Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ανοχύρωτα τα Βασιλικά από πλημμυρικά φαινόμενα και έργα υποδομής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Ένα μπουρίνι στην ανατολική πλευρά των Βασιλικών δημιούργησε καταστροφή καλλιεργειών εξαιτίας ακάθαρτων ρεμάτων, έλλειψη διοχέτευσης υδάτων, φραγή και συρρίκνωση των στραγγιστικών τάφρων. Η γη μας χρειάζεται το νερό της βροχής. Αυτό το πολυπόθητο αγαθό εμπλουτίζει τα υπόγεια στρώματα του εδάφους και ταυτόχρονα βοηθά στο πότισμα των καλλιεργειών, αγροτών και κτηνοτρόφων. Γίνεται όμως επικίνδυνο και καταστροφικό εξαιτίας της έλλειψης καθαρών ρεμάτων. Ανατολικά των Βασιλικών υπάρχει το ρέμα που εισέρχεται από την περιοχή Γαλαρινού, θέση Πλατανούδια, με τεράστιο ορεινό όγκο στην πλάτη του ρέματος. Εισέρχεται στην αγροτική περιοχή Βασιλικών στη θέση ανάμεσα Καστανιά και Παλιούρι και κατευθύνεται προς τον ποταμό Ανθεμούντα.

Επίσης νοτιοανατολικά των Βασιλικών υπάρχει ρέμα με αφετηρία τον τεράστιο ορεινό όγκο της περιοχής Βούλια. Αυτό εισέρχεται στην πεδινή περιοχή θέση Νικολούδη ελιά, κατευθύνεται ανάμεσα Αγροελιά και Παλιούρι, συναντά το ρέμα του Γαλαρινού στη θέση Ονούφριου καλύβα, ταυτίζονται τα δύο ρέματα σε ένα και κατευθύνονται προς τον Ανθεμούντα.

Δυστυχώς η εγκατάλειψη και η έλλειψη καθαρισμού των ρεμάτων επί δεκαετίες καθιστά αδύνατη τη ροή των χειμάρρων εντός των ρεμάτων, εξαιτίας πυκνής βλάστησης, ακαθαρσιών και προσχώσεων δημιουργώντας την συρρίκνωσή τους. Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι εκατέρωθεν των ρεμάτων καλλιέργειες με καταστρεπτικές συνέπειες για τις καλλιέργειες των αγροτών και το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων. «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ.» Είμαστε «όμηροι των ρεμάτων» είπαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής βλέποντας τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται λίγο πριν τη συγκομιδή τους. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία των υπευθύνων της αυτοδιοίκησης καθιστά αδύνατη την βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας της περιοχής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ