Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άσθα: τι πρέπει να γνωρίζουμε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
Πνευμονολόγος
Ιατρείο: Τρίλοφος (απέναντι από το δημαρχείο)
Τ: 2392061006 – 6977738768

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών και αναστρέψιμα επεισόδια στένωσης. Υπολογίζεται ότι 7-10% των ανθρώπων πάσχουν από άσθμα, αλλά το ποσοστό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών, στην Ελλάδα φτάνει το 8,6%.

Οι ασθενείς με άσθμα έχουν μια γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την έκθεση σε κάποιους εκλυτικούς παράγοντες, όπως αλλεργιογόνα, ερεθιστικοί παράγοντες (κάπνισμα), εργασιακό περιβάλλον, συντηρητικά τροφών, πνευμονικές λοιμώξεις, φάρμακα, άσκηση, ψυχολογικοί παράγοντες.

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι δύσπνοια, βάρος ή σφίξιμο στο στήθος, συριγμός, βήχας, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Χαρακτηριστικό του άσθματος είναι ότι τα συμπτώματα αυτά μεταβάλλονται στο χρόνο και βελτιώνονται αυτόματα ή μετά από θεραπεία. Λόγω της κλινικής ανομοιογένειας είναι αναγκαίος ο έλεγχος από πνευμονολόγο, ο οποίος από το ιστορικό, την κλινική εξέταση, και τη χρήση εξειδικευμένων διαγνωστικών μεθόδων (σπιρομέτρηση) μπορεί να διαγνώσει το άσθμα.

Το άσθμα είναι μεταβαλλόμενη νόσος, οπότε και η θεραπεία δεν μπορεί να είναι η ίδια για όλους τους ασθενείς, ούτε καν η ίδια για ένα ασθενή στη πορεία του χρόνου. Όταν δεν λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να συμβούν μόνιμες αλλοιώσεις στους βρόγχους με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να γίνουν μόνιμα. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική (βρογχοδιασταλτικά και αντιφλεγμονώδη) και μη φαρμακευτική (εκπαίδευση, περιορισμός της έκθεσης). Όσοι πάσχουν από άσθμα πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (σύμφωνα με την οδηγία του πνευμονολόγου τους) και κάθε φθινόπωρο με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όσον αφορά τη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση θα πρέπει να αναφερθούν η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων και του καπνίσματος. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η έκθεση σε ζώα από μικρή ηλικία, η βιταμίνη D και η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι δρουν ευεργετικά. H άσκηση κάνει καλό και πρέπει να ενθαρρύνεται. Αν η άθληση προκαλεί συμπτώματα όπως δύσπνοια, τότε πρέπει λαμβάνονται τα φάρμακα πριν την έναρξη της άσκησης.

Όταν κάποιος έχει άσθμα, το έχει για όλη του τη ζωή, όμως ο ασθματικός, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου του, μπορεί να είναι εντελώς καλά με την κατάλληλη αγωγή. H διάγνωση του άσθματος δεν θα πρέπει να στενοχωρεί και να τρομάζει τους ανθρώπους, γιατί σήμερα με την κατάλληλη αγωγή υπάρχει η δυνατότητα να το ελέγχουν σχεδόν απόλυτα και να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ