Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Editorial – Τεύχος 104

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ελληνική ιστορία, στο πέρασµα των χιλιάδων χρόνων της, είναι πλούσια σε γεγονότα και ηρωικές πράξεις που κάθε µία ξεχωριστά και όλα µαζί διαµόρφωσαν το πρόσωπο της σηµερινής Ελλάδας. Και είναι τόσο πολλά και σηµαντικά που, ενώ ακόµη και τα πιο µικρά και ασήµαντα από αυτά θα ήταν για κάποιους άλλους λαούς µοναδικά και φωτεινά ορόσηµα, σε µας εξακολουθούν να παραµένουν στην αφάνεια.

Φταίει η εθνικοφροσύνη που χρησιµοποιήθηκε σε δύσκολους καιρούς; Φταίει η µόδα της ισοπεδωτικής απαξίωσης που αντιµετωπίζει µε αδιαφορία το κάψιµο της σηµαίας και σωβινιστικό ότι είναι εθνικό; Είναι δουλειά των κοινωνιολόγων να απαντήσουν.
Το σίγουρο είναι ότι, ιστορικά γεγονότα και ηρωικές πράξεις όπως η Μάχη και το Ολοκαύτωµα των Βασιλικών, που φέτος συµπληρώνουν τα 200 χρόνια, δεν πήραν ποτέ στην καταγραφή της ιστορίας ούτε στην συλλογική ιστορική συνείδηση τη θέση που τους αξίζει.

Είναι λοιπόν ευκαιρία τώρα, µε την συµβολική συµπλήρωση των 200 χρόνων και το πρόγραµµα Βασιλικά 200 χρόνια που ετοίµασε ο ∆ήµος Θέρµης στο πλαίσιο του εθνικού προγράµµατος για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση να τιµήσουµε το γεγονός, και να το κάνουµε γνωστό πανελλαδικά, ώστε να πάρει τη θέση του ανάµεσα στα µεγάλη γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας. Και, κυρίως, να µάθουµε την πραγµατική ιστορία του τόπου µας. Γιατί, λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία, είναι καταδικασµένοι να την ξαναγράψουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ