Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους σε σχέση με τα εργοστάσια βιομάζας στα Βασιλικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών με τη Λαϊκή Συσπείρωση – Μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των εργοστασίων Βιομάζας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την υπογραφή των μελετών από τον απερχόμενο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την προσφυγή του δήμου Θέρμης κατά της απόφασης και την αποδοχή εν μέρει της προσφυγής από τους υπουργούς κ. Σταθάκη και Φάμελο, υπάρχει συχνή αρθογραφία και στην «Άποψη» και σε άλλα μέσα, αλλά και συζητήσεις γύρω από το θέμα των δύο μελετών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στην περιοχή μας προβάλλοντας διάφορες απόψεις. Είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να κριθούν όλες οι τοποθετήσεις με βάση τις θέσεις που διαμόρφωσε το κίνημα που αναπτύχθηκε και εκφράστηκε μέσα από τις αποφάσεις των τοπικών οργάνων, κυρίως όμως της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και του σχεδόν τρίχρονου αγώνα των κατοίκων της περιοχής μας.

ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ, ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ

1. Ζητούσαμε την οριστική απόρριψη των 2 μελετών

2. Οι μονάδες που προτείνονται δεν είναι ΑΠΕ. « Περισσότερο προσομοιάζουν με εγκατάσταση αξιοποίησης αποβλήτων (Ομάδα 4η της ΥΑ 1958/12, όπως γράφει στο με αριθμ 3232/234/2015 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

3. Με βάση την προτεινόμενη κατάταξή τους απολαμβάνουν ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ όπως:

• «απαλλάσσονται από την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, αν και διαθέτουν ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό ισχύος που δεν απαλλάσσεται σύμφωνα με τον Ν. 3982/11», όπως γράφει στο με αριθμ 1462/24.2.2015 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

• μπορούν να χωροθετηθούν ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας όπως γράφει στο ίδιο έγγραφο

4. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε κάθε «ανοιχτομάτη», παίρνοντας επιδότηση από τα χρήματα που εμείς πληρώνουμε στη ΔΕΗ και έχοντας εξασφαλισμένη την πώληση του συνόλου της παραγωγής του στη ΔΕΗ σε υψηλότερη τιμή, να «επενδύει» κάνοντας μπίζνες, αφήνοντας πίσω μόνο μόλυνση και καταστροφή.

Διαπιστώνοντας ότι η υπάρχουσα νομοθεσία ήταν και είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα κάποιων αετονύχιδων, που μπροστά στο κέρδος δε νοιάζονται για τη ζημιά που κάνουν στους άλλους, βάζαμε έντονα το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας, με βάση και τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Παλεύαμε όχι μόνο για τις δικές μας δυο περιπτώσεις, αλλά και για όλες τις άλλες που με βάση το υπάρχον πλαίσιο στήνονταν και είχαμε αναπτύξει επαφές και με άλλα τοπικά κινήματα. Η υπογραφή των δύο μελετών από τον πρώην ΓΓ της Αποκεντρωμένης μας ξάφνιασε, γιατί ο ίδιος με 5-6 έγγραφά του στο υπουργείο κατακεραύνωνε τις μελέτες και ζητούσε την παρέμβαση του υπουργείου για να τις απορρίψει. Τελικώς τις υπέγραψε. Γιατί; Είναι προς διερεύνηση. Με την υπογραφή των μελετών ο «επενδυτής» αναστήθηκε και με άρθρο του στην Άποψη μιλά για φιλοπεριβαλλοντικές εγκαταστάσεις και για διασπορά ψευδών ειδήσεων και αντιστροφή της αλήθειας…

Είναι χαρακτηριστική περίπτωση ευεργετηθέντος που μετά μανίας στρέφεται εναντίον αυτών που τον ευεργέτησαν. Στην τοπική μας κοινωνία στηρίχθηκε και κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι και σε υπουργικά αξιώματα. Και εκεί δημιούργησε την καρδιά του νομοθετικού πλαισίου που στρέφεται ευθέως κατά των ανθρώπων γης, όπως είναι η δική μας. Και όταν ο λαός τον έστειλε σπίτι του, έρχεται από την πίσω πόρτα να εξαργυρώσει το σχέδιο που είχε κάνει. Και αντί να απολογείται για το νόμο έκτρωμα που έκανε, ζητά και τα ρέστα χωρίς να κοκκινίσει. «Το κάνω για την πατρίδα» μας είπε παλιότερα σε μια συνάντηση με το τοπικό συμβούλιο. Καλά το είπε γιατί γι’ αυτόν και για την τάξη του πατρίδα είναι το κέρδος. Και έχει και μούτρα και περιδιαβαίνει στο χωριό μας και τάζει στους συντοπίτες μας λαγούς με πετραχήλια. Προσβάλλει μέχρι και τη νοημοσύνη μας.

Τις τεχνικές προδιαγραφές των 2 μελετών τις είχαμε ξεσκεπάσει σε όλο το διάστημα του αγώνα μας σε όλες τις φάσεις τους. Από την προέλευση της τεχνολογίας και των μηχανημάτων και τη μη δυνατότητα σύγκρισης στοιχείων. Τον ύπουλο τρόπο ένταξης στην κατηγορία ΑΠΕ και των τεράστιων προνομίων που απολαμβάνουν εντασσόμενες εκεί. Τον «μπάτε σκύλοι αλέστε» τρόπο που κατασκευάζονται και λειτουργούν. Και βέβαια το περίσσευμα θερμότητας από τους 900 βαθμούς κελσίου λειτουργίας, το οποίο θα καίγεται στην ατμόσφαιρα σε πυρσό καύσης δυνατότητας 300 m3/. Να θυμηθούμε τη χαλυβουργική. Και δεν ντρέπονται όλοι τους όταν λένε ότι το χειμώνα θα θερμαίνουν 30 στρέμματα θερμοκήπια, ενώ το καλοκαίρι θα μετατρέπουν τη θερμότητα σε κλιματισμό για τα θερμοκήπια! Δοξάστε τους! Τόσο υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη μας.

Κι ερχόμαστε στην απόφαση των Υπουργών με αριθμό 38224/11.9.2017. Κάνει εν μέρει δεκτή την προσφυγή του δήμου Θέρμης και ακυρώνει την απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης και αναπέμπει την υπόθεση στη διοίκηση για μια νέα νόμιμη κρίση. Κανονικά θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Αυτό έκανε ένας συνάδελφος της Επιιτροπής Αγώνα σε άρθρο του στο προηγούμενο φύλο της Άποψης. Η βαθιά δικαίωση που αναφέρει προέρχεται κυρίως πιστεύω από το άγχος του να δει κάτι να γίνεται μη αναλύοντας την απόφαση. Και αυτό γιατί τα μέλη της Επιιτροπής Αγώνα που συνεδρίασαν δεν έχουν αυτή την άποψη. Μελετώντας την απόφαση το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι με την προσφυγή ελέγχεται η απόφαση «μόνο για παράβαση νόμου». Ποιού νόμου; Αυτού που ο σημερινός υπουργός κος Φάμελος, ο πρώην κος Λαφαζάνης, ο πρώην ΓΓ της Αποκεντρωμένης και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες χαρακτήριζαν ότι έχει κενά, ασάφειες, υπηρετεί σκοπιμότητες. Του νόμου που εμείς τρία χρόνια ζητάμε την αλλαγή του.

Απορρίπτει ο κος Φάμελος την προσφυγή περί «ανεπαρκούς και τεχνικά ελλιπούς μελέτης» και λέει ότι έγιναν διορθώσεις στον τρόπο αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας». Μάλιστα. Απορρίπτει όλες τις επισημάνσεις της Επιτροπής Αγώνα, ακόμη και τις δικές του (θυμίζουμε τα 20 σημεία με τεχνικές παρατηρήσεις που ως επικεφαλής παράταξης στο δήμο είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο). Έλεγε τότε ότι αυτές οι μελέτες δε διορθώνονται και πρέπει να απορριφθεί… Τώρα… διορθώθηκε τεχνικά; Απορρίπτει τον καταπέλτη των εγγράφων της Αποκεντρωνένης προς το Υπουργείο γιατί «σ΄αυτή τίθενται γενικά θέματα, που αφορούν την εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου».

Όλες αυτές οι απορρίψεις ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ. ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, γιατί εμείς για να αλλάξουν αυτά παλέψαμε. Αυτό απαιτούσαμε και τέτοιες δεσμεύσεις υποτίθεται ότι πήραμε… Η απορρίψεις αυτές δίνουν πέπλο νομιμότητας στις αδηφάγες ορέξεις του συγκεκριμένου, αλλά και κάθε «επενδυτή». Ενδεικτικός για τη στάση του υπουργού είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το Τοπικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Αγώνα, που εγγράφως από το καλοκαίρι ζητούσαμε συνάντηση με τον Υπουργό. Δεν πήραμε καμιά απάντηση παρά μόνο μόλις στα μέσα Σεπτέμβρη έγινε μια συνάντηση «φιλική» στο καφενείο» του χωριού.

Πού έγινε δεκτή η προσφυγή; Α) Στο ότι δε συνεδρίασε το ΠΕΣΠΑ, μια επιτροπή, που συγκαλεί η Αποκεντρωμένη και Β) ότι δεν υπάρχει στην περιοχή μας η πρώτη ύλη και αυτή θα εισάγεται. Ο πρώτος λόγος είναι διαδικαστικός. Ο δεύτερος ήταν και δική μας θέση και έχει ισχυρές βάσεις. Όμως και οι δύο δεν είναι κυρίαρχες και δεν εξασφαλίζουν την οριστική απόσυρση των μελετών ή την απόρριψη άλλων αντίστοιχων.

Η μόνη οριστική λύση είναι η αλλαγή του νόμου. Γι’ αυτό παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Χρόνος γι’ αυτό υπήρχε και πολύς (2,5 χρόνια) και υποσχέσεις υπήρχαν. Πολιτική βούληση δεν υπήρξε και είναι μεγάλη ευθύνη του Υπουργού. Απαιτούμε να γίνει τώρα. Βέβαια τώρα από ότι φαίνεται στο όνομα της «ανάπτυξης» δε λογαριάζουν τίποτα. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι με μας δεν ξεμπερδεύουν έτσι. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ