ΠΑΠΑΔΟΠΟΎΛΟΥ ΙΩΆΝΝΑ
Msc, Kτηνίατρος ΑΠΘ
Mετεκπαιδευθείσα στην Παθολογία
& Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς
Tο καλοκαίρι έφτασε και μαζί του ήρθε ο ήλιος, η ζέστη και η ανεμελιά! Η ζέστη όμως όσο κι αν μας προδιαθέτει όμορφα μπορεί να προκαλέσει από απλή δυσφορία έως και να αποβεί μοιραία για τα αγαπήμενα μας κατοικίδια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του καλοκαιριού είναι η θερμοπληξία.
Η θερμοπληξία εκδηλώνεται κλινικά με υπερθερμία (πάνω από 40,5°C) η οποία προκαλείται από παραμονή του ζώου σε χώρο με αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να αντέξει ο οργανισμός του. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ζώα μπορεί να ανεχτούν τη ζέστη για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναλόγως τη φυλή (πολύ ευαίσθητες οι βραχυκεφαλικές φυλές), το μέγεθος, την ηλικία, την παχυσαρκία, την παρουσία προϋπαρχόντων νοσημάτων (καρδιοαναπνευστικά προβλήματα), την σωματική άσκηση, την ιδιοσυγκρασία (νευρικότητα, ηρεμία), την παρουσία νερού-σκιάς κτλ..
Τα ζώα σε αντίθεση με εμάς δεν ιδρώνουν, επομένως όταν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες η πρώτη κίνηση που κάνουν είναι να λαχανιάζουν, χρησιμοποιώντας την αναπνοή τους ως “ανεμιστήρα”. Επίσης, προκαλείται αγγειοδιαστολή στην επιφάνεια του σώματος τους ώστε το αίμα να “δροσιστεί”, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και την αιμάτωση σε κύρια όργανα όπως στόμαχος, έντερο, νεφροί, εγκέφαλος, προκαλώντας πολλές φορές μόνιμες βλάβες. Tα κύρια συμπτώματα είναι: αδυναμία, σιελόρροια, εμετός, διάρροια λιποθυμικές-επιληπτικές κρίσεις, λήθαργος, κώμα, καθώς και αιμορραγίες.
Παραθέτουμε ΠΡΏΤΕΣ ΒΟΉΘΕΙΕΣ σε μια έκτακτη ανάγκη:
- Μεταφορά σε δροσερό – ήσυχο περιβάλλον με σκιά
- Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εάν είναι δυνατόν
- Εμβρεγμός ή ψεκασμός με δροσερό νερό (ΠΟΤΕ παγωμένο) στο σώμα καθώς και κομπρέσες στη περιοχή της μασχάλης και ανάμεσα στα πίσω άκρα
- ΑΜΕΣΗ μεταφορά στο πλησιέστερο κτηνιατρείο για περαιτέρω διαγνωστική προσέγγιση και νοσηλεία.
Καλό και δροσερό καλοκαίρι!