Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

ΒΑΣΙΛΙΚΑ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟλΟΚΑΥΤΩΜΑ Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και των παράλληλων δράσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκθεση «1821-2021 Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας
στην Τοπική Ιστορία»

7-15 Ιουνίου, 10.00-13.00 & 18.00-21.00. Θερινό κινηματοθέατρο Φώφης Πατίκα. Συλλογική έκθεση των βιβλιοθηκών της Μακεδονίας με σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως αποτυπώνονται στις αφίσες των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν.
Χορευτικά συγκροτήματα (ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ)
26 & 27 Ιουνίου, 20.00, Πλατεία Χάνια. Χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων των χωριών του δικτύου της επανάστασης της Χαλκιδικής και του Πανχαλκιδικιώτικου συλλόγου.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, η εκδήλωση αναβάλλεται. Θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με τη μουσική εκδήλωση.
Αθλητικό τουρνουά
3 & 4 Ιουλίου, 19.00, Γήπεδο Αετού Βασιλικών. Αγώνες ποδοσφαίρου των ομάδων των χωριών του αγώνα στο γήπεδο Αετού Βασιλικών. Πρωί και απόγευμα ή Σάββατο και Κυριακή αν υπάρξουν πολλές συμμετοχές.
“Σπαράγματα Μνήμης”
4 Ιουλίου, 20.30, Θερινό Κινηματοθέατρο Φώφης Πατίκα. Θεατρικό δρώμενο από τη Θεατρική Ομάδα Βασιλικών με δραματοποίηση πραγματικών περιστατικών της Μάχης και του Ολοκαυτώματος, βασισμένη σε αφηγήσεις και μνήμες κατοίκων της περιοχής.
Το Λειβάδι στον Αγώνα
18 Ιουλίου, 20.00, Πλατεία Χάνια. Εκδήλωση αφιερωμένη στη συμμετοχή και τη θυσία των Λειβαδιωτών στην επανάσταση της Χαλκιδικής και τη μάχη των Βασιλικών. Με την επιμέλεια του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών.
Παραδοσιακή μουσική
18 Σεπτεμβρίου, 20.00, Πλατεία Χάνια. Μουσική συνάντηση με παραδοσιακά συγκροτήματα των χωριών της επανάστασης με μοιρολόγια της περιοχής.
Όπως παλιά
18 Σεπτεμβρίου
, 21.00, Πλατεία Χάνια. Αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων από αρτοποιούς, κρεοπώλες, αγρότες και οινοπαραγωγούς των Βασιλικών.
Προβολή ντοκυμαντέρ
25 Σεπτεμβρίου
, 20.00, Θερινό Κινηματοθέατρο Φώφης Πατίκα. Προβολή ντοκυμαντέρ με θέμα τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών.
Τα Βασιλικά και η ευρύτερη περιοχή το 1821:
Ιστορία – Κοινωνία – Πολιτισμός
16 Οκτωβρίου
, 09.00, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βασιλικών. Επιστημονική ημερίδα για την ανάδειξη των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτισμικών γεγονότων λίγο πριν και μετά τη Μάχη στα Βασιλικά. Έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών Οκτώβριος, Αίθουσα Πολιτισμού και Αμφιθέατρο σχολείου. Έκθεση ζωγραφικής παιδιών του Νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, καθώς και εικαστικών δημιουργιών μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων.
Ανάπτυξη, η σύγχρονη επανάσταση
3 Νοεμβρίου,
10.30, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βασιλικών. Εσπερίδα με θέμα την επανάσταση που θα φέρει την ανάπτυξη. Καινοτομία επιχειρήσεων, νέες καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων, συνεταιρισμοί και συνέργειες.

Τελετή λήξης
12 Δεκεβρίου
, 11.00, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βασιλικών. Τιμητική εκδήλωση για τα μέλη των επιτροπών, τους φορείς και τους εθελοντές. Απονομές βραβείων για τους μαθητικούς διαγωνισμούς. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τις εκδηλώσεις. Απολογισμός προγράμματος.


Παράλληλες δράσεις
Κέντρο Ιστορικής Πληροφόρησης
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Εγκατάσταση και λειτουργία Μόνιμου Κέντρου Ιστορικής Πληροφόρησης με τη μορφή έκθεσης για την επανάσταση της Χαλκιδικής και τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών.
Infokiosk
Στην πλατεία Χάψα. Δημιουργία μιας ψηφιακής διαδραστικής εφαρμογής εμβαπτισμένης πραγματικότητας με περιεχόμενο σχετικό με τη Μάχη των Βασιλικών και την συμβολή της στην Επανάσταση του 1821. Η εφαρμογή θα εμφανίζει ένα διαδραστικό παιχνίδι κατανόησης, με τη μορφή quiz, που θα απευθύνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στους θεατές.
Έκδοση Ιστορικού Βιβλίου
Έκδοση βιβλίου το οποίο θα συγκεντρώνει όλα τα ιστορικά στοιχεία της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών και θα αποτελέσει έγκυρη βάση τεκμηρίωσης για τους ιστορικούς, τους μελετητές και τους εκπαιδευτικούς.
vasilika200.gr
Δημιουργία ιστότοπου που θα λειτουργήσει ως κέντρο ιστορικής αναφοράς της Μάχης των Βασιλικών, πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις συμμετοχές και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών.
Η σημαία της επανάστασης
Οι γυναίκες των Βασιλικών υφαίνουν σε παραδοσιακό αργαλιό την αυθεντική σημαία της επανάστασης.
Μαθητικός διαγωνισμός δημιουργικής γραφής
Οι μαθητές γνωρίζουν τη Μάχη των Βασιλικών ως κομμάτι της ιστορίας τους και της εθνικής τους συνείδησης, αναδεικνύουν το ιστορικό γεγονός και τη σημασία του και εκφράζονται βιωματικά για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας αλλά και την ευθύνη της προάσπισής τους. Αφορά τους μαθητές των Λυκείων, των Γυμνασίων και των τριών μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού όλων των σχολείων του Δήμου Θέρμης.
Η επανάσταση με τα μάτια των παιδιών
Οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού αποτυπώνουν ζωγραφίζοντας τη δική τους αντίληψη για την ελευθερία.
Η ελευθερία στην τέχνη
Με αφορμή τη Μάχη και τον αγώνα για την ελευθερία, μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων δημιουργούν ελεύθερα εικαστικά έργα.
Graffiti
Στον εξωτερικό τοίχο του θερινού Κινηματοθέατρου Φώφης Πατίκα . Graffiti με θέματα από τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ