Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγαπάτε τον σκύλο σας; Φερθείτε του λοιπόν σαν πραγματικό φίλο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Δημοσθένης Μουμιάδης
Applied Animal Behaviourist Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour

Ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες και διδάσκοντας ή παρακολουθώντας σεμινάρια και λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς σκύλων, έχω παρακολουθήσει τη διαφορά των ανθρώπων σε σχέση με την επικοινωνία και την παιδεία που έχουν με τα σκυλιά. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες έχουν κακή διαχείριση αδέσποτων, βάρβαρο τρόπο εκπαίδευσης αλλά και προσέγγισης ενός σκύλου. Μέσα σε αυτές τις χώρες που δεν θα κατονομάσω είναι και η αγαπημένη μας πατρίδα! Ξεκάθαρα έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και υπάρχει μια αλλαγή… αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετή…. είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Υπάρχουν πράγματα τα οποία στις περισσότερες χώρες θεωρούνται αυτονόητα.

Αδέσποτα στον δρόμο! Γιατί; Έπρεπε ήδη να υπάρχει μέριμνα γι’ αυτά. Προσέγγιση ενός σκύλου! Ρωτάμε πρώτα και μετά προχωράμε σε σωστό χαιρετισμό του σκύλου. Δεν αγνοούμε τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη. Δεν τρέχουμε πάνω στον σκύλο, δεν τσιρίζουμε, δεν βάζουμε την παλάμη μας πάνω από το κεφάλι του και δεν τον καρφώνουμε στα μάτια.

Σε χώρες όπου υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων με σκυλιά η βία μειώνεται ή εξαφανίζεται! Η σωστή ενασχόληση με τον σκύλο, φέρνει τη γνώση. Είναι τραγικό να έρχεται κάποιος να εκπαιδεύσει τον σκύλο του, τον τετράποδο φίλο του που λέει ότι αγαπά και να πρέπει να του εξηγήσεις το αυτονόητο! ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΒΙΑ!

Η βία, στην όποια της μορφή, φέρνει στρες, φοβίες, επιθετικότητα και ακόμα φέρνει, τραυματισμούς, ασθένειες, αυτοάνοσα, ακόμα και θάνατο του ζώου! Η βία φέρνει βία! Βέβαια υπάρχει και μια τεράστια και πραγματική δικαιολογία… που όμως θα μπορούσε και να μην είναι… μια και ένα σωρό εκπαιδευτές, κτηνίατροι και δήθεν ειδικοί αλλά ακόμα και φιλόζωοι του χώρου επικαλούνται και διδάσκουν ανάλογες απαρχαιωμένες τεχνικές διόρθωσης με κάθε μέσο, φωνές, πνιχτές, τραβήγματα, κλοτσιές, επιβολή, ηλεκτρικά κολαρά κ.λπ. Εσείς που δεν γνωρίζετε, διαβάστε, μάθετε, ρωτήστε, αλλά και φιλτράρετε αυτά που σας διδάσκουν! Δεν σημαίνει ότι αυτός που διδάσκει ή γράφει κάτι είναι και στον σωστό δρόμο. Βάλτε την κοινή λογική να δουλέψει, παρατηρήστε και μην κάνετε έτσι απλά ότι σας λένε.

Αγαπάτε τον σκύλο σας; Φερθείτε του λοιπόν σαν πραγματικό φίλο και, γιατί όχι, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του, δείτε με τα μάτια του!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ