Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Κινηματογραφικά studios για διεθνείς παραγωγές στη Θέρμη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πραγματικότητα γίνεται όπως όλα δείχνουν, η δημιουργία κινηματογραφικών studios στη Θέρμη. Το θέμα, που είχε πρωτοεμφανιστεί στη δημοσιότητα πριν μήνες χωρίς όμως συνέχεια, ανακινήθηκε με συνέντευξη τύπου των ιδιοκτητών της εταιρίας Boyana Studioa στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του βουλευτή κ. Σταύρου Καλαφάτη, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΚΟΜΕ κ. Πάνου Κουάνη και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

20160706 143420


Όπως ανακοίνωσαν στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι των επενδυτών της Nu Boyana Hellenic, (θυγατρική της Χολιγουντιανής Millennium Films με έδρα τη Σόφια) και ο CEO των York Studios κ. Γιάννης Καλαφάτης, τα studios θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 83 στρεμμάτων με στεγασμένους χώρους 25000 τ.μ και οκτώ κινηματογραφικά πλατώ, ενώ στην ανάπτυξή τους θα απασχολούν μόνιμα περίπου 100 εργαζόμενους. Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει την αγορά της έκτασης, την κατασκευή των εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό τους. Πολύ μεγαλύτερα θα είναι τα συνολικά οφέλη από τη λειτουργία τους (παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας, αξία γης κλπ). Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο η έναρξη των εργασιών για τις κατασκευές θα γίνει σε λίγους μήνες, αλλά οι ταινίες θα μπορούν να γυρίζονται και πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής των πλατώ, από την άνοιξη το 2020”.


Στόχος είναι να εξυπηρετούνται παραγωγές της εταιρείας Millenium Films, η οποία ανήκει στην οικογένεια Λέρνερ και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 400 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ θα μπορούν να εξυπηρετούνται και παραγωγές από τις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής στο Χόλυγουντ (όπως το Netflix, η Universal, η Paramount) που ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που παρέχει πλέον η Ελλάδα. Οι δύο μεγάλες ταινίες που έρχονται με τα νέα στούντιο είναι το “Legend of Sinbad” και το “Red Sonja”, καθώς και η τηλεοπτική σειρά “Undisputed”. Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, στα studios της Boyana κοντά στη Σόφια εκπαιδεύονται ήδη 15 Έλληνες τεχνικοί, ενώ ο προγραμματισμός περιλαμβάνει εκπαίδευση μεγάλου αριθμό Ελλήνων ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις παραγωγές. Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη ταινία που θα γυριστεί θα είναι “οι περιπέτειες του Σεβάχ του θαλασσινού”.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΠΟΨΗΣ, ο χώρος που θα εγκατασταθούν τα studios είναι οι αποθήκες Κορδογιάννη στον δρόμο Θέρμης- Βασιλικών στο ύψος της Σουρωτής. Ο ίδιος χώρος είχε χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ