Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ο σκύλος κολυμβητής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Tο καλοκαίρι έφτασε, οι θερμοκρασίες συνεχώς ανεβαίνουν και τα πρώτα μπάνια άρχισαν! Για εμάς όμως που έχουμε σκυλιά και θέλουμε να χαρούμε την θάλασσα ή την λίμνη(για τους βουνίσιους) υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Πρόσφατα άκουσα κάποιον να λέει και να προβληματίζεται γιατί ο σκύλος του δεν κολυμπάει. Ας δούμε λίγο το θέμα. Τα σκυλιά από φυσικού τους, όταν βρεθούν στο νερό, αρχίζουν να χτυπούν τα πόδια τους για να επιπλεύσουν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούν όλα να κολυμπήσουν καλά και με διάρκεια. Σκυλιά με βαρύ στέρνο και μικρά πόδια, μάλλον μειονεκτούν, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Bulldog, που λόγω κατασκευής δεν μπορούν να τα καταφέρουν.

Μπορούν όμως και αυτά να χαρούν το νερό φορώντας ένα σωσίβιο για σκύλους και με την απαραίτητη επίβλεψη. Από την άλλη, σποραδικά, συναντάμε σκυλιά από φυλές που παρότι έχουν «φτιαχτεί» για να κολυμπούν και να δουλεύουν στο νερό (Λαμπραντόρ), δεν τους αρέσει να μπουν και να κολυμπήσουν. Μπορούμε σε τέτοια σκυλιά να μπούμε εμείς πρώτα παροτρύνοντάς τα να μας ακολουθήσουν και επιβραβεύοντάς τα γι’ αυτό με επιφωνήματα χαράς και ενθάρρυνσης. Πιθανόν να τα καταφέρουμε και να μας ακολουθήσουν.

Σε σκυλιά που τους αρέσει να επαναφέρουν αντικείμενα (μπαλάκι, ξύλο κ.λ.π) μπορούμε να δοκιμάσουμε πετώντας κάποιο παιχνίδι που επιπλέει στο νερό. Αν είναι αρκετά διστακτικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε να παίζουμε με το μπαλάκι(ή κάποιο άλλο αγαπημένο παιχνίδι) στα πολύ ρηχά πρώτα -εκεί που ο σκύλος πατάει- και σταδιακά να προχωρήσουμε ποιο βαθύτερα, χωρίς να πιέσουμε ποτέ τον σκύλο. Ας γίνει πρόοδος την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα.

Κάποια άλλα σκυλιά μπαίνουν εύκολα, απλά βλέποντας κάποια άλλα να το κάνουν. Πάνω από όλα βέβαια είναι η ασφάλεια του σκύλου και αυτό εξαρτάται από εμάς. Μην αφήνετε έναν πολύ νεαρό σκύλο να κολυμπά πολλή ώρα ούτε και έναν πολύ μεγάλο σε ηλικία, όσο ενθουσιώδης και αν είναι με το νερό. Μπορεί πολύ εύκολα να κουραστεί και να βυθιστεί. Για τον σκύλο που δεν μπαίνει στην θάλασσα είναι το ίδιο διασκεδαστικό να βρίσκεται εκεί μαζί μας και να τρέχει εδώ κι εκεί παίζοντας. Αυτό όμως εγκυμονεί άλλους κινδύνους. Η καυτή άμμος μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στα πόδια του σκύλου που είναι πολύ ευαίσθητα, ενώ ο πολύς ήλιος και η ζέστη θερμοπληξία. Θα πρέπει όλα αυτά να τα έχουμε στο μυαλό μας και να φροντίζουμε τακτικά να δροσίζουμε το σκυλί μας, ειδικά στην κοιλιά και να μπορεί όποτε θελήσει να βρει την απαιτούμενη σκιά και πόσιμο νερό.

SkylosKolimpa

Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης μπορούμε με ασφάλεια να έχουμε μια υπέροχη μέρα με το σκυλί μας στο νερό χωρίς προβλήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ