Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Λιγότερα Σχολεία και φέτος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στενάχωρη είδηση αφορά το γεγονός της ερημοποίησης της Ελληνικής Περιφέρειας και το ζήτημα υπογεννητικότητας στη χώρα μας. Φέτος σε 227 σχολεία της χώρας δεν θα ακουστεί το κουδούνι και δυστυχώς ο αριθμός αυτός είναι προοδευτικός των προηγούμενων χρόνων, με τον ΙΟΒΕ να καταθέτει έρευνα πως μέχρι το 2035 ο αριθμός μαθητών θα είναι στο 1/3 από ότι σήμερα.

Στοιχεία
Τα περισσότερα σε αριθμό σχολεία αφορούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου 73 Νηπιαγωγεία και 40 Δημοτικά σχολεία δεν θα υποδεχθούν φέτος μαθητές. • Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 40 εκπαιδευτικά ιδρύματα ανέστειλαν την λειτουργία τους, καταγράφοντας στο σύνολο 80 κλειστά σχολεία από το 2021. • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φτάνει τα 58 κλειστά σχολεία τα τελευταία δύο χρόνια, με 31 εξ αυτών να αναστέλλουν τη λειτουργία τους αυτή τη χρονιά. Να σημειώσουμε ακόμη πως 270 Νηπιαγωγεία και 80 Δημοτικά σχολεία σε όλη την Επικράτεια λειτουργούν ακόμα φέτος, με τον ελάχιστο αριθμό των 5 μαθητών.

Νομοθεσία
Να πούμε στο σημείο αυτό ότι βάση του Ν. 4692/2020 (ΦΕΚ A 111 – 12.06.2020) ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός για την λειτουργία της 1ο βαθμιας και 2ο βαθμιας καθορίζεται ως εξής:

  • Για τα Νηπιαγωγεία: Μέγιστος αριθμός καθορίζεται τα 25 παιδιά ανά τμήμα, από 22.
  • Από διθέσιο Νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι 15 παιδιά ανά τμήμα, από 12.
  • Για τα Δημοτικά Σχολεία: Ο μέγιστος αριθός μαθητών ανά τμήμα γίνεται 25 παιδιά, από 22, με δυνατότητα αύξησης κατά 10% με απόφαση Διευθυντή.
  • Από επταθέσιο σχολείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 15 παιδιά, από 12 που ίσχυε.

Άποψη
Πέρα από την άμεση επίπτωση από την αλλαγή της νομοθεσίας, στο παζλ αυτό προστίθενται η διαρροή των νέων προς το εξωτερικό, η αγέννητη Ελλάδα με αυξητικούς αριθμούς αμβλώσεων, η ενεργειακή κρίση και η συνέχεια της οικονομικής με τον φόβο ρήξεων παγκοσμίων διαστάσεων. Τέλος πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την Ελλάδα ως σύνολο και στα σχέδια ανάπτυξης να προστεθούν σενάρια αποκέντρωσης, ενισχύοντας την επαρχία, όπου σε δύσκολους καιρούς έχει συντηρήσει το σύνολο της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ