Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα σημεία των καιρών, ήρθε να σκεπάσει η εμφάνιση ενός mediaκού σωτήρα, ενός νέου ηγέτη. Και ξαφνικά ξεπλύθηκαν οι πλημμύρες, σβήσανε οι πυρκαγιές και το πρόβλημα μετατοπίστηκε αλλού. Όπως και η κουβέντα του καφενείου. 

Είναι η τάση του καιρού μας να επικεντρωνόμαστε στα επιφανειακά, σε αυτά που προκαλούν “φασαρία”. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, υπάρχει κόσμος που ξενυχτάει ώστε να γίνουν κάποιες δουλειές, να ολοκληρωθεί κάποιο έργο. 

Και αυτός ο κόσμος είναι που τώρα μας καλεί προς την κάλπη, να πάρουμε θέση στα πραγματικά ζητήματα της καθημερινότητας. Εδώ, που δεν χωράνε οι παρατάξεις και οι σκοπιμότητες των λίγων, εδώ που χτίζεται η Δημοκρατία.

Διότι η τοπική αυτοδιοίκηση, λειτουργεί ως «σχολείο δημοκρατίας» τόσο για τους πολίτες όσο και για τα πολιτικά στελέχη που εκπαιδεύονται στη διαχείριση των κοινών σε μια μικρότερη και διαυγέστερη τοπική κλίμακα. Λειτουργεί σαν “ανοιχτό σχολείο” όσο λειτουργεί με πόρτες ανοιχτές! αρχές έτοιμες να ακούσουν τα σύγχρονα αιτήματα των πολιτών και να έχουν μηχανισμούς σε ετοιμότητα για να ανταποκρίνονται. 

Η σημασία που έχει η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου δεν μπορεί να εκφραστεί ικανοποιητικά στο πλαίσιο του σύγχρονου κράτους, ακόμη κι αν αυτό είναι μια φιλελεύθερη και ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία. Πόσο μάλλον όταν υφίσταται εκσυγχρονισμός σε πλαίσιο παγκοσμιοποίησης, τώρα πόσο σημαντικό είναι να στηρίξουμε την αποκεντρωμένη διοίκηση, τις κατά τόπους πρωτοβουλίες. 

Έτσι, με καθαρό το μυαλό, ας κρίνουμε από το έργο και το όραμα τους, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, τους ανθρώπους που θα είναι και αύριο εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ