Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Σωματική & Πνευματική άσκηση στους σκύλους!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Δημοσθένης Μουμιάδης
Applied Animal Behaviourist Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour

Για σκύλους και ανθρώπους, η σωματική και πνευματική άσκηση είναι βασική προϋπόθεση για την καλή υγεία. Ειδικά για τους σκύλους, η ελλειψη καθημερινής δραστηριότητας θα προκαλέσει προβληματικές συμπεριφορές.

λειονότητα των σκύλων έχει γενετικά εκτραφεί με καθαρά εργασιακό προσανατολισμό και το ένστικτο αυτό μέσα τους είναι ιδιαίτερα έντονο.

Και μην πάει το μυαλό σας μόνο σε ράτσες καθαρά κυνηγίου, συλλογής κοπαδιών, φύλακες… π.χ. ένα Yorkshire Terrier έχει εκτραφεί σαν κυνηγός ποντικών!

Παρέχοντας καθημερινή άσκηση στα σκυλιά μας θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα στις συμπεριφορές τους. Τα κουρασμένα σκυλιά γαυγίζουν λιγότερο, καταστρέφουν λιγότερο, κοιμούνται περισσότερο και είναι πιο εύκολο να χαλαρώσουν όταν τα αφήνουμε μονά στο σπίτι.

Η καθημερινή βόλτα με χαλαρό λουρί, να περπατά και να μυρίζει ο σκύλος ήρεμος, είναι μια εξαιρετική διαδικασία που προσφέρει φυσική άσκηση και πνευματική εκτόνωση στον σκύλο μας. Επίσης μια βόλτα στην έξοχη αν μας δίνεται η δυνατότητα θα βοηθούσε πολύ!

Παιχνίδια όπως το “ψάξε να με βρεις” είναι επίσης εξαιρετική άσκηση που μπορεί να ενδυναμώσει και την εντολή “Έλα” και την σχέση μεταξύ μας. Για τα σκυλιά όμως, είναι πολύ σημαντικό να έχουν και την καθημερινή απαραίτητη πνευματική εκτόνωση.

Στην ελεύθερη φύση τους θα ήταν αναγκασμένα να δουλεύουν για να βρίσκουν το καθημερινό φαγητό τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία τους. Τα σκυλιά είναι από φυσικό τους κυνηγοί και βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον να λύνουν προβλήματα για να κερδίσουν το φαγητό τους. Εμείς όμως τους στερούμε αυτή τη φυσική διαδικασία παρέχοντας όλο τους το φαγητό κάθε ημέρα στο μπολ.

Μια καλή ιδέα είναι να δίνουμε το γεύμα τους σε ένα “Gong” ή μια μπάλα που να κυλά και να πέφτει σταδιακά η τροφή, ή ένα άλλο από τα πολλά παιχνίδια που υπάρχουν και μπορούμε να βάλουμε μέσα τους το φαγητό και να το βγάζει λίγο ο σκύλος μας. Παιχνίδια υπάρχουν πολλά που μπορούν τα σκυλιά να ακονίσουν το μυαλό τους και να τα κάνουν να μη βαριούνται.

Θα πρέπει όμως να διαλέξουμε αυτά που είναι κατάλληλα και ενδιαφέροντα για το δικό μας σκύλο, από ανθεκτικό υλικό, που δεν καταστρέφονται σε κομμάτια που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ