Κάθε φθινόπωρο βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι αναμενόμενες καταιγίδες της εποχής συνοδεύονται από πλημμύρες, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού, καταστρέφουν λαϊκές περιουσίες. Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει τις καταστροφές σε “ακραία καιρικά φαινόμενα” και στην “κλιματική αλλαγή”, μόνο γέλιο και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν. Αυτοί ξέρουν από πρώτο χέρι, ότι και στο παρελθόν έχουν προκύψει τέτοια μεγάλα προβλήματα,που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν ολοκληρωμένα, είτε αφορούν τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα (σε όλο τον άξονα του Ανθεμούντα π.χ Σφαγεία, 10η οδό, αλλά και εντός των οικισμών σε αρκετά σημεία), είτε την καθυστέρηση του δρόμου που ενώνει τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι, είτε την μη διαπλάτυνση του Ανθεμούντα, είτε… είτε…
Η φετινή πρώτη δυνατή φθινοπωρινή βροχή προκάλεσε υπερχείλιση του Ανθεμούντα στο Δήμο Θέρμης, με πολλαπλά προβλήματα στη γέφυρα της INTERSALONICA στα Φαρμακέικα και σε πολλούς αγροτικούς δρόμους στον άξονα Βασιλικά – Αγία Παρασκευή – Ταγαράδες. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακόμα και για το αεροδρόμιο, που μετά τις μεγάλες φιέστες της κυβέρνησης, τα έργα fastrack, (ώστε να κερδοφορεί η Fraport και οι αεροπορικές εταιρίες), αποδεικνύεται ότι η θωράκιση της ευρύτερης περιοχής είναι μόνο λόγια. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατεστραμμένες περιουσίες υπογραμμίζουν τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Ελλείψεις που έχουν τη σφραγίδα όλων των αστικών διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, διοίκησης της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας. Την ίδια στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μοιράζονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα “κοράκια” της “πράσινης ανάπτυξης” στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα σκοντάφτοντάς στον αντιλαϊκό κόφτη κόστους οφέλους της Ε.Ε. Όσα εξαγγέλλονται διαρκώς από την κεντρική και τοπική διοίκηση για προπαγανδιστικούς λόγους είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή. Τα έργα για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, καθυστερούν, απαιτούν συγκεκριμένους σημαντικούς πόρους και δεν ολοκληρώνονται με ψίχουλα.
Έχει τη δική της ευθύνη η διοίκηση του Δήμου, που τώρα έφερε στην επιφάνεια τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα. Ας ανατρέξει στις παρεμβάσεις των Δημοτικών Συμβούλων με την Λαϊκή Συσπείρωση, στις παρεμβάσεις και στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια Και όσο και να ευχαριστούν τους εθελοντές, που όντως έχουν πολύ σημαντική συνεισφορά, δεν κρύβεται η γύμνια της Δημοτικής Αρχής. Πχ στο Δήμο Θέρμης, ποιος έχει την ευθύνη για τα δεκάδες ακαθάριστα φρεάτια και για τα «παρατημένα» αντιπλημμυρικά έργα που έχουν μετατραπεί σε φυτώρια δενδρυλλίων; Όσα αιτήματα εκτάκτου ανάγκης και να κάνουν οι Δήμοι, τα προβλήματα παραμένουν και απαιτούν δραστικές λύσεις σε σύγκρουση με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι συνεχείς καταστροφές από πλημμύρες και φωτιές υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας. H διασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. Μπορούν να διασφαλιστούν πλήρως μόνο στο έδαφος μιας κοινωνίας, η οποία θα αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, η γη δεν θα είναι εμπόρευμα και οι χρήσεις δεν θα καθορίζονται από τους κανόνες της «αγοράς».
Απέναντι στο εχθρικό για το λαό αστικό κράτος, πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές έτσι ώστε:
• Να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για τη γρήγορη αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
• Να αυξηθούν ουσιαστικά οι πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο και αυτό να εκφραστεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Να προχωρήσει άμεσα ο καθαρισμός των φρεατίων και των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους πριν την εκδήλωση νέας κακοκαιρίας.
• Άμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.
• Να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων, με κριτήρια συνδυασμένης κάλυψης των λαϊκών αναγκών, έλεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες. Να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση έργων που «ωριμάζουν» εδώ και χρόνια, για έργα που εξαγγέλλονται, διαφημίζονται και αργεί χαρακτηριστικά η κατασκευή τους.
• Ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.