Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σουρωτή: Προβληματισμός για τον τρόπο λειτουργίας της

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

7 1
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
Οικονομολόγος, πρώην μέλος Δ.Σ. Σουρωτής ΑΕ
  • Με την παρουσίαση, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ, της σχετικής χρηματοοικονομικής έκθεσης χρήσης 2018 (η δεύτερη κατά σειρά από την ανάληψη της διοίκησης από την “μητέρα” εταιρεία Belterra Investments Limited) προέκυψαν -εκ νέου- τα αδήριτα ερωτήματα που είχαν επισημανθεί πριν από ένα χρόνο, αναφορικά με την πορεία, αλλά και τους στόχους της εταιρείας. Εισαγωγικά, οφείλω να υπογραμμίσω την πλήρη αποδοχή των ισχυόντων κανονισμών περί ανωνύμων εταιρειών, δηλαδή ότι η γενική συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο, καθώς και ότι τα παραχθέντα οικονομικά αποτελέσματα (θετικά ή αρνητικά, δηλαδή κέρδη ή ζημίες), εφόσον τηρείται η νομιμότητα, αφορούν αποκλειστικά στα συμφέροντα των μετόχων. Ομως εκτιμώ οτι η περίπτωση της Σουρωτής ΑΕ είναι -και πρέπει να είναι αρκετά διαφορετική:
  • Η εταιρεία είναι από τις ελάχιστες στην χώρα μας, πιθανόν και παγκόσμια, που έχει κλείσει 102 χρόνια ζωής.
  • Τα προϊόντα της ουσιαστικά φέρουν την σφραγίδα “brand name”.
  • Από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έχει επισημανθεί η ιαματική χρησιμότητά τους. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις επί του θέματος.
  • Μέχρι το 2016 υπήρχε ευρεία διασπορά μετοχών, οι οικογένειες της ομώνυμης περιοχής προσπορίζονταν κυρίως από τις εργασίες της εταιρείας και οι εκάστοτες διοικήσεις, παρ΄όλη την οικονομική κρίση και τις περιορισμένες δυνατότητες, κατέγραφαν αποδεκτά αποτελέσματα γενικώς με ελεγχόμενο εξοδολόγιο.


Το 2016, μετά τα γνωστά γεγονότα της εκπλειστηρίασης των μετοχών που κατείχε η εταιρεία ΜΥΣΤΡΑΣ (που πρέπει να σημειώσουμε ότι μετείχε στο Δ.Σ. με τον δυσανάλογο αριθμό των 3 μελών), δημιουργήθηκε μία καινούργια και ελπιδοφόρος προοπτική. Η σημερινή “ιδιοκτήτρια” εταιρεία – συμφερόντων του κ. Σαββίδη – απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο, παρουσίασε στην τότε γενική συνέλευση όραμα και προοπτική, υποσχέθηκε να καταστήσει την ΣΟΥΡΩΤΗ ναυαρχίδα στον τομέα της.

Τι πραγματικά όμως συνέβη, μετά από δύο χρήσεις;

Οι ζημιές τον πρώτο χρόνο έφθασαν στα 2,7 εκ. ευρώ και τον δεύτερο στα 2,9 αντίστοιχα.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι αμελητέα.

Δεν πραγματοποιήθηκε καμμία ουσιαστική επένδυση. Θα πρέπει να τονισθεί ότι τα αρχικά σχέδια μιλούσαν για γκρέμισμα των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων, για αλλαγή του μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ. Υποσχέσεις που, περιορισμένα, αναφέρθηκαν ξανά στην πρόσφατη γενική συνέλευση. Υπάρχει αναπροσαρμογή των στόχων, με περιορισμό των πωλήσεων στο νερό και προσπάθεια διπλασιασμού των πωλήσεων στα υπόλοιπα προϊόντα.

Δίνεται ένταση σε διαφημιστικές καμπάνιες, άνω των 500 χιλ. ευρώ.

Για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων εκδίδεται κοινό ομολογιακό δάνειο που καλύπτεται από εταιρείες επιλογής του Δ.Σ.

Η τιμή της μετοχής ορίζεται στα 0,62 ευρώ, όταν είχαν αγορασθεί λίγο πάνω από 1 ευρώ.

Αποφασίσθηκε η μη συνέχιση της χορηγίας στην Super League.

Εχουν καταγραφεί εκτοξεύσεις δαπανών – για τις οποίες δεν έχει δοθεί καμία εύλογη απάντηση: Επί προηγούμενης διοίκησης 2016: Δαπάνες λειτουργίας διοίκησης 118 χιλ. ευρώ. Έξοδα τρίτων 50 χιλ. Διάφορα έξοδα δαπανών διάθεσης 1.951 χιλ. ‘Εξοδα χρήσεως δεδουλευμένα 206 χιλ.Νέα διοίκηση: 2017, 98 χιλ. – 140 χιλ. – 3.145 χιλ. – 173 χιλ. αντίστοιχα και 2018 , 270 χιλ. – 306 χιλ. – 3.899 χιλ. – 733 χιλ. αντίστοιχα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ως θυγατρική εταιρεία της μητρικής που εδρεύει στην Κύπρο, δεν έχει υποχρέωση δημοσίευσης στην χώρα μας των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

Μετά τα παραπάνω, εκτιμώ ότι προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  • Πως θα συμμαζευθεί η εκτόξευση των εξόδων και η περιστολή των ζημιών; Και οι ετήσιες αποδοχές του νέου διευθύνοντος συμβούλου και γενικού διευθυντή (που φημολογείται ότι φθάνουν σε εξαψήφιο αριθμό, τρείς φορές επάνω από τον προκάτοχό του) δικαιολογούν αυτή την εικόνα;
  • Υπάρχει συγκεκριμένο και επιστημονικά δομημένο master plan σχετικά με την πορεία της εταιρείας;Μήπως και του χρόνου θα δούμε μία από τα ίδια “τραγικά”;
  • Ποιά είναι η θέση των υπολοίπων σημαντικών μετόχων (Δήμος, Περιφέρεια, 3 Έψιλον) που “απλώς” μετείχαν στην γενική συνέλευση; (και που στο παρελθόν έλεγχαν και πιεστικά αλλά και ορθά τις τότε χρήσεις;). Το σωματείο των εργαζομένων, αλλά και το δευτεροβάθμιο του χώρου – που κάποτε ασκούσαν τα εργασιακά δικαιώματα της απεργίας και της κατάληψης – ποια άποψη εκφράζουν;
  • Γιατί έπρεπε να επιλεγεί η συγκεκριμένη ιστορική εταιρεία – και όχι κάποια άλλη “κέλυφος” – για την διαφήμιση στην SUPER LEAGUE;
  • Είναι βέβαια αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε μεγαλομετόχου να ξοδεύει τα χρήματα του όπως επιθυμεί. Όμως δεν θα πρέπει να παραβιάζεται η αρχή των χρηστών ηθών , της αντικειμενικότητας στις αποδεκτές οικονομικές αξίες , της υπέρβασης του υφιστάμενου οικονομικού ανταγωνισμού κλπ (π.χ. έχω το νόμιμο δικαίωμα να πωλήσω το ι.χ. αυτοκίνητο μου των 1.200 κ.ε. για 50.000 ευρώ όμως δεν παραβιάζονται όλα τα παραπάνω;).
  • Και το τελευταίο ερώτημα: Ο μεγαλομέτοχος, που αποδεδειγμένα είναι γνωστές οι γνώσεις του, η κοινωνική, οικονομική, αλλά και εθνική προσφορά του και η διάθεσή του για πρόοδο, εξυγίανση και ανύψωση του βιοτικού επιπέδου, ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; Μήπως ορισμένοι του παρουσιάζουν μεγαλοστομίες και έπεα πτερόεντα;Σίγουρα όμως ξέρει ότι με ό,τι ασχολείται “στην ούγια γράφει ΙΒΑΝ-ΓΙΑΝΝΗΣ”.

Σημείωση:
Τα γραφόμενα απηχούν τις προσωπικές απόψεις του αρθρογράφου. Στηρίζονται
σε μέρος των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στην τελευταία γενική συνέλευση και
μπορούν να δημοσιοποιηθούν συνοπτικά. Είναι ευπρόσδεκτη η οποιαδήποτε διαφορετική άποψη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ