Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καύσωνας και ∆ιατροφή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

∆ιανύουµε την πιο αγαπηµένη εποχή µικρών και µεγάλων. 
Το καλοκαίρι έχει συνδεθεί µε ανέµελες στιγµές στον ήλιο και τη θάλασσα. Για πολλούς, όµως η άνοδος της θερµοκρασίας επηρεάζει την όρεξη και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Για τον λόγο αυτό, ακλουθούν διατροφικές οδηγίες ώστε να αντιµετωπίσουµε τις υψηλές θερµοκρασίες.

Ενυδάτωση
Όσο η θερµοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει ταυτόχρονα ανεβαίνει και η θερµοκρασία του σώµατος. Γι αυτό η επαρκής ποσότητα δροσερού (όχι παγωµένου) νερού είναι απαραίτητη για να αναπληρωθούν τα υγρά που χάνονται µε τον ιδρώτα

Μικρά και Συχνά Γεύµατα
Τα µικρά και συχνά γεύµατα βοηθούν στο να αποφύγουµε να καταναλώσουµε µεγάλο όγκο τροφής που θα προκαλούσε δυσφορία και λήθαργο.

Τρόπος µαγειρέµατος
Αποφεύγουµε να καταναλώνουµε «βαριά» µαγειρεµένα φαγητά όπως τα τηγανιτά, fast food. Επιλέγουµε «ελαφριά» µαγειρεµένα φαγητά και δροσερές πολυσαλάτες. Τα τρόφιµα πλούσια σε λίπος (γλυκά, κόκκινα κρέατα, αλλαντικά, σάλτσες, τηγανιτά) αυξάνουν την παραγωγή θερµότητας κατά το µεταβολισµό τους.

Φρούτα και Λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινής µας διατροφής. Είναι πλούσια σε νερό, ιχνοστοιχεία και παρέχουν στον οργανισµό ενέργεια χωρίς να δηµιουργούν το αίσθηµα της δυσφορίας.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι δροσίζει και περιέχει πολύτιµα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, κάλιο που έχει ανάγκη ο οργανισµός.

Κάλιο
Προτίµησε τρόφιµα πλούσια σε κάλιο (ντοµάτες, µπανάνες, σταφίδες, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα) γιατί τις ιδιαίτερα θερµές µέρες του καλοκαιριού παρατηρούνται µυϊκές κράµπες.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη θερµοκρασία και να προκαλεί αφυδάτωση. Προτίµησε ποτά µε χαµηλή περιεκτικότατα σε οινόπνευµα.

Καλές διακοπές!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ