Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Ένα βήμα πιο κοντά σου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολλά από τα άτομα που συναντώ καθημερινά στο γραφείο μου δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους. Τις περισσότερες φορές το αίτημά τους είναι η απώλεια βάρους και ο λόγος που την επικαλούνται είναι για να τύχουν μιας γενικότερης και ευρύτερης αποδοχής. Η εικόνα σώματος είναι μια υποκειμενική αντίληψη που έχει κανείς για το σώμα του. Με απλά λόγια θα το προσδιόριζα σαν κάποιον που βλέπει στον καθρέφτη διαφορετικά το σώμα του απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Η κακή εικόνα συνήθως διαμορφώνεται από συμβάντα, βιώματα, κακά ή άστοχα σχόλια και γνώμες άλλων ατόμων του παρελθόντος. Μια προσωπική ιστορική αναδρομή όλων αυτών των καταστάσεων που διαμόρφωσαν την εικόνα που έχει κανείς σήμερα για το σώμα του θα αποτελέσουν την ουσιαστικότερη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένα άστοχο σχόλιο του δασκάλου γυμναστικής στο δημοτικό, η ανησυχία της μαμάς μη τυχόν και δεν γίνεις το τέλειο κορίτσι που ονειρεύτηκε, το μάτι της γειτόνισσας που «ζύγιζε» πάντοτε την αξία σου με βάση τα κιλά σου, ο καθηγητικός και σχεδόν «σοφός» λόγος της θείας η οποία «ξέρει» πώς πρέπει να είναι ένα πετυχημένο κορίτσι αλλά και το bullying που δέχτηκες μικρή γιατί δεν ήσουν… τι; Δεν ήσουν όπως ήθελαν!!! Είναι πραγματικά για να αναρωτιέται κανείς. Μήπως έβλεπαν την εικόνα σου ή μήπως μέσα από αυτή αναγνώρισαν ένα δικό τους κομμάτι που δεν θέλανε καν να ξέρουν ότι υπάρχει;

Κάποτε ο H. Jackson Brown, γνωστός Αμερικανός συγγραφέας, έγραψε το εξής: «Όταν έχεις να ανέβεις ένα βουνό, μη νομίζεις ότι θα γίνει μικρότερο αν περιμένεις». Χρειάζεται δηλαδή να γίνει το πρώτο βήμα. Αυτό το βήμα δεν σημαίνει πάντοτε την μηχανική κίνηση του ποδιού προς τα εμπρός αλλά όσον αφορά στην εικόνα σώματος σχετίζεται με την αποδοχή του ίδιου σου του εαυτού. Και για να μπορέσεις να αποδεχτείς τον εαυτό σου θα πρέπει πρώτα από όλα να τεθούν υπό αμφισβήτηση δικές σου παγιωμένες αντιλήψεις που έχεις για το σώμα σου και που κατά κάποιο τρόπο σου τις έχουν επιβάλει.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αμφισβητηθούν οι πεποιθήσεις που δημιούργησαν το πρόβλημα και παράλληλα να γίνει μια προσπάθεια να τροποποιηθούν συμπεριφορές που το διαιωνίζουν. Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αποφεύγει να ντύνεται με τρόπο που να αναδεικνύονται μέρη του σώματος, τότε ίσως ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Αν ντρέπεσαι να βγεις στην παραλία να απολαύσεις ένα μπάνιο, τότε ίσως ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Αν περιμένεις να αδειάσει η αίθουσα για να σηκωθείς από την καρέκλα σου, τότε ίσως ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Και αν περιμένεις να φτάσεις στο ιδανικό σου βάρος για να αποδεχτείς το σώμα σου, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ είναι η ώρα που πρέπει να το αλλάξεις.

Κάποιος καλός φίλος και δάσκαλος είπε ότι αν θέλεις να αποκτήσεις τον έλεγχο του βάρους σου πρέπει πρώτα να αποκτήσεις τον έλεγχο της διατροφής σου. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει σήμερα. Δεν χρειάζεται να περιμένεις έναν, δύο, τρεις ή δεκατρείς μήνες για να νιώσεις καλά με το σώμα σου. Αρκεί να σχεδιάσεις το επόμενό σου γεύμα και να αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι ήδη στο τέλος της διαδρομής. Φρόντισε λοιπόν το σώμα σου γιατί είναι μοναδικό, γιατί εσύ έχεις την τύχη να αισθάνεσαι και να αλληλεπιδράς μ’ αυτό και γιατί βεβαίως το αξίζει! Ένα βήμα είναι! Τίποτε παραπάνω! Ένα βήμα πιο κοντά σου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ