Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάμπιες: Ο ύπουλος τριχωτός εχθρός των τετράποδων φίλων μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

28 8
ΠΑΠΑΔΟΠΟΎΛΟΥ ΙΩΆΝΝΑ
Msc, Kτηνίατρος ΑΠΘ
Mετεκπαιδευθείσα στην Παθολογία
& Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς

Ο χειμώνας αποχώρησε με πολύ κρύο για τη χρονιά που μας πέρασε και δειλά δειλά δίνει τη θέση του στην άνοιξη. Τα δέντρα και τα φυτά ξεκινούν την ανθοφορία και σιγά σιγά οι πρώτες «τριχωτές» κάμπιες κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτούς τους εντυπωσιακούς γραμμοειδής σχηματισμούς τους! Είναι όμως όντως τόσο ύπουλες οι κάμπιες για τους τετράποδους φίλους μας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Η κάμπια των πεύκων (Thaumatopoea pityocampa), μπορεί να είναι ενεργή από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.Μέχρι τον Φεβρουάριο βρίσκονται στα κλαδιά των πεύκων υπό μορφή κουκουλιών, όπου εξελίσσονται σε προνύμφες. Στην αρχή της άνοιξης, οι πλήρως αναπτυγμένες προνύμφες ανεβαίνουν στα δέντρα προχωρώντας σε μεγάλες αποικίες ψάχνοντας για τροφή.

ψάχνοντας για τροφή. Η εντυπωσιακή τριχωτή πανοπλία της κάμπιας την προστατεύει από τους πιθανούς εχθρούς της, παράγοντας μια πρωτεΐνη thaumatopein (αλλεργιογόνα ουσία), που όταν έρχεται σε επαφή με το θύμα, ευθύνεται για την οξεία απελευθέρωση ισταμίνης προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. Η «δηλητηρίαση» από την κάμπια μπορεί να γίνει είτε απευθείας με την άμεση επαφή είτε με μεταφορά τριχών μέσω του αέρα. Οι σκύλοι όντας ζώα πιο παιχνιδιάρικα και έχοντας άγνοια κινδύνου αποτελούν τα πιο συχνά θύματα, σε αντίθεση με τη γάτα.

τα. Τα πρώτα έκδηλα συμπτώματα είναι: πρήξιμο των οφθαλμών, των χειλέων, του ρύγχους και του προσώπου καθώς και έντονη σιελόρροια. Συνήθως ακολουθεί κνησμός γύρω από το κεφάλι, ανησυχία και επίμονο τρίψιμο της μουσούδας και του προσώπου του ζώου στο έδαφος. Κάποια ζώα εμφανίζουν έμετο και σε περιπτώσεις οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης μπορεί να προκληθεί καταπληξία με συστηματική κατάρρευση. Το πιο ευάλωτο όμως όργανο που συνήθως προσβάλλεται είναι η γλώσσα, στην οποία δημιουργείται σοβαρή φλεγμονή. Οι πληγείσες περιοχές νεκρώνονται και στη συνέχεια αποπίπτουν αφήνοντας μόνιμα ελλείματα στη γλώσσα.

Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο σκύλος πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Ως πρώτες βοήθειες, σκόπιμο θα ήταν να ξεπλύνουμε το στόμα του σκύλου με άφθονο νερό, εφόσον έχει τις αισθήσεις του.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ