Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ο αυτοέλεγχος είναι επιλογή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντρέας Κωνσταντίνου
Αντρέας Κωνσταντίνουhttps://apopsinews.gr
Κλινικός Διαιτολόγος με μεταπτυχιακό στην Κύπρο

Έχω συναντήσει αρκετά αποφασισμένα άτομα να θέλουν να χάσουν βάρος. Αυτό εκφράζεται κυρίως στο πρώτο ραντεβού με την δύναμη της ισχυρής θέλησης. Ατάκες του τύπου «τέρμα πια, το πήρα απόφαση» ή «κομμένα όλα» ή «δεν με σταματάει τίποτα» ή « το είπα τώρα, τελείωσε», είναι αρκετά συχνές. Αυτή η αποφασιστικότητα τους δίνει την (ψευδ)αίσθηση ότι τώρα πια έχουν τον έλεγχο.

marshmallow test 1024x576 1024x576 1

Η επιφανειακή ερμηνεία του ελέγχου όσον αφορά στη διατροφή καθορίζεται ως την ικανότητα του ατόμου να αντιστέκεται στους «πειρασμούς» και να τιθασεύει την πείνα του. Είναι όμως έτσι; Η πραγματική έννοια του ελέγχου είναι η ικανότητα του ατόμου να εφαρμόζει τις κατάλληλες συμπεριφοριστικές και συναισθηματικές αντιδράσεις στα γεγονότα και στα ερεθίσματα της ζωής.

Δηλαδή, εάν κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα και προκύψει μια απρογραμμάτιστη κατάσταση για φαγητό όπως μια έξοδος σε ταβέρνα, ένα κέρασμα, μια πίτσα κ.λ.π. θεωρούμε ότι διατηρεί τον έλεγχο όταν συμμετέχει και επιλέγει τι και πόσο θα φάει, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να ξεφύγει. Αντιθέτως, θα είχε χάσει κάθε επαφή με τον έλεγχο εάν αποφάσιζε να μείνει σπίτι ή να παραβρεθεί στην συνάντηση χωρίς να συμμετέχει στο φαγητό. Η ειδοποιός διαφορά των δύο συμπεριφορών είναι ότι στην πρώτη περίπτωση γίνεται διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων ενώ στη δεύτερη αποφεύγεται η έκθεση στον πειρασμό με αποτέλεσμα, όταν τελικά το άτομο υποκύψει να χάνεται κάθε έννοια του μέτρου.

Κατά συνέπεια τον έλεγχο τον έχει αυτός που διατηρεί την ικανότητα να είναι ελαστικός και αυθόρμητος με τα αναπάντεχα στην ζωή του, αλλά όχι παρορμητικός. Η απόφαση κάποιου να πάρει τον έλεγχο της διατροφής του θα του επιτρέψει να βρίσκεται μέσα σε ένα ευρύ φάσμα διατροφικών επιλογών όπου δεν υπάρχει τίποτα απολύτως σωστό ή απολύτως λάθος. Αυτό σημαίνει ότι εάν η περίσταση απαιτεί πίτσα αντί για φασολάκια, τότε το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί για να φαγωθεί η πίτσα. Αυτό που δεν σημαίνει είναι «αφού λύγισα και έφαγα ένα κομμάτι πίτσα, ας την φάω ολόκληρη και ας πιω και 5 μπύρες για να το ευχαριστηθώ»

Το πλάνο της αλλαγής συμπεριλαμβάνει την πιθανότητα της υποτροπής. Είναι μάταιο να πιστεύεις ότι θα ξεκινήσεις μια προσπάθεια απώλειας βάρους και για τους επόμενους δύο, τέσσερις, έξι ή περισσότερους μήνες δεν θα κάνεις κανένα λάθος. Θα πρέπει μέσα από τα λάθη να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία και να μάθεις ένα ακόμα πράγμα για τον εαυτό σου. Αν κάθε φορά ξέρεις τον λόγο της υποτροπής θα κάνεις ακόμα ένα ουσιαστικό βήμα προς την αλλαγή. Η κατανόηση των υποτροπών και οι πολλές μικρές επιτυχίες που θα έχεις διαχειρίζοντάς τες, είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σου επιτρέψουν να έχεις τον έλεγχο διότι θα σου δώσουν την σιγουριά ότι είσαι ικανός να το καταφέρεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ