Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χορεύουμε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρύσα Νασιούδη
Χρύσα Νασιούδηhttps://apopsinews.gr
Ιστορικός – Αρχαιολόγος Α.Π.Θ

Ο χορός γεννήθηκε από πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου. Να ξορκίσει τους φόβους του, να εξευμενίσει τους Θεούς, να εκφράσει τον έρωτά του και κυρίως να επικοινωνήσει. Μέσω του χορού, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του και να συμμετέχει στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Έτσι, λοιπόν, το 2006, μια παρέα ατόμων με αγάπη και μεράκι για το χορό και την παράδοση αποφάσισαν να ιδρύσουν το Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Βασιλικών. Σύνθημά του: Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Στην αρχή, τα βήματα δειλά και η συμμετοχή μικρή. Σήμερα, εν έτει 2017, ο Σύλλογος αποτελείται από περίπου 270 μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται σε τρία χορευτικά τμήματα ενηλίκων, τέσσερα παιδικά χορευτικά τμήματα και ένα τμήμα χορωδίας.

Laxosyva 1

Τα τμήματα των ενηλίκων του συλλόγου αποτελούνται από άντρες και γυναίκες που πριν τη σύσταση του συλλόγου δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Η αγάπη τους, όμως, για την παράδοση, το χορό, καθώς και το σύλλογο, τους έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν φίλοι και να λάβουν μέρος σε πολλές παραστάσεις και εκδηλώσεις, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος συμμετείχε σε φεστιβάλ στην Ιταλία, το Βελιγράδι και την Πράγα, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Άγιος Παντελεήμονας, Βλάστη Κοζάνης, Καρδίτσα, Βέροια, Πολύγυρος, Τρίκαλα και πολλές άλλες). Στα δύο τμήματα ενηλίκων διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα από τον χοροδιδάσκαλο Θωμά Ράδη. Στο τρίτο τμήμα ενηλίκων διδάσκονται χοροί από την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη από το χοροδιδάσκαλο Μιχάλη Μπύρο. Το τμήμα χορωδίας λειτουργεί υπό τη διδασκαλία της Ελευθερίας Μεταξά, ενώ τα παιδικά τμήματα, που αποτελούν τη συνέχεια και το μέλλον του συλλόγου, έχουν ως χοροδιδάσκαλο την Ευδοκία Μιχούλη.

Laxosyva 2
Laxosyva 3

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ