Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Οκτώ πυρκαγιές μέσα σε ένα διήμερο στον δήμο Θέρμης – Για εμπρησμό κάνει λόγο ο δήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνολικά οκτώ πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε ένα διήμερο, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Αυγούστου, σε έξι διαφορετικά σημεία στο δήμο Θέρμης. Ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί και τις προηγούμενες μέρες σε περιοχές του δήμου. Το μπαράζ των πυρκαγιών δεν ήταν τυχαίο.

image 2022 08 22 112124675
Όπως καταγγέλλει ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος:

κάποιες από αυτές τις πυρκαγιές
ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών.
Έχουμε σοβαρές ενδείξεις γι’
αυτό και έχουμε ενημερώσει
σχετικά και το αρμόδιο τμήμα
της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
“.

Μεγαλύτερες υποψίες δημιουργούν οι πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν στις περιοχές της Καρδίας και του Λιβαδίου. “Στην Καρδία οι επιτήδειοι τρεις φορές έβαλαν φωτιά. Την πρώτη φορά το πρωί της Παρασκευής και τη δεύτερη το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ ακολούθησε και τρίτη απόπειρα το Σάββατο. Και τα τρία περιστατικά αντιμετωπίστηκαν ταχύτατα καθώς ο δήμος, με την αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και το δίκτυο των εθελοντών, επιτηρεί σε 24ωρη βάση όλες τις δασικές εκτάσεις και παρεμβαίνει αμέσως με τα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία”, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Καρδίας οι φωτιές ξέσπασαν σε περιοχή η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και η οποία κατά 90% ανήκει στο δήμο Θέρμης και το υπόλοιπο 10% σε ιδιώτες. Όσον αφορά την πυρκαγιά στην
περιοχή του Λιβαδίου η οποία ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο σημεία, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι “αυτό γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, κάτι που προφανώς δεν είναι τυχαίο. Εμείς επιτηρούμε διαρκώς την περιοχή και η παρέμβασή μας, όπως έγινε και την Παρασκευή, είναι άμεση”.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 6 Αυγούστου, με εντολή του δημάρχου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης έχει τεθεί σε 24ωρη επιφυλακή λόγω της υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στελέχη και εθελοντές του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας περιπολούν διαρκώς σε όλες τις δασικές εκτάσεις του δήμου και παρεμβαίνουν όπου υπάρχει περιστατικό πυρκαγιάς, επικουρώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη διάθεσή τους έχουν τέσσερα μικρά πυροσβεστικά οχήματα, χωρητικότητας εξακοσίων λίτρων νερού το καθένα, άλλο ένα πυροσβεστικό όχημα καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργου. Για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των δασικών εκτάσεων χρησιμοποιούνται και δύο drones, ενώ στη διάθεση του δήμου έχει τεθεί ένα υδροφόρο όχημα, μαζί με οδηγό, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, σε ετοιμότητα βρίσκονται δεκάδες αγρότες με τα μηχανήματά τους (τρακτέρ και βυτία) ώστε να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης.


kardia.pirkagia 533x400 1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ