Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Τσουχτερά πρόστιμα σε δήμους και πολίτες με το νέο Νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανακύκλωσης από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και από τους δήμους προβλέπει το νέο Νομοσχέδιο της Ανακύκλωσης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μάλιστα, προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα που ξεκινούν από 20 και φτάνουν έως και τα 500€ σε όποιον δεν ανακυκλώνει και πετάει τα σκουπίδια του οπουδήποτε.

ANAKYKLWSH 1

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του δήμου Θέρμης, για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών μας, στις αλλαγές που έρχονται στον τομέα της ανακύκλωσης επισημαίνει τα εξής: οι Δήμοι αναγορεύονται πλέον σε βασικό μοχλό της αναβάθμισης της διαχείρισης των αποβλήτων, αναλαμβάνοντας την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, προς όφελος του περιβάλλοντος. Επιπλέον, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμα σε συστήματα ή φορείς που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Στόχος του νέου Νομοσχεδίου είναι μέχρι το 2020 να γίνει η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο σε ποσοστό 50%. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι δημότες πως αλλαγές θα επέλθουν και στην τιμολογιακή πολιτική, καθώς και τα δημοτικά τέλη να συνδεθούν με τις ποσότητες των απορριμμάτων που παράγει ο κάθε δήμος.

Σε ότι αφορά τέλος τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων, αυτά θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000€. Να σημειωθεί, πως στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τέλη και οικονομικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τους ελέγχους, αλλά και τις κυρωτικές διατάξεις. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Δήμος Θέρμης, θα προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης, από την οποία ο κάθε δημότης μας, θα λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σταδιακή μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ