Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

MMXXIV

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

2024. Έτος δίσεκτο. Έτσι και η επικαιρότητα ακολουθεί τις δεισιδαιµονίες και ευτυχείς αυτοί που δεν έχουν τηλεόραση. Όχι ότι τα προηγούµενα “κοινά έτη” υπήρχαν ευχάριστες ειδήσεις, αλλά λέµε τώρα.

Πάντως είναι σηµαντικό να διατηρούµε την ελπίδα, ότι δηλαδή κάποια µέρα όλα θα πάνε καλά. Εως τότε, το µόνο που µπορούµε να κάνουµε, είναι να γινόµαστε καλύτεροι άνθρωποι, για εµάς και τους διπλανούς µας, όπως και να βάζουµε ένα λιθαράκι σε αυτό που αποκαλούµε “κληρονοµιά του αύριο”.

Έτσι και εµείς στην Άποψη, από πείσµα, ασχολούµαστε µε “τα κοινά”, µε “τα δικά µας”. Ψάχνουµε το υγιές παράδειγµα και όχι τον ασθενή γείτονα, το πνεύµα το ανήσυχο που εστιάζει στην ανάπτυξη και την κοινή πρόοδο, για την ευηµερία της κοινότητας. Το πνεύµα αυτό, που συχνά συχνάζει σε πρόσωπα µη θεσµικά, δίνει από το υστέρηµα του χρόνου του και αντί να επικεντρωνεται στα προβλήµατα, προσπαθεί να εµπνεύσει και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργαστούν για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα τέτοιο παράδειγµα, σας παρουσιάζουµε µέσα από το Αφιέρωµα στο Κάτω Σχολάρι, στις σελίδες της εφηµερίδας που κρατάτε. Μιας κοινότητας στην άκρη του Νοµού, που 100 χρόνια τώρα καλλιεργεί και καλλιεργείται σαν το αµπέλι. Μια κοινότητα που δηµιούργησαν από το µηδέν, ξεριζωµένοι Θρακιώτες, Μικρασιάτες και Πόντιοι. Έφτιαξαν, παρά τις διαφορές τους, έναν τόπο για να ριζώσουν µαζί τα όνειρα τους. Μαζί έχτισαν το σχολείο, µαζί τα πρώτα σπίτια, µαζί και την εκκλησία, µε την µεγάλη καµπάνα µάλιστα που κουβάλησαν µε τα πόδια από την Ανατολική Θράκη. Τόσο µεγάλη αξία είχαν τα κοινά στη ζωή των ανθρώπων.

Και οι ρίζες του χθες, σήµερα ακόµα ανθίζουν, όσο τις ποτίζουµε µε ευγνωµοσύνη. ∆υο εξαιρετικά δραστήριοι πολιτιστικοί σύλλογοι, µια δυνατή αµπελουργία, πολλές οινοποιητικές µονάδες και αποστακτήρια, αυτάρκης τοπική αγορά και εστίαση που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Τέλος η δηµιουργία του Λαογραφικού Μουσείου, που άνθρωποι αγωνίζονται για τη δηµιουργία του, θα αναδείξει την πλούσια ιστορία του τόπου. Τέλος, το τεχνητό φράγµα του Κάτω Σχολαρίου, µε τις πλούσιες περιπατητικές διαδροµές που προσφέρει, είναι η ιδανική αφορµή για εξορµήσεις από τα γύρω, προσφέροντας µια αναζωογονητική εµπειρία.

Ελάτε µαζί να κάνουµε µία στάση, στο όµορφο Κάτω Σχολάρι, ας διδαχθούµε από την Ιστορία, και ας απολαύσουµε την εξέλιξη, σε µια πιο θετική και ελπιδοφόρα πραγµατικότητα. 

Θανάσης & Μιχάλης Πολυράκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ