Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

4 χρόνια μετρήσεων, διαψεύδουν την έκθεση της IQair

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταραχή προκάλεσε στο Πανελλήνιο η επίσημη δημοσίευση της ελβετικής εταιρείας IQair, όπου προκλήθηκαν καίρια ερωτήματα λόγω του γεγονότος ότι στη λίστα των προβληματικών περιοχών, από άποψη ποιότητας αέρα, περιλαμβάνονται κυρίως επαρχιακές περιοχές της χώρας, πολλές μάλιστα που ανήκουν στο δήμο μας.

Στη Θέρμη, είμαστε πραγματικά ευνοημένη περιοχή, μιας και έχει αναπτυχθεί η εφαρμογή ThermiAir από τον Απρίλη του 2019, 4 χρόνια πριν την δημοσίευση. Το γεγονός αυτό λειτούργησε καθησυχαστικά τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους αρμόδιους φορείς, μιας και την στιγμή δημοσίευσης της ελβετικής έρευνας, υπήρχαν εμπεριστατωμένα στοιχεία ικανά για να διαψεύσουν τα λεγόμενα της έκθεσης αυτής.

H εφαρμογή ThermiAir παρουσιάζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις από τους πρώτους σταθμούς παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, στο Δήμο Θέρμης, με φορέα υλοποίησης το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πλήρες δίκτυο αποτελείται από 25 σταθμούς, διασκορπισμένους σε όλο το Δήμο, με στόχο τη διερεύνηση των χωρικών και χρονικών μεταβολών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων στον Δήμο Θέρμης και την εκτίμηση της επίδρασης των σημαντικών πηγών ρύπανσης.

1.4χρόνια μετρήσεων 1

Το thermiair.gr δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου Θέρμης με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι από τα πρώτα δίκτυα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα και το πρώτο που συνοδεύτηκε από ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα για την πληροφόρηση του κοινού σε πραγματικό χρόνο

Μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM) από δίκτυο παρακολούθησης ποιότητας του αέρα που έχουμε εγκαταστήσει σε διάφορες περιοχές του Δήμου Θέρμης. Επίσης, μπορείτε να βρείτε χάρτη με τις μετρήσεις σε όλες τις περιοχές, στατιστικά για την ατμοσφαιρική ρύπανση και προγνώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος CAMS από το αποθετήριο Copernicus. Τέλος, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για φορητές συσκευές Android ώστε να έχετε άμεση ενημέρωση για την ποιότητα αέρα σε πραγματικό χρόνο.

Το ThermiAir αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε διασυνδεδεμένους αισθητήρες μέτρησης, τόσο των μεγαλύτερων σε μέγεθος PM10, όσο και των μικρότερων σε μέγεθος PM2.5 αλλά και των ακόμα μικρότερων PM1, που είναι και τα πλέον επικίνδυνα για τον άνθρωπο λόγω της βαθύτερης διείσδυσης και εναπόθεσης τους στο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες.

Βασικός στόχος είναι η πληροφόρηση να παρέχεται ελεύθερα σε όλους, με απλό και κατανοητό τρόπο. Για τον λόγο αυτό, οι μετρήσεις παρουσιάζονται με φιλικούς προς το χρήστη χρωματικούς δείκτες για την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

2.4χρόνια μετρήσεων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ