έδαφος βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα του χώματος (ακόμη και σχεδόν άγονου χώματος), πετυχαίνουν να ελέγξουν την ανάπτυξη των αγριόχορτων, να βελτιώσουν τη διαχείριση του νερού ποτίσματος και τέλος να μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερες και αποδοτικότερες παραγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1990 πραγματοποιήθηκε έρευνα με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων ειδών οργανικών υλικών ως εδαφοκάλυψη και μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Ειδικά σε εδάφη που είναι σχεδόν άγονα.Αξιολογήθηκαν 15 οργανικά υλικά εδαφοκάλυψης. Ανάμεσα στα οργανικά υλικά βελτίωσης του εδάφους που αξιολογήθηκαν ήταν: κομμένο γκαζόν, φύλλα, φλοιός δέντρων, και θρυμματισμένο ξύλο.

Το θρυμματισμένο ξύλο ήταν ένα από τα οργανικά υλικά με την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τη διατήρηση της υγρασίας, τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του χώματος, τον έλεγχο στην ανάπτυξη αγριόχορτων, στη μακροβιότητα των αποτελεσμάτων και τη βελτίωση του χώματος.

Τα οφέλη είναι άμεσα και στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν χρήσιμο να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας ως εδαφοβελτιωτικού, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στέλιος Γκιζάρης, ώστε να αποκτηθεί γόνιμο χώμα.

Όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν ιδία χρήση εδαφοκάλυψη των θρυμμάτων ξύλου και κλαδιών που παράγει η αρμόδια Αντιδημαρχία, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Θέρμης και στο Τ :: 2310478048.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ