
Φυσικοθεραπεύτρια-οιδηματοθεραπεύτρια
Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια MLD
Επιστημονικά υπεύθυνη στη Λεμφυγεία
Το λεμφοίδημα είναι μια παθογόνος κατάσταση στην οποία συσσωρεύεται υγρό -λέμφος- μεταξύ των κυττάρων των ιστών με αποτέλεσμα την ιστική διόγκωση/πρήξιμο.
Τα λεμφοιδήματα διακρίνονται σε πρωτοπαθή που μπορεί να επέλθουν από ενδογενείς παράγοντες/αίτια όπως η λεγόμενη εκ γενετής μορφολογική δυσμορφία του λεμφικού συστήματος (υποπλασία ή και υπερπλασία). Τα δευτεροπαθή λεμφοιδήματα μπορούν να επέλθουν από εξωγενείς παράγοντες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις (αφαίρεση λεμφαδένων), ακτινοθεραπείες (ογκολογικά περιστατικά). Στην κατηγορία των δευτεροπαθών λεμφοιδημάτων ανήκουν περιπτώσεις επιπλοκών με τη μορφή φλεγμονής, μυοσκελετικής διαταραχής, φλεβικής ανεπάρκειας, καρδιακής ανεπάρκειας.
Στάδια εξέλιξης
Στάδιο 0
Στο στάδιο αυτό δεν υφίσταται ακόμα οίδημα
Στάδιο 1 – Στάδιο της αναστρεψιμότητας
Στο στάδιο αυτό έχουμε την εμφάνιση πρηξίματος των άκρων ( χέρια η πόδια ). Το πρήξιμο αυτό είναι μαλακό, δηλαδή επάνω του μπορούμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας. Σε αυτό το στάδιο εάν τοποθετήσουμε τα άκρα (πόδια η χέρια) που έχουν πρηστεί ψηλά, θα δούμε πως το πρήξιμο θα υποχωρήσει.
Στάδιο 2 – Στάδιο της μη αναστρεψιμότητας
Στο στάδιο αυτό έχει ήδη σχηματιστεί ένας υπολειπόμενος συνεκτικός ιστός. Έχουμε δηλαδή σκλήρυνση του δέρματος. Γι αυτόν το λόγο δε μπορούμε να δούμε το αποτύπωμα του αντίχειρα επάνω στο δέρμα, ενώ στην περίπτωση που τοποθετήσουμε τα χέρια η τα πόδια μας ψηλά, το πρήξιμο δεν θα υποχωρήσει.
Στάδιο 3 – Στάδιο της ελεφαντίασης
Στο στάδιο αυτό το πρόβλημα είναι ακραίο (extreme). Το δέρμα γίνεται ιδιαίτερα σκληρό, ενώ παρουσιάζει μεγάλα εξογκώματα. Σε αυτό το στάδιο ο κίνδυνος να εκδηλωθεί Erysipela είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ενώ το δέρμα γίνεται πιο ευπρόσβλητο σε βαθιές και δύσκολες στο να επουλωθούν πληγές.
Πως αντιμετωπίζουμε το λεμφοίδημα
Η διαδικασία της θεραπείας ξεκινά με την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία (CDT). Αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη.
Φάση Ι
Στη φάση αυτή εφαρμόζονται οι τεχνικές της λεφικής παροχέτευσης δια χειρός με στόχο να μειώσουν το οίδημα και να βελτιώσουν την απόδοση του λεμφικού συστήματος καθώς και τις διάφορες επιπλοκές που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί, όπως σκλήρυνση μαλακού ιστού
-ινώσεις του δέρματος. Στη φάση Ι έχουμε την περιποίηση -φροντίδα- του δέρματος για αποφυγή δερματικών λοιμώξεων με τη χρήση αμυγδαλέλαιου και κρέμας Eucerin Trilipid. Η φάση Ι συνδυάζεται με τη συμπιεστική περίδεση πολλαπλών στρωμάτων καθώς και την κινησιοθεραπεία (ειδικό πρόγραμμα εστιασμένο για κάθε ασθενή) με σκοπό τη διατήρηση και μείωση του οιδήματος.
Φάση ΙΙ
Στη φάση ΙΙ γίνονται θεραπευτικές συνεδρίες που διαρκούν από μερικά χρόνια η και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς, πάντα σε συνεργασία και υπό την άμεση παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό του.
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αποσυμφόρησης (φάση Ι,ΙΙ) ή και κατά τη διάρκεια όπου ο ασθενής δεν κάνει θεραπεία (MLD) , ή δεν κάνει περίδεση, πρέπει να φοράει ειδικό συμπιεστικό υλικό (μανίκι, γάντι, κάλτσα, καλσόν κ.α.) που θα εξασφαλίζει μια συγκεκριμένη συμπίεση και έτσι θα εμποδίζει το οίδημα να επανέλθει.
Πρόληψη και προφύλαξη στο δευτεροπαθές λεμφοίδημα
Στη ΛΕΜΦΥΓΕΙΑ πιστεύουμε πως η πρόληψη αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Γι αυτό παρακαλούμε οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Αν το κρίνετε αναγκαίο επικοινωνήστε μαζί μας και ευχαρίστως θα σας παράσχουμε κάθε σχετική πληροφορία.
Οι οδηγίες προφύλαξης που ενδεικτικά αναφέρουμε δεν αποτελούν πρόληψη, είναι όμως απαραίτητο να τις ακολουθήσετε.
Οδηγίες προφύλαξης
• Ακραίες θερμοκρασίες πρέπει να αποφεύγονται π.χ. πολύ ζεστό μπάνιο, έκθεση σε
πολύ χαμηλές η υψηλές θερμοκρασίες κλπ.
• Ιδιαίτερη προσοχή στις δερματικές λοιμώξεις. Σε περίπτωση λοίμωξης απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.
• Αποφύγετε την έντονη σωματική κόπωση, τη μετακίνηση ή σήκωμα βαρέων
αντικειμένων.
• Μη φοράτε πολύ εφαρμοστά (στενά) ενδύματα, υποδήματα, κοσμήματα κλπ.
• Αποφύγετε τον κίνδυνο τραυμάτων/ εγκαυμάτων.
• Προσέξτε ώστε η διατροφή σας να περιέχει φρούτα και λαχανικά αποφεύγοντας το
αλάτι και τις λιπαρές τροφές.