Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

80 τεύχη με Άποψη!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συμπληρώνοντας 80 τεύχη και 8 χρόνια αδιάκοπης έκδοση είναι καιρός, νομίζω, να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας

Ξεκινήσαμε το 2009, όταν η κρίση ήταν ακόμη μια υπόθεση που δεν μας αφορούσε, γιατί το δόγμα της εποχής ήταν «Η Ελλάδα δεν καταλαβαίνει από τέτοια», σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής στην περιοχή, όπως λέει και ο τίτλος πάνω από δω. Κανείς, εκτός από κάποιους που τότε τους χαρακτηρίζαμε γκρινιάρηδες, δε φανταζόταν ότι θα ‘ρθει μια μέρα που θα θεωρούμε επιτυχία το συσσίτιο στα σχολεία και την Αλβανία καπιταλιστικό παράδεισο. Στο διάστημα αυτό, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, το εισόδημα κάθε οικογένειας βρέθηκε στο ναδίρ και πάνω από 500.000 εκλεκτοί συνέλληνες έφυγαν έξω κυνηγημένοι από τις συνθήκες. Σ’ αυτό το περιβάλλον, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΑΠΟΨΗ κατάφερε να σταθεί με αξιοπρέπεια και χωρίς να ακολουθήσει ολισθηρής λύσεις, αφού:

  • Κράτησε υψηλά το επίπεδο της ενημέρωσης παρουσιάζοντας όλα τα θέματα αντικειμενικά και, όπου υπήρχαν διαφωνίες, προβάλλοντας ισότιμα όλες τις απόψεις.
  • Προσπάθησε να αναδείξει τα τοπικά θέματα και να προβάλλει με θετικό πνεύμα κάθε προσπάθεια για το καλύτερο, χωρίς ποτέ να μπει στη λογική της εύκολης και κραυγαλέας σκανδαλολογίας.
  • Δε μερολήπτησε υπέρ καμίας παράταξης και κανενός υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές, αλλά, αντίθετα, παρουσίασε όλους αυστηρά με αλφαβητική σειρά και παραχωρώντας σε όλους ίσο ακριβώς χώρο στις σελίδες της για να ενημερώσουν τους δημότες – ψηφοφόρους.
  • Επέλεξε την πολυτέλεια να αρνηθεί, με όποιο κόστος, πληρωμένες προεκλογικές
    διαφημίσεις ή έμμεση προβολή υποψηφίων ή καταχωρήσεις που θεώρησε ότι αντιβαίνουν βασικές ηθικές αξίες.
  • Αντιστάθηκε σε πιέσεις φίλων και γνωστών να γράψει ή να μη γράψει κάτι, έστω και αν τους κακοκάρδησε.
  • Κράτησε ανοιχτές της σελίδες της σε όλα τα κείμενα παρατάξεων και αναγνωστών με μοναδική προϋπόθεση να είναι ενυπόγραφα και να μην περιέχουν προσωπικές επιθέσεις.
  • Διατήρησε την ποιότητα της έκδοσης και αύξησε τον αριθμό των αντιτύπων από 4 σε 8 χιλιάδες ανά τεύχος Και μάλιστα, αυξάνει τον αριθμό των σελίδων όποτε χρειαστεί, ώστε οι διαφημίσεις να μην επιβαρύνουν την ενημέρωση.
  • Αύξησε τα σημεία διανομής σε 150 σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θέρμης και στο Πανόραμα.

Και όλα αυτά χωρίς να έχει κανένα απολύτως οικονομικό έσοδο από χορηγίες, επιδοτήσεις, δάνεια και κρυφές ή φανερές πηγές και οι δαπάνες της έκδοσής της καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από διαφημίσεις.

Ξεκινήσαμε αυτή τη μικρή τοπική εφημερίδα γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε στο αμοραλιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σταθερά και έντεχνα σε όλα τα επίπεδα γύρω μας. Και επειδή πιστεύουμε ότι σε όλους μας αναλογεί ένα μερίδιο κοινωνικής ευθύνης και γι’ αυτό ο καθένας μας έχει χρέος για τη μικρή ή μεγάλη υπέρβαση που θα κάνει πράξη, έστω και δύσκολα, όσα εύκολα και ανέξοδα λέμε με τα λόγια «αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο».

Και για να μη τρελαθούμε: Δε μας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι φέραμε την επανάσταση στον τύπο και, πολύ περισσότερο, δε διεκδικούμε κανένα βραβείο Πούλιτζερ. Άλλωστε, δεν είμαστε καν δημοσιογράφοι. Αμοιβή μας, η ταχύτητα που εξαντλούνται οι εφημερίδες μόλις κάνουμε διανομή νέου τεύχους, τα τηλεφωνήματά σας όποτε καθυστερούμε την έκδοση, τα καλά σας λόγια όπου μας συναντάτε, η εμπιστοσύνη σας σε ότι διαβάζετε. Σας ευχαριστούμε, αλλά να ξέρετε δε μας φτάνουν αυτά. Περιμένουμε πάντα και την κριτική σας για τα λάθη μας, τις ιδέες σας για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι, τις προτάσεις σας για να προβάλουμε θέματα που σας απασχολούν.

Ευχαριστούμε όσους είναι μαζί μας στην έκδοση, τους εθελοντές που προσφέρουν αφιλοκερδώς τα κείμενά τους, τα καταστήματα που φιλοξενούν τη διανομή.

Ευχαριστούμε για τη στήριξή σας στην ΑΠΟΨΗ που την έφτασε στα 80 τεύχη αλλά και για την υπομονή σας να διαβάστε αυτό το κείμενο. Συνεχίζουμε!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ