Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όλα έτοιµα για την έναρξη των εργασιών του “THESS INTEC”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα ενεργειών του έργου, το έτος 2023 ολοκληρώνονται οι υποδοµές και τα δίκτυα. Το 2024 αναµένεται η έναρξη λειτουργίας του πάρκου µε την κατασκευή των κτιρίων αρχικής εγκατάστασης. Το 93% των πρώτων κτιρίων που θα ανεγερθούν είναι ήδη αγορασµένο από επιχειρήσεις και ιδρύµατα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στο πάρκο, ενώ µαζί µε τα Πανεπιστήµια και Ερευνητικά Ιδρύµατα έχουν σχηµατίσει έξι mega projects ανά τοµέα τεχνολογίας, µεταξύ άλλων σε νανοτεχνολογία, τεχνητή νοηµοσύνη, ενέργεια, logistics. Ο φορέας ανάπτυξης του πάρκου θα χτίσει µόνο το 10% της έκτασης και το υπόλοιπο 90% από τα κτήρια θα γίνει από ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα νοικιάζει γη και θα βάλει τα χρήµατα για να υλοποιήσει τα σχέδιά της µέσα στο πάρκο.

Κόµβος του µέλλοντος
Το τεχνολογικό επιχειρηµατικό πάρκο Thess–Intec θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής.
Εντός της Πολεοδοµικής Ενότητας που θα δηµιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο ορίζονται τρεις ζώνες και συγκεκριµένα:

  • Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαµβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδοµών, χώροι στάθµευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά µε το ρυµοτοµικό σχέδιο εφαρµογής.
  • Ζώνη Τουρισµού Αναψυχής στην οποία περιλαµβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεµατικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).
  • Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά µήκος του βόρειου παράκτιου τµήµατος του ακινήτου.
thessintec 1 1
thessintec 4
thessintec 3 edited

Βιώσιµη Ανάπτυξη
Από τα 760 στρέµµατα, θα οικοδοµηθούν µόνο τα 150. Τα άλλα 600 στρέµµατα θα είναι Πάρκο µε υποδοµές (γήπεδα, πάρκινγκ κα.α.). Ο σχεδιασµός αφορά ένα τεράστιο ζωντανό εργαστήριο, ένα πάρκο καινοτοµίας που ταυτόχρονα θα διαθέτει χώρους πολιτισµού, άθλησης και αναψυχής, προβλέπει επίσης και τη δηµιουργία ξενοδοχείου 250 δωµατίων µέσα στο Πάρκο το οποίο θα διαθέτει και Συνεδριακό Κέντρο για συνέδρια, που εύλογα θα διευκολύνει τόσο τους ανθρώπους που θα δουλεύουν εκεί, όσο και φοιτητές, αλλά και τους επισκέπτες του Πάρκου, καθώς η περιοχή είναι σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόµιο “Μακεδονία”. Τα οφέλη που θα απολαύσει η περιοχή επίσης είναι ότι σε πλήρη λειτουργία στο «Thess Intec» θα δηµιουργηθούν 7.000 ποιοτικές και καλά αµειβόµενες µόνιµες νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθµιστεί µια ανενεργή σήµερα περιοχή 761 στρεµµάτων, θα προωθηθεί η τεχνολογία ως βάση της οικονοµικής προόδου και θα συγκεντρωθεί µεγάλο πανεπιστηµιακό-ερευνητικό δυναµικό, καθώς και πολλές εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Το µεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο στα Βαλκάνια
Στόχος του Thess Intec είναι να αποτελέσει ένα από τα µεγαλύτερα Κέντρα Καινοτοµίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, να αναπτυχθούν υπερσύγχρονες υποδοµές µε τεχνολογίες 4ης γενιάς που θα καταστήσουν το Thess INTEC έναν φυσικό χώρο καινοτοµίας, ανάλογο µε αυτούς που διαθέτουν σύγχρονες πόλεις του εξωτερικού καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη διεθνή κόµβο έρευνας και τεχνολογίας.

Που βρίσκεται

  • Στην περιοχή Αεροδρομίου “Μακεδονία”, στα όρια των Δήμων Θέρμης – Θερμαϊκού


Στοιχεία

  • Κεντρο απόλυτης σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
  • 58% Φορείς και Επιχειρήσεις Ιδιωτικού Τομέα
  • 42% Φορείς Δημοσίου Τομέα


Αντίκτυπο

  • 7.000 θέσεις εργασίας
  • 11,2 δις € σε περίοδο 20ετιας, 2% αύξηση του Αεπ της Κεντρικής Μακεδονίας


Highlights

  • Συμπράξεις καινοτόμων επιχειρήσεων με ερευνητικά εργαστήρια ερευνητικών ιδρυμάτων
  • Ελληνικά και Διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια
  • «ένα project πολύ σύγχρονο με όλα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, με έξυπνα κτίρια»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ