Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

To drink or not to drink?

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντρέας Κωνσταντίνου
Αντρέας Κωνσταντίνουhttps://apopsinews.gr
Κλινικός Διαιτολόγος με μεταπτυχιακό στην Κύπρο

Ο λόγος για την κατανάλωση νερού μαζί με το φαγητό.

Υπάρχει η άποψη ότι η ταυτόχρονη λήψη νερού μαζί με το φαγητό προκαλεί αραίωση των πεπτικών ενζύμων και του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου με αποτέλεσμα να καθυστερείται και να δυσκολεύεται η διαδικασία της πέψης.

Στην αντίπερα όχθη επικρατεί η άποψη ότι η ταυτόχρονη λήψη νερού μαζί με το φαγητό όχι μόνο δεν εμποδίζει τη διαδικασία της πέψης αλλά αντιθέτως τη διευκολύνει καθώς η ανάμειξή του με τα υπόλοιπα πεπτικά υγρά βοηθάει στην περαιτέρω διάσπαση της τροφής.

Δεν υπάρχει όμως καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει τη μία ή την άλλη άποψη παρά μόνο ότι η πρόσληψη νερού μισή ώρα πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει το ύψος των θερμίδων που θα καταναλωθούν στο γεύμα, γεγονός που αποτελεί στρατηγική για την μείωση του βάρους.

Το Πανεπιστήμιο του Michigan προτείνει διάφορους τρόπους για αύξηση της πρόσληψης νερού και μεταξύ άλλων την κατανάλωση ενός ποτηριού μαζί με κάθε γεύμα και άλλο ένα ενδιάμεσα των γευμάτων. Ο σύνδεσμος διαιτολόγων του Καναδά προτείνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Συνεπώς εφόσον έγκυροι επιστημονικοί φορείς προτείνουν την κατανάλωση νερού μαζί με το φαγητό τότε η πράξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

Συμπερασματικά δεν βλέπω τον λόγο γιατί κανείς δεν πρέπει να πίνει νερό μαζί με το φαγητό του. Αρκεί βέβαια να μην το χρησιμοποιεί για να καταπίνει την τροφή του αμάσητη…

Στην υγειά σας και καλή όρεξη!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ