Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα Βασιλικά, που ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την ιστορική μάχη και το μαρτυρικό ολοκαύτωμα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο δήμος Θέρμης αξιοποίησε την πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καλούσε τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος σκοπός της συγκεκριμένης πρόσκλησης ήταν η ανάδειξη του ιστορικού έπους μέσω έργων και δράσεων, σε περιοχές οι οποίες συνδέονται με τον απελευθερωτικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Θέρμης εργάστηκε με ταχύτητα και κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση η οποία είχε ως στόχους:
-Να αναδείξει το μέγεθος του ιστορικού γεγονότος της μάχης των Βασιλικών στο ευρύ κοινό.
-Να τιμήσει τα Βασιλικά ως πρωταγωνιστή του αγώνα κατά των Τούρκων το 1821.
-Να συμβάλλει μέσα από μία σειρά δράσεων ώστε να μάθουν οι νέοι την ιστορία του τόπου τους, προκειμένου να γίνουν αντάξιοι συνεχιστές της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς. Ειδικότερα, η πρόταση την οποία υπέβαλε ο δήμος Θέρμης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπλαση και διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών, την εγκατάσταση μνημείου, στη μνήμη των αγωνιστών της περιοχής του 1821, την εγκατάσταση μόνιμου πληροφορικού περιπτέρου (Infokiosk) το οποίο θα λειτουργήσει ως μόνιμη έκθεση, ανοικτή προς το κοινό και θα προβάλλει ψηφιακά όλα τα ιστορικά γεγονότα σχετικά με τη μάχη των Βασιλικών και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, την αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, υπό τη μορφή εκπαιδευτικής πλατφόρμας κ.ά. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης, μέρος αυτής της πρότασης έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό προς ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες, μη επιλέξιμες δράσεις, θα υλοποιηθούν και αυτές με χρηματοδότηση του δήμου. “Με αυτό το κομμάτι των ενεργειών, των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα συμπληρώσουν τις επιλέξιμες δράσεις θα ασχοληθεί η Οργανωτική Επιτροπή”, εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
Συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων
Στον ορισμό Οργανωτικής Επιτροπής η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη του εορτασμού της επετείου των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση στο δήμο Θέρμης, προχώρησε η διοίκηση του δήμου. Η Επιτροπή αποτελείται από 19 μέλη, με πρόεδρο την Αθηνά Παπαδάκη, πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Δήμου Θέρμης και αντιπρόεδρο τον Στέλιο Αποστόλου, αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας. Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης:
-όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από τη δημοτική ενότητα Βασιλικών (Απόστολος Τσολάκης, Βασίλης Μουστάκας, Ευαγγελία Κούτρη, Ευγενία Αγοραστούδη, Κωνσταντίνος Γραικός και Δημήτρης Βλαχομήτρος).
-τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Βασιλικών (Αστέριος Καρακώττας, Γιώργος Μουστάκας, Νίκος Ιωαννίδης, Όλγα Γιαννιού, Ρούλα Καραμανώλη, Ανδρονίκη Σαλαγκούδη και Γιώργος Βουλγαρούδης).
-οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Λιβαδίου Δημήτρης Γουδήρας και Περιστεράς Δημήτρης Ντισλής.
Καθώς και εκπρόσωπος του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών, ο τέως πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών Στέλιος Δούμπλιος και ο επικοινωνιολόγος, εκδότης της εφημερίδας “Άποψη” Γιάννης Πολυράκης.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν δύο υποεπιτροπές οι οποίες υποστηρίζουν το έργο της επιτροπής:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ
Με Πρόεδρο τον, κ. Γουδήρα Δημήτριο, Καθηγητή στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πρόεδρο της Κοινότητας Λιβαδίου και μέλη τους κ.κ. Καραθανάση Αθανάσιο, Ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Κωτσιόπουλο Κωνσταντίνο, Αν. Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, Λίτσα Ευθύμιο, Αν. Καθηγητή Ελληνικής Παλαιογραφίας και Σινάκο Αναστάσιο, Βυζαντινολόγο.
ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με Πρόεδρο την κα Σαββοπούλου Δήμητρα, Εκπαιδευτικό και μέλη τους κ.κ, Σαρρή Βασίλειο, Γυμνασιάρχη Γυμνασίου Τριλόφου, Μαλούση Νίκο Εκπαιδευτικό, Πιπινίκα Αναστασία, τέως εκπαιδευτικό, Σαμαρά Αστέριο, τέως εκπαιδευτικό, Σταμάτη Ευαγγελία, Εκπαιδευτικό, Γκαϊδατζή Χάρη, πρώην Γυμνασιάρχη Γυμνασίου Βασιλικών και Μαλαματά Νίκο, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου.
Το Πρόγραμμα
Ήδη έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την μάχη. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων που σκοπό έχει να διδάξει την ιστορία να αναδείξει την συμβολή της θυσίας στην επανάστασης του 1821 και να τιμήσει τους ήρωϊκούς προγόνους. Το πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των τοπικών φορέων (ΛΑΧΟΣΥΒΑ, Πολιτική προστασία, ΑΕΤΟΣ, Θεατρική Ομάδα, Ένωση Επαγγελματιών, ) και η εφαρμογή του θα υποστηριχθεί από την ομάδα επιλεγμένων εθελοντών που θα δημιουργηθεί.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
– Πορεία μνήμης από την πλατεία των Βασιλικών στο πραγματικό σημείο της μάχης, αθλητικούς αγώνες εκδηλώσεις με χορευτικά ΄και μουσικά συγκροτήματα του δικτύου των χωριών του αγώνα, θεατρική παράσταση από την Θεατρική Ομάδα Βασιλικών, αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων, προβολή ντοκυμαντέρ και οπτικού υλικού που θα παραχθεί από το Συμβούλιο Νέων, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και εθελοντές. Ιδιαίτερης βαρύτητας θα είναι επίσης η ημερίδα που οργανώνει η επιστημονική επιτροπή, με ομιλητές διακεκριμένου ιστορικούς. Προβλέπεται επίσης η έκδοση βιβλίου το οποίο θα συγκεντρώσει όλο το ιστορικό υλικό σχετικά με την μάχη και το ολοκαύτωμα με σκοπό να αποτελέσει έγκυρη πηγή πληροφόρησης και αναφοράς.
-Μία ακόμη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με θέμα «Από την επανάσταση στην ανάπτυξη», με σκοπό την αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
-Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης και διαγωνισμούς για όλα τα σχολεία του δήμου με σκοπό να διδαχθούν την ιστορία της μάχης οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, να εμπνευστούν από των αγώνα και την θυσία των προγόνων και να εκφραστούν βιωματικά. Έτσι, θα διοργανωθεί ένας διαγωνισμός δημιουργικής γραφής για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, ενώ τα παιδιά των μικρότερων τάξεων του δημοτικού και των νηπιαγωγείων θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τη σκέψη και τη φαντασία τους με ζωγραφική . Ένας ακόμη διαγωνισμός εικαστικής απεικόνισης θα δώσει την ευκαιρία να εκφραστούν όλοι οι μαθητές με αφίσες, σκίτσα, ζωγραφική , γλυπτά και ψηφιακές εφαρμογές, ενώ τα έργα θα παρουσιαστούν σε έκθεση στα Βασιλικά
-Τέλος θα δημιουργηθεί ένα site που θα περιέχει όλο το ιστορικό υλικό που θα συγκεντρωθεί, το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και έργα των διαγωνισμών, με σκοπό να αποτελέσει κέντρο αναφοράς και προβολής για το μεγάλο ιστορικό αυτό γεγονός.