Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Χρήστος Φάσσας – Ο Δήμος μας Αύριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κύριε Φάσσα, να ξεκινήσουμε με τα συγχαρητήριά μας για την εκλογή σας αλλά και με μια συγνώμη για την εκτίμηση που δημοσιεύσαμε ότι τελικά δε θα συμμετέχετε στις εκλογές. Όμως, μέχρι και την κατάθεσή των ψηφοδελτίων κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρετε να συμπληρώσετε συνδυασμό και τελικά συμμετείχατε με τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων χωρίς κανένα τοπικό συμβούλιο, δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη πληροφορία για τις προεκλογικές κινήσεις σας, δεν ακουγόσασταν πουθενά και τελικά κατακτήσατε την τρίτη θέση, με διαφορά μόλις 0,2% από τη δεύτερη. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουν όλοι οτι το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για έναν νέο συνδυασμό και προσωπικά για σας. Πώς τα καταφέρατε και κάνατε την έκπληξη; Νοιώθετε δικαιωμένος από το αποτέλεσμα; Πόσο κοντά ήταν στο στόχο σας;


Κατ’ αρχήν, σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου μέσα από τις φιλόξενες σελίδες της εφημερίδας σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης και τους αναγνώστες σας για τον χρόνο που θα αφιερώσουν για να διαβάσουν τις θέσεις και απόψεις μας. Σας ευχαριστώ πολύ επίσης και για τα καλά σας λόγια. Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη. Αυτό που μπορώ να πω όμως με σιγουριά είναι ότι από την επαφή που είχαμε με τον κόσμο, από την ώσμωση και την επικοινωνία μας μαζί του, έβγαινε για όλους εμάς που συμμετείχαμε στον συνδυασμό « ο δήμος μας ΑΥΡΙΟ» μια θετική απήχηση στις τοπικές κοινωνίες που απαρτίζουν τον Δήμο μας. Αντιλαμβανόμασταν κάθε μέρα που περνούσε όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος έβλεπε με θετικό μάτι την προσπάθειά μας, άκουγε με προσοχή τις θέσεις, απόψεις και προτάσεις μας και αντιλαμβανόταν ότι οι δικές μας αγωνίες για το μέλλον του τόπου μας, αντιπροσώπευαν σε μεγάλο βαθμό και τις δικές του ανησυχίες. Στα πλαίσια αυτά, μιας αμφίδρομης επικοινωνίας, που υπήρξε ανάμεσα στα μέλη – υποψηφίους του συνδυασμού μας και στους πολίτες του Δήμου μας, εκτιμώ ότι αναπτύχθηκε εν τέλει μία σχέση εμπιστοσύνης που έφερε αυτό το αποτέλεσμα.


Αν έκανα σήμερα μια αναδρομή πίσω και μπορούσα να αλλάξω κάποια πράγματα, σίγουρα θα το έκανα. Πιστεύω ότι αν ήταν στο χαρακτήρα μου να επιδείξω μια άλλη συμπεριφορά, περισσότερο πολιτικάντικη και όχι πολιτική, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο. Όμως δε μπορούμε να αλλάξουμε ούτε τις αρχές, ούτε τις αξίες μας. Θεωρώ πάντως ότι υπήρχε η δυνατότητα για κάτι ακόμη καλύτερο, χωρίς να είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακριβώς που θα μπορούσε να φτάσει αυτό το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές όμως, με βάση και τις αντικειμενικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην προεκλογική περίοδο, τις μεγάλες πιέσεις που δεχθήκαμε και το αντικειμενικό πρόβλημα του περιορισμένου χρόνου που δεν μας έδινε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε την προσπάθειά μας σε περισσότερο κόσμο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι πήγαμε αρκετά καλά.


Πώς αισθάνεστε με τη συμμετοχή σας στο νέο Δημοτικό συμβούλιο ως επικεφαλής παράταξης;


Η συμμετοχή στα κοινά δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Η ανάγκη για τη συμμετοχή στα κοινά, για εμένα, αλλά και για τους ανθρώπους που πολιτεύτηκαν μαζί μου και μου έκαναν την τιμή να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας, πηγάζει από τη διάθεσή μου, από τη διάθεσή μας, για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Εμείς όλοι δεν διαπραγματευτήκαμε τη συμμετοχή μας σε ένα ψηφοδέλτιο με βάση κάποια ανταλλάγματα οιουδήποτε είδους που μας έταξε κάποιος. Πολιτευτήκαμε με βάση τις αρχές μας, τις ιδεολογικές πάνω απ’ όλα, την όρεξη και διάθεσή μας για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές μας κοινωνίες και θέσαμε τους εαυτούς μας στη διάθεση των συμπολιτών μας. Στα πλαίσια αυτά, θα μπορούσα να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που θα μπορέσω να εκπροσωπήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο του ανθρώπους αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους, να αγωνιστώ για το κοινό καλό όλων μας και να παλέψω για τις θέσεις,
προτάσεις και απόψεις που τους παρουσίασα προεκλογικά, γιατί πιστεύω σε αυτές. Και θέλω να είναι σίγουροι : στα επόμενα χρόνια από τη θέση του επικεφαλής της παράταξής μας στο Δ.Σ. θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, μαζί και με τους υπόλοιπους δημοτικούς μας συμβούλους για την υπεράσπιση όλων των θεμάτων που τους απασχολούν, ανεξάρτητα από την πολιτική στάση τη δική τους απέναντι στην παράταξή μας.


Θέλετε να μας σχολιάσετε την πρόσφατη προεκλογική περίοδο και τι σημαίνει το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών για τον Δήμο Θέρμης;


Θεωρώ ότι η πρόσφατη προεκλογική περίοδος δεν άλλαξε κάτι από όσα ξέραμε για τον Δήμο μας. Πιστεύω ότι πράγματι το επίπεδο των ανθρώπων που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση στον Δήμο μας είναι ανεβασμένο ποιοτικά σε σχέση με τον μέσο όρο των ανθρώπων που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο σε άλλους δήμους. Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Ήταν ένας αγώνας μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια, που δεν ξεπέρασε τα όρια της ευπρέπειας και περιορίστηκε σε ανταλλαγές επιχειρημάτων, θέσεων και απόψεων μεταξύ των συνδυασμών και των επικεφαλείς τους. Λογικό είναι κάποιες στιγμές να υπάρξουν και κτυπήματα κάτω από τη μέση. Είναι και αυτά μέσα στο παιχνίδι της πολιτικής, για αυτούς που αρέσκονται να τα εφαρμόζουν. Εγώ προσωπικά απεχθάνομαι τέτοιες συμπεριφορές και δεν τις εφαρμόζω ποτέ. Για άλλους αποτελούν τρόπο ζωής όμως, ακόμη και αν θεωρούν τον εαυτό τους δυνατό ακόμη.


Πιστεύετε ότι οι δημότες ψήφισαν με αυτοδιοικητικά ή με κομματικά κριτήριά;
Δύσκολη ερώτηση, δύσκολη απάντηση. Θα πρέπει να σας πω ότι εγώ δεν πιστεύω ότι είναι εκ προοιμίου αρνητική η ενασχόληση των κομμάτων με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορεί στο παρελθόν να υπήρξαν αρνητικά παραδείγματα αυτού του φαινομένου, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά αποτελούσαν τον κανόνα. Άλλωστε, όταν ξεκινάει μια προσπάθεια εμπλοκής στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να υπάρχει μία δεξαμενή, μία ομάδα ανθρώπων που αρχίζει από έναν κοινό τόπο, από μια κοινή ιδέα, αντίληψη και άποψη για τα τοπικά πράγματα. Εύλογο είναι στην πορεία να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα και άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και επί μέρους διαφοροποιήσεις σε κάποια θέματα, αλλά απαραίτητα με κοινό στόχο και κοινή αντίληψη για την αντιμετώπιση των τοπικών θεμάτων. Νομίζω λοιπόν ότι οι πολίτες ψήφισαν εν μέρει κομματικά, εν μέρει αυτοδιοικητικά, σε κάθε όμως περίπτωση ψήφισαν πολιτικά. Δεν έδωσαν στη δημοτική αρχή τη συντριπτική πλειοψηφία που προσδοκούσε, αλλά δεν την αποδοκίμασαν κιόλας στον βαθμό που περίμενα, αλλά και πιστεύω ότι έπρεπε να πράξουν. Πιστεύω ότι η απογοήτευση και δυσαρέσκεια που αισθάνονται οι δημότες του δήμου μας από τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής των προηγούμενων ετών δεν εκφράστηκε στα αποτελέσματα της κάλπης στον βαθμό που περίμενα ότι θα γινόταν. Σε κάθε όμως περίπτωση, η πτώση των ποσοστών της παράταξης που διοικεί τον δήμο μας είναι αξιομνημόνευτη και πρωτοφανής. Μετά από πάρα πολλά χρόνια η δημοτική παράταξη που διοικεί έχει ποσοστό που αρχίζει από 50%.


Ο κ. Παπαδόπουλος εκλέχθηκε με ένα υψηλό ποσοστό που του δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια εποικοδομητικής συνεργασίας ή θα επιλέξετε σκληρή αντιπολιτευτική τακτική;
Μπορεί η παράταξη του κ, δημάρχου να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, πλην όμως, θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη άποψη και να μη θεωρώ και τόσο υψηλό το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Όπως, προείπα, η πτώση των ποσοστών της είναι αξιομνημόνευτη και πρωτοφανής. Μπορεί η νίκη της να μην ήταν οριακή, αλλά δεν ήταν και όσο θριαμβευτική διέδιδαν προεκλογικά ότι θα είναι τα στελέχη της. Εμείς από την πλευρά μας μπαίνουμε στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό, όπως προανέφερα, να συμβάλλουμε στον διάλογο, να κάνουμε τις προτάσεις μας, να μεταφέρουμε τις θέσεις και απόψεις μας, αυτές ακριβώς που επικοινωνήσαμε με τον κόσμο που γνωρίσαμε στην προεκλογική αυτή περίοδο και που αποδέχθηκε. Αν στα πλαίσια αυτά, υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας, πολύ ευχαρίστως να συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε, όπως έχουμε πει, εμείς είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές μας κοινωνίες και να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις. Δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει στα χέρια του το μαγικό κλειδί που αυτόματα λύνει τα προβλήματα αυτά. Θα συμβάλλουμε λοιπόν εμείς από την πλευρά μας με όλες μας τις δυνάμεις για την πρόοδο και ανάπτυξη του δήμου μας. Συνεπώς, η απάντηση είναι εύλογη μετά από όλα αυτά. Δεν πρόκειται να περιοριστούμε σε μια άκαρπη αντιπολιτευτική πρακτική, αλλά, αντίθετα, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ