Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Επέτειος Ολοκαυτώματος Λιβαδίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στην ιστορική κεντρική πλατεία του Λειβαδίου «Τα Πλατάνια», την πλατεία του μαρτυρίου, των βασανιστηρίων, των θανατώσεων και των εξανδραποδισμών, πραγματοποιηθηκαν την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος του Λειβαδίου (21η Ιουνίου 1821), για να τιμηθούν τα θύματα του ολοκαυτώματος και όσους θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα της Εξέγερσης της Χαλκιδικής και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821-1829. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και στη συνέχεια η δεξίωση των επισκεπτών κεντρική πλατεία όπου έλαβαν χώρα τα βασανιστήρια, οι βιασμοί, οι θανατώσεις και η αιχμαλωσία των 205 γυναικόπαιδων του Λειβαδίου, την 21η Ιουνίου 1821. Στις ακολουθίες της Εκκλησίας και στις εκδηλώσεις της πλατείας συμμετείχε η χορωδία «Αρμονία» της Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον κ. Νικόλαο Κυριακού.

Το πρόγραμμα της χορωδίας περιλάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. Μεγάλος ο αριθμός του κόσμου που συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας, οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε έτος τον μήνα Ιούνιο και έχουν ως σκοπό την απόδοση τιμών και την ανάδειξη της προσφοράς των αγωνιστών και ηρώων του Λειβαδίου. Με την έναρξη της εξέγερσης στη Χαλκιδική τον Μάιο του 1821 το Λειβάδι είχε 300 χριστιανικές οικογένειες και καμία μουσουλμανική. Ο πληθυσμός ανερχόταν το 1818 σε 1800 κατοίκους. Ήταν μία ανθούσα ορεινή κωμόπολη, όπως γράφει ο Θεοδόσης Στέργιου ή Μουστάκας, ένας από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς του Λειβαδίου, ο οποίος πολέμησε στη Ρεντίνα και το Εγρί Μπουτζιάκ (Ν.Απολλωνία) στο πλευρό του Εμμανουήλ Παπά, εναντίον του Μπαϊράμ πασά, στην Κασσάνδρα πάλι με τον Εμμανουήλ Παπά εναντίον του Εμίν Λουμπούτ πασά, στα Δερβενάκια εναντίον του Δράμαλη, στην Εύβοια εναντίον του Ομέρ Βρυώνη, στον Σχοινόλακα της Μεσσηνίας εναντίον του Ιμπραήμ πασά και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας.

Την ιστορική αυτή πορεία ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι ήρωες του Λειβαδίου που εντάχτηκαν στο επαναστατικό σώμα του Εμμανουήλ Παπά. Δεν γνωρίζουμε πόσοι ήταν, εκτός του ότι 27 επιζήσαντες αγωνιστές κατατάχτηκαν στον στρατό του Ιωάννη Καποδίστρια που διοργάνωσε ο Δημήτριος Υψηλάντης στα Μέγαρα το 1828 και έλαβαν στρατιωτικά αξιώματα και τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά τους στον επαναστατικό αγώνα από το 1821 έως το 1829. Άγνωστοι παραμένουν όσοι και όσες αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών ή σύρθηκαν στην αιχμαλωσία προσφέροντας στις νεότερες γενεές την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Γένους. (Γουδήρας, 2016/ Παπαοικονόμου, 2016, 2010/ Στέριου).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ