Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φύση & Ανατροφή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Δημοσθένης Μουμιάδης
Applied Animal Behaviourist Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour

Ο χαρακτήρας και οι συμπεριφορές ενός ζώου οδηγούνται από την φύση του ή από την ανατροφή του;

Όταν λέμε ανατροφή εννοούμε βέβαια τον τρόπο που το μεγαλώνουμε, τις εμπειρίες του με μας και το περιβάλλον μας. Όταν αναφερόμαστε στη φύση, εννοούμε την γενετική προδιάθεση και τα ένστικτα του ζώου. Γενετιστές και συμπεριφοριστές συχνά διαφωνούν και μάχονται ο ένας τις θεωρίες του άλλου.

Η αλήθεια ίσως βρίσκεται κάπου κοντά και στις δυο θεωρίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι φοβικοί γονείς συχνά δημιουργούν και μεγαλώνουν κουτάβια με φοβικές τάσεις. Αντίστοιχα, γονείς με επιθετικές τάσεις δημιουργούν κουτάβια με προδιάθεση στην επιθετικότητα. Και ενώ φαίνεται να δικαιώνονται οι γενετιστές, οι έρευνες, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, έδειξαν ότι είναι πιθανόν κουτάβια με φοβικές μητέρες που μεγαλώνουν όμως με μη φοβικές μητέρες, να τείνουν να εξωτερικεύουν λιγότερο φοβικές συμπεριφορές.

Τα σκυλιά δεν είναι “άδειοι δίσκοι” όπου επάνω καταγράφονται συμπεριφορές μαθημένες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ούτε όμως οδηγούνται από τα γενετικά χαρακτηριστικά τους και μόνο.

Η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού της φύσης του σκύλου αλλά και της ανατροφής του. Η γενετική επηρεάζει τις συμπεριφορές. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι ράτσες. Αν για παράδειγμα έχεις πρόβατα, χρειάζεσαι ένα Border Collie και όχι ένα Brittany Spaniel. Παρόλο που είναι ίδια στο μέγεθος και την σωματοδομή, τα ένστικτά τους κινούνται από διαφορετικά μοτίβα. Το να επιλέξεις ένα κουτάβι που οι γονείς του μαζεύουν κοπάδια, τότε είναι πιο πιθανό να έχεις ένα πολύ καλό μελλοντικό τσομπανόσκυλο.

Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι κάποια Pit Bull που χρησιμοποιήθηκαν σε κυνομαχίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες που έζησαν και με την κατάλληλη ανατροφή, αντέστρεψαν τις κακές μαθημένες συμπεριφορές με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ καλά σκυλιά οικογένειας. Αυτό έγινε γιατί το γενετικό υλικό τους είχε υγιέστερη γενετική βάση.

Κάποιες φορές πάλι, όλα όσα πρέπει να γίνουν, γίνονται σωστά αλλά παρ’ όλα ταύτα το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Παλεύουμε να αντιστρέψουμε στρες ή επιθετικότητα με πολύ φτωχά αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε σκύλος γεννιέται με ένα συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο το οποίο και θα επηρεάσει το ποιά συμπεριφοριστικά μοτίβα θα αναπαράγει. Αυτό συμπεριλαμβάνει και ποιά θα είναι η κοινωνική αντιμετώπισή του απέναντι σε άλλα σκυλιά, ζώα και ανθρώπους, το επίπεδο φοβιών ή επιθετικότητας που θα επιδείξουν, αν είναι ήρεμα ή τολμηρά, την πιθανότητα εμφάνισης στρες και εμμονικών συμπεριφορών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ