Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Οι ευρωπαϊκοί θρύλοι στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ρυσίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεκατέσσερις εκπαιδευτικοί και εφτά μαθητές από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο του Ν.Ρυσίου στο πλαίσιο του έργου “Coded Legends – Θρύλοι Κωδικοποιημένοι σε Ψηφιακές Πλατφόρμες” του ERASMUS+ 2017- 2020 / KA219. Τη φιλοξενία εκπαιδευτικών και παιδιών, αλλά και το πρόγραμμα των εργασιών και περιηγήσεων ανέλαβαν ο Δ/ντής της σχολικής μονάδας κ. Αλέξανδρος Ευθυμίου, η συντονίστρια του προγράμματος κ. Αγγέλα Οικονόμου, η εκπαιδευτική ομάδα ERASMUS του σχολείου, γονείς , μαθητές με τη συνδρομή του Δήμου Θέρμης. Το πρόγραμμα Coded Legends είναι καινοτόμο καθώς εισάγει νέες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης. Φιλοδοξεί να απαντήσει στις ανάγκες των σύγχρονων ευρωπαϊκών σχολείων, των “σχολείων 3.0”, όπου η τεχνολογία ενσωματώνεται στην εκπαίδευση.

“Ο στόχος του προγράμματος CODED LEGENDS είναι να εισάγει καινοτόμες πρακτικές στα σχολεία ώστε να προετοιμάσουν τους μαθητές για να γίνουν ενεργοί πολίτες της ψηφιακής εποχής. O επιθυμητός αντίκτυπος είναι να ευαισθητοποιηθούν και να γνωρίσουν τα παιδιά, οι οικογένειες και οι πολίτες άλλους πολιτισμούς, θρησκείες ώστε να καταπολεμηθούν τα αρνητικά στερεότυπα και η ρητορική του μίσους.”

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα την «Ενσωμάτωση και την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από την κ. Καλλαρά, Σχολική Σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης – Υπεύθυνη Δομών Υποδοχής Προσφύγων και την κ. Ιωαννίδου, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Παράλληλα, τα σχολεία- εταίροι πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές του σχολείου με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας προέλευσής τους στο πλαίσιο του EUROPEAN CLASSROOM PROJECT. Η συνολική εμπειρία αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί βιώσαν μια πολύτιμα διαπολιτισμική εμπειρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ