Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μεγάλη η απώλεια του Χρήστου Λόλα – Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έφυγε απρόοπτα από τη ζωή μαζί με τη σύζυγό του την Κυριακή 20 Αυγούστου μετά από τροχαίο δυστύχημα ο γνωστός καρδιοχειρουργός Χρήστος Λόλας. Ήταν ο επιστήμονας που, σχεδόν ταυτόχρονα με τον αείμνηστο Παναγιώτη Σπύρου «άνοιξαν» τις εγχειρήσεις καρδιάς στην Ελλάδα, χαρίζοντας ζωή σε χιλιάδες ασθενείς. Το 1990, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον «Ευαγγελισμό» (μαζί με τον Γ. Τόλη στο «Υγεία»), εγκαινιάζοντας το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Η απώλεια είναι μεγάλη για την επιστημονική κοινότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και στη Σουρωτή, όπου μεγάλωσε και έζησε.

Ο Χρήστος Λόλας γεννήθηκε στην Κοζάνη, έζησε στη Σουρωτή και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και εξειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική. Κατόπιν μετεκπαιδεύθηκε επί μια πενταετία στην Kαρδιοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ορεγκον των ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο του associate professor. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα «για λόγους συναισθηματικούς», όπως είχε πει, και του ανατέθηκαν η οργάνωση και η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Εγινε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1986 ανέλαβε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Στις 15 Αυγούστου του 1990 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο νοσοκομείο, εγκαινιάζοντας το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο, είχε πραγματοποιήσει μεταμόσχευση καρδιάς και ο συνάδελφός του Γ. Τόλης στο «Υγεία».

Είχε γράψει βιβλία και είχε δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά και μη περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο. Ήταν μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών και συμμετείχε σε ιατρικές αποστολές σε βαλκανικές χώρες και στην Κίνα, όπου πραγματοποίησε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Χρήστος Λόλας υπήρξε και παίκτης μπάσκετ του Άρη Θεσσαλονίκης, αλλά και ερασιτέχνης golfer. Διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος του Ομίλου Γκολφ Γλυφάδας. Συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, τόσο στο Τόκιο για τη Χρυσή Ολυμπιάδα όσο και στην επιτυχή προσπάθεια της Λωζάννης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 – είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ATHOC 2004.

Ο Λόλας παρέμενε ενεργός και δραστήριος. Σε μια πρόσφατη παρέμβασή του σε εκδήλωση σχετικά με το Συμπόσιο των Επτά Σοφών της αρχαιότητας, είχε υποστηρίξει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι σοφοί, «αλλά έγκειται σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε τη σοφία αυτή».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ