Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

10+1 απλά πράγματα που κάνουν τη δουλειά από το σπίτι πιο αποτελεσματική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Περάσαμε ήδη αρκετό χρονικό διάστημα αποκλεισμένοι στα σπίτια μας για να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό. Η αρχή του αποκλεισμού ξεκίνησε με φιλόδοξα σχέδια. Να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο, να διαβάσουμε, να ακούσουμε μουσική να βρεθούμε με την οικογένειά μας και βέβαια, να δουλέψουμε από το σπίτι (όσοι είχαμε ακόμη δουλειά). Ακουγόταν δελεαστικό. Πήραμε το lap top μας, αναβαθμίσαμε τη σύνδεσή μας στο internet και ξεκινήσαμε. Τώρα όμως είναι ώρα για έναν μικρό απολογισμό. Πόσο καταφέρνουμε να δουλέψουμε τελικά από το σπίτι; Θέλουμε διπλάσιο χρόνο για να κάνουμε την ίδια δουλειά; Ξεκινάμε κάτι και δεν τελειώνουμε ποτέ; Πόσο εύκολο και αποτελεσματικό είναι τελικά να δουλεύεις από το σαλόνι σου;
Αν οι απαντήσεις στα παραπάνω δεν σας ικανοποιούν, μην απογοητεύεστε και, προ παντός, μην εγκαταλείπετε. Απλά κάπου κάτι ή όλα μαζί δεν έγιναν σωστά. Διαβάστε λοιπόν τα παρακάτω και κάντε restart.

  1. Οργανώσατε ένα μικρό γραφείο; Η εικόνα της ξάπλας στον καναπέ με το laptop αγκαλιά, είναι δελεαστική και φαίνεται cool. Όμως αν οργανώσετε ένα περιβάλλον που να μοιάζει με αυτό του γραφείου με τραπέζι, αναπαυτική καρέκλα και σωστό φωτισμό και το διατηρήσετε καθαρό και συμμαζεμένο, θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τη σκέψη σας και να συγκεντρωθείτε καλύτερα στο θέμα σας.
  2. Κλείσατε την τηλεόραση; Πέρα από το ότι τα κανάλια μεταδίδουν διαρκώς τις ίδιες ειδήσεις το να παρακολουθείτε ταυτόχρονα με τη δουλειά σας και τι έγινε στο Αχλαδοχώρι και να μετράτε τα κρεβάτια στις εντατικές, ή να ακούτε τα τσιφτετέλια στα πρωινάδικα, κλέβει τον χρόνο σας και σας προκαλεί άσκοπο άγχος. Κλείστε λοιπόν την τηλεόραση και βάλτε χαλαρή μουσική.
  3. Καθιερώσατε ωράριο εργασίας; Οριοθετήστε τις ώρες εργασίας με τις ώρες που κάνετε δουλειές του σπιτιού και τηρήστε τες όσο γίνεται περισσότερο. Εξηγήστε σε όσους κατοικούν μαζί σας ότι δουλεύετε και ζητήστε από όλους να το σεβαστούν.
  4. Οργανώσατε ένα χρονοδιάγραμμα; Ο χρόνος κυλάει σαν ποτάμι και είναι εύκολο να παρασύρει όσους δεν τα πολυκαταφέρνουν με τη διαχείρισή του. Έτσι, το έχουμε ακόμη καιρό, πολύ εύκολα γίνεται δεν πρόλαβα. Βάλτε λοιπόν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για κάθε δουλειά και απολογηθείτε στον εαυτό σας αν δεν τα τηρήσετε, για να μη χρειαστεί να απολογηθείτε στον εργοδότη στους πελάτες σας.
  5. Βάλατε στόχους; Η δουλειά από το σπίτι σας βοηθάει να κερδίσετε χρόνο από μετακινήσεις. Αξιοποιήστε τον προς όφελός σας. Προσθέστε αυτόν τον χρόνο στον χρόνο εργασίας σας. Βελτιώστε την ποιότητα ή την ποσότητα της δουλειάς σας, ενημερωθείτε για το αντικείμενό σας, δοκιμάστε νέα συστήματα εργασίας.
  6. Μένετε συγκεντρωμένοι-ες; Το περιβάλλον στο σπίτι δεν είναι τόσο προστατευμένο όσο στον πραγματικό χώρο εργασίας. Ήχοι, μυρωδιές, και δελεαστικές προτάσεις γαργαλούν την περιέργειά σας, αποσπούν την προσοχή σας και εξαγοράζουν την εργασιακή σας συνείδησή. Αποφύγετε τους πειρασμούς κάθε είδους.
  7. Είστε όλη μέρα με τις πιτζάμες και τις φόρμες; Ίσως αυτό να φαίνεται πιο άνετο αλλά το ντύσιμο σα να πηγαίνατε στη δουλειά σας, άντε λίγο πιο χαλαρό, θα σας προσαρμόσει καλύτερα στο πνεύμα της δουλειάς.
  8. Συντονιστήκατε σε ένα κανάλι επικοινωνίας με τους συναδέλφους σας; Τα κανάλια επικοινωνίας είναι πλέον πολλά αλλά σκεφτείτε πόσο χρόνο χάνετε ψάχνοντας να συναντηθείτε σε e-mail, messenger, viber, sms, skype και ποιος ξέρει τι άλλo. Συμφωνείστε με όλους έναν τρόπο επικοινωνίας και τηρείστε τον.
  9. Συζητάτε με τους συναδέλφους σας; Μην απομονώνεστε. Πείτε πώς αισθάνεστε, μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας, ανταλλάξτε πληροφορίες, ιδέες και ανέκδοτα. Το ίδιο δεν θα κάνατε αν ήσασταν στο γραφείο;
  10. Λιώνετε παντόφλες στο δρόμο για την κουζίνα; Σταματήστε τα πήγαινε έλα και αφήστε το ψυγείο στην ησυχία του. Φάτε το πρωινό σας, κάντε τον καφέ σας και ξεκινήστε να δουλεύετε. Κάντε μερικά σύντομα διαλειμματάκια, τσιμπήστε ίσως κάτι ελαφρύ στο ενδιάμεσο αλλά… μέχρι εκεί.
  11. Σκέφτεστε την επόμενη μέρα; Τα περιοριστικά μέτρα θα αποσυρθούν κάποτε, ευχόμαστε σύντομα. Όμως θα υπάρξουν πολλές ανατροπές σε ότι θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στις αλλαγές θα είναι και οι εργασιακές σχέσεις, αφού, το μοντέλο εργασία στο σπίτι, είτε επειδή ακούγεται δελεαστικό είτε επειδή θα είναι αναγκαίο, για πολλούς θα γίνει ο μόνιμος τρόπος εργασίας. Όσο καλύτερα προσαρμοστούμε τώρα, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε για την επόμενη μέρα.

Καλή δουλειά λοιπόν!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ