Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλεργίες και η αντιμετώπιση τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Bασίλης Βασιλειάδης
Φαρμακοποιός-Φαρμακοχημικός M.SC

Mε τον όρο αλλεργία εννοείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, τα αλλεργιογόνα. Ετυμολογικά προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων άλλος και έργο, δηλώνοντας ακριβώς αυτή την άλλη, διαφορετική από τη φυσιολογική, αντίδραση του οργανισμού εναντίον ουσιών που δεν είναι βλαβερές. Μια ποικιλία ουσιών μπορεί να δράσουν ως αλλεργιογόνα.

Αυτά μπορεί να είναι ορισμένες τροφές όπως ψάρια, θαλασσινά, αυγά, φρούτα, ξηροί καρποί, το τρίχωμα κάποιων ζώων, η σκόνη, η γύρη ή ακόμα και ορισμ έ να φά ρμα κα, όπως κάποια αντιβιοτικά. Οι συνήθεις αλλεργικές αντιδράσεις των παραπάνω αλλεργιογόνων κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

  • Κνίδωση και αγγειοίδημα
  • Άσθμα
  • Ρινίτιδα
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Αναφυλαξία

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας έγκειται σε δύο στάδια, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιες ουσίες είμαστε αλλεργικοί. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ειδικών εξετάσεων, που είναι είτε δερματικές είτε εξετάσεις αίματος.. Από εκεί και μετά, αναλόγως της μορφής της αλλεργίας και των συμπτωμάτων, ακολουθείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να μειώσει την ένταση ή και τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει ρινικά σπρέυ, οφθαλμικές σταγόνες, αλοιφές, εισπνεόμενα σπρέυ ή και χάπια. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συγκεκριμένων μορφών αλλεργίας (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, αλλεργία σε έντομα), μπορεί να γίνουν εμβόλια ή να χορηγηθούν σταγόνες από το στομα σε τακτά χρονικά διαστήματα που βοηθούν τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να μην αντιδρά στα αλλεργιογόνα (ανοσοθεραπεία). Ωστόσο, μια πληθώρα βιταμινών, βοτάνων και μετάλλων που έχουν φυσικές αντισταμινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτά είναι η βιταμίνη C, η κουερσετίνη, το σελήνιο, η βιταμίνη D3 και ο κουρκουμάς.

Απλά γενικά μέτρα μετριασμού και πρόληψης των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι η απομάκρυνση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και η εφαρμογή σωστής πρόληψης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ