Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ: εργαλείο ανάπτυξης, αλλά χωρίς όραμα και ορθολογισμό μετατρέπεται σε πρόβλημα για την κοινωνία και το περιβάλλον

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αναδασμός ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία η αρμόδια κρατική αρχή αποσπά όλες τις έγγειες ιδιοκτησίες ενός καθορισμένου τόπου από τους κυρίους τους. Χαράζει νέα όρια στο εσωτερικό τους και τελικά τις διανέμει ξανά μεταξύ των προτέρων ιδιοκτητών, με νέους τίτλους κυριότητας και με τη μορφή ενός ενιαίου τεμαχίου. Είναι μια μέθοδο που εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές με σκοπό την τόνωση της γεωργικής παραγωγής.

Σε μια περιοχή η γη που κατέχει κάποιος αποτελείται από διάφορες διάσπαρτες ιδιοκτησίες οι οποίες από γενιά σε γενιά γίνονται ακόμα πιο μικρές και απομακρυσμένες μεταξύ τους. Μπορεί ένας αγρότης να είναι κύριος 50 στρεμμάτων από κληρονομιές, και δωρεές αλλά να είναι άθροισμα πολλών μικρών χωραφιών που δεν γειτνιάζουν μεταξύ τους. Επομένως αδυνατεί να τα εκμεταλλευτεί με ορθολογικό και παραγωγικό τρόπο όπως θα συνέβαινε εάν ήταν ενιαία η έκταση. Ο χαμηλός βαθμός αξιοποίησης οδηγεί σε φτώχεια και εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να πέφτει η εμπορική αξία της γης και μακροπρόθεσμα να ευνοείται η συγκέντρωσή της σε λίγα χέρια, στα χέρια αυτών που θα αγοράσουν την κατακερματισμένη και υποτιμημένη γη ώστε μετά να την ενοποιήσουν.

Είναι μια υπεύθυνη και πολύ σοβαρή εργασία με στόχο την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος εκμετάλλευσης. Προβλέπει έγγειες βελτιώσεις γρήγορη και εύκολη πρόσβαση με τη διένεξη δρόμων καθώς και το καλαίσθητο της περιοχής. Υλοποιεί σχέδια εξωραϊσμού του τοπίου και προστασίας του περιβάλλοντος με έργα προστασίας και βελτίωσης, με στόχο την προστασία και διαφύλαξη των πολιτιστικών και φυσικών μορφωμάτων της κάθε περιοχής αναδασμού. Δυστυχώς στην περιοχή των Βασιλικών η προσοχή των υπευθύνων στράφηκε περισσότερο στην κατεύθυνση της ατομικής ιδιοκτησίας δηλ. “που παίρνω” και λιγότερο σε έργα υποδομής ,έγγειων βελτιώσεων και εξωραϊσμού της περιοχής μας. Από τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων παρακρατήθηκε ποσοστό αγροτικής γης για τη διάνοιξη δρόμων που θα παρέχουν γρήγορη και εύκολη διακίνηση των αγροτών και των μηχανημάτων από και προς τα αγροτεμάχια τους.

Δυστυχώς όμως η έλλειψη περιφερειακής αγροτικής οδού στη νέα αποτύπωση θα αναγκάζει και πάλι τους αγρότες να χρησιμοποιούν το δρόμο που διέρχεται από την κεντρική πλατεία του χωριού. Σχεδιάστηκε ένα πολύπλοκο σχέδιο αγροτικών δρόμων με αδιέξοδες κατευθύνσεις που θυμίζει λαβύρινθο. Εάν ένας αγρότης μεταφέρει τα αγροτικά του μηχανήματα από την αγροτική περιοχή Σουρωτής προς την αγροτική περιοχή Γαλαρινού έχει να επιλέξει τον δρόμο που διέρχεται από την πλατεία του χωριού ή τον πολύ τεθλασμένο με αδιεξόδους λαβύρινθο που έχει χαραχθεί. Διψούσε η περιοχή για χάραξη περιφερειακού αγροτικού δρόμου άλλα δυστυχώς μετατράπηκε σε ένα πολύπλοκο σχέδιο με τεθλασμένους δρόμους ως λαβύρινθο. Σημαντικό πρόβλημα στη νότια πλευρά της περιοχής Βασιλικών αποτελεί η ύπαρξη “τυφλών ρεμάτων”.

Δυστυχώς η χάραξη της περιφερειακής τάφρου δεν εξασφαλίζει αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού εξαιτίας του μορφολογικού ανάγλυφου της περιοχής. Ο σχεδιασμός της περιφερειακής τάφρου στη νότια πλευρά των Βασιλικών για την απορροή βρόχινων υδάτων δεν παρέχει αντιπλημμυρική προστασία στο χωριό διότι

1. Η κοίτη του ρέματος ‘Ξηρολάκι’ σχεδιάστηκε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα ως αγροτικός δρόμος

2. Της εκτροπής του ρέματος ‘Ξηρολάκι’ προς την τάφρο σε οξεία γωνία και κατεύθυνσης προς τον ορεινό όγκο

3. Σχεδόν μηδενικών κλίσεων στην αφετηρία της τάφρου.

Η χάραξη της κοίτης του ρέματος ως αγροτικό δρόμο πρόσβασης από τον οικισμό προς τα αγροτεμάχια των αγροτών, την καθιστά εγκληματική ενέργεια. Κάποιοι είπαν – ‘Γιατί δεν φτιάχνουν και τον ποταμό Ανθεμούντα αγροτικό δρόμο’. Όμως και η ατομική ευθύνη του καθενός μας δημιουργεί συνέπειες στο περιβάλλον. Ιδιώτες επικαλούμενοι την υποτιθέμενη κυριότητα ελαιοδέντρων, αυθαίρετα και με την αδιαφορία της δημοτικής αρχής κόψανε και κόβουνε αιωνόβια ελαιόδεντρα ‘εξακοσίων και εφτακοσίων ετών’ στην επιφάνεια του εδάφους για να πάρουν την ξυλεία καταστρέφοντας την χλωρίδα και την περιουσία των προγόνων μας ανεκτίμητης αξίας που με ευλάβεια διατηρούσαν.

Υπάρχει η λύση της μεταφύτευσης των δέντρων αλλά δυστυχώς αγνοείται αυτή η πρόταση. Βεβαίως οι νέοι οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων με κομμένα ελαιόδεντρα είναι υποχρεωμένοι να δαπανήσουν τεράστια ποσά για την αποκατάσταση της έκτασης σε καλλιεργήσιμη γη. Δυστυχώς η δημοτική αρχή μεριμνεί να περιέλθουν τα λεγόμενα ‘φιλέτα γης’ σε χέρια προνομιούχων και σε εύφορες περιοχές και αδιαφορεί για τη φύση το περιβάλλον και τη χάραξη έγγειων βελτιώσεων που θα είναι αποτελεσματικές και υπεύθυνες. Λαμβάνοντας υπόψη το μορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής η ίδια η φύση θα απορρίψει τις άστοχες παρεμβάσεις αλλά με καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας και ταλαιπωρία της κοινωνίας. Το είδαμε στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής και σε πολλές περιοχές της χώρας να πνίγονται άνθρωποι να καταστρέφονται περιουσίες από κακοτεχνίες και εγκληματικές αμέλειες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ