Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Θέρμη πρώτη επιλογή κατοικίας για τους Θεσσαλονικείς – ρεκόρ ανοικοδόμησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρεκόρ ανοικοδόμησης για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης καταγράφει η περιοχή της Θέρμης, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια, να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και πληροφορίες από επαγγελματίες, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Θέρμης είναι έντονοι, με νέους κυρίως οικογενειάρχες να επιλέγουν την περιοχή για κύρια κατοικία τους. Η ζήτηση για την αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 43,8% στο πρώτο 4μηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, καθιερώνοντας την Θέρμη ως την πιο περιζήτητη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και την ετήσια αύξηση του πληθυσμού να αγγίζει το 10%.

KOUROU
Ράνια Κούρου

Η Θέρμη και συγκεκριμένα η νέα επέκταση του σχεδίου της πόλης, παρουσιάζει τεράστια ζήτηση, ενώ μεγάλη άνοδος παρατηρείται στη κτηματαγορά. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα οικόπεδα, σε προσιτές τιμές. Σύμφωνα με την κ. Ράνια Κουρού, μεσίτρια στη Θέρμη, «πολλοί εργολάβοι έχουν πρόσφατα αγοράσει οικόπεδα στη περιοχή, όπως συνέβαινε και παλιότερα με την κρίση, απλά τότε δεν είχαν τη δυνατότητα να τα χτίσουν. Τα τελευταία 4 χρόνια ξεκίνησε μία ανοικοδόμηση, η οποία σήμερα βρίσκεται στο μεγάλο της πικ. Πλέον υπάρχουν και αντιπαροχές καθώς ανέβηκαν οι τιμές των οικοπέδων. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει φοβερή ανοικοδόμηση, με 60 άδειες να έχουν δοθεί τον Σεπτέμβρη, όχι μόνο σε εργολάβους αλλά και σε ιδιώτες». Τα τελευταία δυο χρόνια βγήκαν γύρω στις 300 νέες άδειες οικοδόμησης, ενώ αυξήθηκε ο πληθυσμός, μόνο στην επέκταση, κατά 2.000 κατοίκους.
«Τα ενοίκια έχουν ακριβύνει περίπου 100 ευρώ για όλες τις κατοικίες: μεζονέτες, γκαρσονιέρες, διάρια και τριάρια. Σπίτια προς ενοικίαση δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου, ενώ η πώληση ακινήτων φαίνεται να είναι συχνότερη. Υπάρχουν, παρ’όλα αυτά, πολλά έργα σε εξέλιξη. Όσον αφορά τις πωλήσεις, το μέτρο κυμαίνεται από 2.000-2.500 ευρώ, ενώ κάποιες εταιρείες πουλάνε μέχρι και 3.000 ευρώ το μέτρο», πρόσθεσε η ίδια. Οι τιμές των ακινήτων, τον τελευταίο χρόνο και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα, ανέβηκαν, διότι ανέβηκε η τιμή του σιδήρου. Η προσφορά και η ζήτηση φαίνεται να είναι αυξημένες. Η Θέρμη αποτελεί τον τρίτο καλύτερο δήμο πανελλαδικά, ενώ πολύς κόσμος επιθυμεί να μετακομίσει εκεί. Γενικά γίνονται πολλά έργα, ενώ έχουν εξασφαλίστεί 50 εκατομμύρια κονδύλια για τον χρόνο αυτό.


Γιατί ο κόσμος επιλέγει την περιοχή;

XATZIDIMOU edited
Εύα Χατζηδήμου

Οικονομικά η Θέρμη έχει αυτονομηθεί λόγω της καλής ποιοτικής αγοράς αλλά και των εμπορικών κέντρων που είναι δίπλα. «Είναι μία περιοχή πολύ κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο αεροδρόμιο αλλά και στη Μουδανίων, για κάποιον που θέλει να πάει προς τη Χαλκιδική» αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος συλλόγου κατοίκων επέκτασης της πόλης, Εύα Χατζηδήμου. «Είναι γενικά ένας δήμος που έχει εύκολη πρόσβαση παντού. Ένα προσόν αποτελεί και το ότι δεν υπάρχει η δυσκολία του να βρεις να παρκάρεις. Όλα αυτά τον καθιστούν έναν δήμο πλέον πολύ θελκτικό», αναφέρει η ίδια. Αυτοί κυρίως που επιλέγουν την περιοχή της Θέρμης είναι νέα ζευγάρια. Νεόπαντροι που τώρα ψάχνουν να φτιάξουν την οικογένειά τους ή νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά, «όπως κάναμε και εμείς πριν από 10 χρόνια όταν ήρθαμε και αγοράσαμε σπίτια εδώ», πρόσθεσε. «Είναι μια πολύ ωραία περιοχή για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, χωρίς καυσαέριο, με ανοιχτωσιά, πολλά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις».
Η ανοικοδόμηση στη Θέρμη ξεκίνησε το 2007 και μέχρι το 2012 υπήρξε μια ανάπτυξη, η οποία όμως πάγωσε με την κρίση. Τα τελευταία χρόνια πήρε και πάλι ανοδική πορεία. «Αν κάνεις μια βόλτα στην περιοχή μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος των εργασιών που πραγματοποιούνται. Πρόκειται για έναν οικοδομικό οργασμό», συμπλήρωσε η πρόεδρος.

Αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι κάποια προβλήματα;

Η κ. Εύα Χατζηδήμου έδωσε μία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη Θέρμη: «Αντιμετωπίζουμε και εμείς, όπως είναι φυσικό, κάποια προβλήματα. Αρχικά, είναι μια περιοχή που λειτουργεί ακόμα με βόθρους, δεν υπάρχει δηλαδή αποχέτευση. Επιπλέον, δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός στους δρόμους, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι διαρρήξεις. Ακόμη, το αστυνομικό τμήμα δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο. Μέχρι το 2019 υπήρχε ένα μόνο περιπολικό σε ολόκληρο τον δήμο, το οποίο κάλυπτε μια ακτίνα από το εμπορικό Mediterranean Cosmos μέχρι τη Μίκρα και το Λάκκωμα. Η Σουρωτή, οι Ταγαράδες, τα Βασιλικά και η Ραιδεστός ήταν με ένα μόνο περιπολικό. Ο δήμαρχος κάνει την προσπάθειά του για να στελεχωθούν οι περιπολίες, αλλά δεν γίνεται το αυτονόητο, να μεταφερθεί δηλαδή το τμήμα από τα Βασιλικά που βρίσκεται, εδώ στη Θέρμη.»
«Φοβερό πρόβλημα έχουμε και με την οδική ασφάλεια. Πρόσφατα κάναμε οι κάτοικοι μία διαμαρτυρία. Σχηματίσαμε έναν κύκλο με τα χέρια μας στα σημεία που θέλαμε να δημιουργηθούν κυκλικοί κόμβοι, διότι έχουμε πολλά ατυχήματα», είπε η πρόεδρος του συλλόγου.

Stelios Apostolou edited 1
Στέλιος Αποστόλου

Αυξημένος φαίνεται να είναι και ο μαθητικός πληθυσμός του δήμου Θέρμης, ο οποίος ξεπέρασε τις 8.800. Φέτος ο αριθμός παρουσίασε σημαντική αύξηση, η οποία άγγιξε το 2% σε σχέση με πέρυσι. «Η αύξηση του μαθητικού δυναμικού που σημειώνεται είναι ακόμα αντιμετωπίσιμη, όμως η έκρηξη φαίνεται ότι θα γίνει πολύ σύντομα», κάνει λόγο από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Στέλιος Αποστόλου και συμπληρώνει: «Προετοιμαζόμαστε να χτίσουμε το 6ο Δημοτικό και το 7ο Νηπιαγωγείο Σχολείο Θέρμης, προβήκαμε στην εισήγηση για την ίδρυση του 8ου Νηπιαγωγείου, ενώ πέρυσι, ιδρύσαμε το 4ο Γυμνάσιο Θέρμης. Και όλα αυτά για να προλάβουμε αυτή τη μαθητική έξαρση που επρόκειτο να συμβεί», δήλωσε. «Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν τόσες νέες άδειες και η κάθε άδεια περιλαμβάνει 3-4 σπίτια, είναι σαν να λέμε ότι σχεδόν ένα μεγάλο «χωριό» θα εγκατασταθεί στη Θέρμη. Οπότε σίγουρα θα χρειαστούν σχολεία και υποδομές. Η Θέρμη αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα χάρη στο ρεκόρ ανοικοδόμησής της».

Πώς είναι να μένεις στη Θέρμη

Κάτοικοι της Θέρμης μίλησαν στην «Άποψη» για τον λόγο που επέλεξαν οι ίδιοι τη Θέρμη ως μόνιμη κατοικία τους. «Η Θέρμη έχει μέλλον λόγω της γειτνίασης με τη Χαλκιδική και το αεροδρόμιο και σαφώς αν γίνουν κάποιες εργασίες, όπως μια προέκταση του μετρό, πιστεύω ότι θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο», ανέφερε ο κ. Μιχάλης Κεραμιτσής, κάτοικος της Θέρμης εδώ και 17 χρόνια. «Αντίστοιχα η Θέρμη έχει και πολύ καλή τοπική αγορά, ό,τι θέλεις το βρίσκεις. Εξυπηρετούμαι άμεσα χωρίς να έχω κάποια ανάγκη να μετακινηθώ αλλού», συμπλήρωσε. «Υπολείπονται και κάποιες εργασίες, όπως είναι τα πεζοδρόμια για να μπορείς να πηγαίνεις στο κέντρο της Θέρμης πεζός με ασφάλεια. Γίνεται μια οικιστική ανάπτυξη της περιοχής και σίγουρα υπάρχει έξαρση στην ανέγερση κατοικιών, πολυκατοικιών και μονοκατοικιών», πρόσθεσε ο ίδιος.

PAVLOU 1 edited
Γιώργος Παύλου

«Επειδή γνωρίζω τι συμβαίνει στη Θέρμη από το 2003, η ποιότητα ζωής έχει αλλάξει μέρα με τη νύχτα προς το καλύτερο. Σίγουρα θέλουμε και άλλες υποδομές, όμως πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα», τόνισε ο κ. Γιώργος Παύλου, κάτοικος της Θέρμης. «Σίγουρα είναι μία πόλη που αναπτύσσεται γρήγορα και την ευνοεί το στυλ ανοικοδόμησης που έχει υιοθετήσει, χωρίς ψηλές πολυκατοικίες. Ένα προτέρημα επομένως, αποτέλεσε ο χαμηλός συντελεστής δόμησης στη περιοχή». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την καθαριότητα της κάθε γειτονιάς. Η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται κανονικά, ωστόσο, η ανακύκλωση καμιά φορά μπορεί να αργοπορεί. «Ιδιαίτερα προβλήματα όμως δεν αντιμετωπίζουμε. Κάποιος μπορεί να παραπονεθεί για το ότι δεν έχουμε πεζοδρόμια. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να χτιστεί η περιοχή και μετά ο κάθε εργολάβος να κάνει τα δικά του πεζοδρόμια», πρόσθεσε ο κ. Παύλου.

KIAKIS 1 edited 1
Θάνος Κιάκης

Ο κ. Θάνος Κιάκης, επίσης μεσίτης και κάτοικος της περιοχής, αναφέρθηκε στη “τρελή” ανοικοδόμηση της Θέρμης των τελευταίων χρόνων. «Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η Θέρμη είναι καλό, λόγω της μικρής απόστασης από το αεροδρόμιο. Μπορώ πολύ εύκολα και γρήγορα να μεταφέρω τους πελάτες μου από το αεροδρόμιο, για να τους δείξω τα ακίνητα στη Χαλκιδική και στη Θέρμη. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπάρχει μία φοβερή άνοδος. Έχουν έρθει εργολάβοι από όλη την Ελλάδα για να αγοράσουν στη Θέρμη». Ο ίδιος αναφέρει πως οι τιμές είναι σε λογικά πλαίσια για την εποχή, με μοναδικό ζήτημα να αποτελεί το γεγονός πως οι οικοπεδούχοι “κοπανάνε” τις τιμές στους μεσίτες που δεν γνωρίζουν την περιοχή, τάζοντας στους ιδιοκτήτες πολύ υψηλά ποσά, τα οποία δεν είναι υπαρκτά. «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί και αυτό». Σύμφωνα με τον κ. Κιάκη, αυτή τη στιγμή χτίζονται πάνω απο 35 έργα στη Θέρμη, με περίπου 2000 νέα ακίνητα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όμως τα περισσότερα ακίνητα είναι ήδη νοικιασμένα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σπίτια να δώσουμε με ενοίκιο», συμπλήρωσε.


Στη Θέρμη και την ευρύτερη περιοχή βρίσκεται το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ καθως και οι έδρες πολλών μεγάλων επιχειρήσεων όπωςη Goody’s, η Μασούτης η Εγνατία Οδός και το Hayat. Επίσης, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, υπηρεσίες όπως ο ΕΦΕΤ, το ΕΚΕΤΑ, το ευρωπαϊκό CEDEFOP, μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, και γεωργικά ινστιτούτα, όπου απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι. Στην Θέρμη λειτουργεί μεγάλο βιοτεχνικό πάρκο κθως και βιομηχανικό για βιομηχανίες χαμηλής όχλησης. Επίσης λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η περιοχή έχουν εγκατασταθεί πολλές εταιρίες νέας τεχνολογίας και πολυεθνικές, που απασχολούν πολλούς και καλά αμοιβόμενους εργαζόμενους. Η Θέρμη, επομένως, λόγω του ότι αποτελεί ένα κομβικό σημείο, είναι η καταλληλότερη περιοχή κατοικίας για όσους εργάζονται στις εταιρείες αυτές. Συνεχίζεται ακατάπαυστα η ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και ο ερχομός ανθρώπων που θέλουν να μετακομίσουν στη Θέρμη. Έτσι η ζήτηση αφορά ακίνητα τα οποία απευθύνονται στις σχετικά εύρωστες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Μία τέτοιου μεγέθους οικοδομική δραστηριότητα κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη συνέχιση του αγώνα από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης της Θέρμης για την αναβάθμιση του τόπου και την υλοποίηση των όσων έργων έχουν προταθεί προς ένταξη. Ο δήμος κατασκευάζει σημαντικά έργα υποδομής, προϋπολογισμού περίπου τριάντα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ψηφιακό εκσυγχρονισμό, επέκταση και αντικατάσταση του οδοφωτισμού, παιδικές χαρές κ.ά.

Η Θέρμη είναι αναμφίβολα μία περιοχή που έχει να προσφέρει πολλά, ιδανική για οικογένειες που αναζητούν μία όμορφη, ασφαλή και πρακτική πόλη, η οποία ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των κατοίκων της.


Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης

Papadopoylos
Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Δήμαρχος Θέρμης
Απέραντο εργοτάξιο η επέκταση της Θέρμης

Στο δήμο Θέρμης σημειώνεται ρεκόρ ανοικοδόμησης τα τελευταία χρόνια. Τι συνεπάγεται αυτό όσον αφορά το σχεδιασμό και τις προτεραιότητές σας;
Ο δήμος Θέρμης, τα τελευταία χρόνια, είναι η περιοχή με την υψηλότερη οικιστική ανάπτυξη στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα η περιοχή της επέκτασης Θέρμης είναι ένα απέραντο εργοτάξιο καθώς, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται δεκάδες νέες οικοδομές. Η εξέλιξη αυτή, ασφαλώς μας γεμίζει με ικανοποίηση γιατί επιβεβαιώνει ότι ο δήμος μας είναι ελκυστικός σε όσους αναζητούν μόνιμη κατοικία, αλλά ακόμη και σε πολλές επιχειρήσεις. Συγχρόνως, όμως, μας επιφορτίζει με ευθύνες καθώς καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, αλλά και στις προσδοκίες των νέων συνδημοτών μας και των επιχειρηματιών.

Ειδικότερα, στην περιοχή της επέκτασης Θέρμης, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Εμείς, ως διοίκηση, προβλέψαμε εγκαίρως την οικιστική ανάπτυξη και προετοιμάσαμε όλες τις αναγκαίες μελέτες για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής. Πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί ή είναι υπό κατασκευή, ενώ για άλλα προετοιμάζονται οι μελέτες και πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι απαιτείται ένας εύλογος χρόνος για την υλοποίηση του συνόλου των έργων, καθώς και πάρα πολλά χρήματα. Αυτή τη στιγμή στην επέκταση Θέρμης γίνεται ουσιαστικά μια καινούργια πόλη. Είναι μια περιοχή περίπου τρεισήμισι χιλιάδων στρεμμάτων στην οποία τα έργα γίνονται τμηματικά και κατά προτεραιότητα, αναλόγως της οικιστικής ανάπτυξης, αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ποια έργα θεωρείτε ως πιο άμεσα;
Σε κάθε νέα περιοχή επέκτασης τα πρώτα που πρέπει να εξασφαλίσεις είναι τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και φυσικά το οδικό δίκτυο. Στους τρεις αυτούς τομείς έχουμε κάνει σημαντική δουλειά. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται στην περιοχή της επέκτασης δύο πολύ μεγάλα έργα ύδρευσης. Το πρώτο αφορά το εσωτερικό δίκτυο και περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγών ύδρευσης συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων. Είναι προϋπολογισμού 4.855.717,08 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με το ποσό των 3.000.000 ευρώ καθώς και από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Θέρμης με 1.855.717 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης προβλέπεται η κατασκευή νέας δεξαμενής ωφέλιμου όγκου 1.500 m3, η οποία θα εξυπηρετεί την υδροδότηση του συνόλου της Θέρμης και περιλαμβάνει τόσο τον οικισμό και την επέκταση της Θέρμης, όσο και την εκτός σχεδίου περιοχή, η οποία βρίσκεται δυτικά της περιοχής επέκτασης. Επίσης, στο έργο προβλέπεται η κατασκευή τριών αντλιοστασίων προσυγκέντρωσης για την ενίσχυση του φορτίου προς τις δεξαμενές και την καλύτερη διαχείριση του νερού καθώς και τροφοδοτικοί αγωγοί και αγωγοί μεταφοράς συνολικού μήκους 25 χλμ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 8.500.000,46 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020. Σε αυτό προβλέπονται επίσης εργασίες αποκατάστασης των πεζοδρομίων και των κρασπεδώσεων που θα καταστραφούν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις.

Τα έργα αποχέτευσης;
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή της επέκτασης η οποία βρίσκεται κάτω από το δρόμο Θέρμης – Χαριλάου και προβλέπεται και η σύνδεση με τον αποδέκτη. Ανάλογη σύνδεση θα γίνει και στο τμήμα της επέκτασης πάνω από το δρόμο Θέρμης – Χαριλάου. Παράλληλα, επικαιροποιείται η μελέτη για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και στο υπόλοιπο κομμάτι της επέκτασης και η δημοπρασία του έργου προβλέπεται να γίνει τον Σεπτέμβριο. Συγχρόνως έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η μελέτη αποχέτευσης ομβρίων της περιοχής επέκτασης, με προϋπολογισμό περίπου 770.000 ευρώ. Τέλος, πριν από μερικές ημέρες υπογράφηκε η σύμβαση και αρχίζει η κατασκευή της νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ στην οποία θα διοχετεύονται τα αστικά λύματα όλης της περιοχής επέκτασης.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα όσον αφορά το οδικό δίκτυο, κυρίως θέματα ασφάλειας, στην περιοχή της επέκτασης.
Κατ’ αρχάς πρόκειται για ένα οδικό δίκτυο πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί παρά να ολοκληρωθεί τμηματικά. Ήδη το μεγαλύτερο τμήμα της επέκτασης έχει ασφαλτοστρωθεί. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια κάναμε ασφαλτοστρώσεις σε περίπου δέκα δρόμους της περιοχής και παράλληλα προβήκαμε σε νέες διανοίξεις άλλων δέκα οδών, χαρακτηρισμένων ως πεζόδρομων, καθιστώντας τους πεζόδρομους αυτούς προσβάσιμους στους παρόδιους ιδιοκτήτες.Επίσης, τον Μάιο γίνεται η δημοπράτηση μιας ακόμη μεγάλης εργολαβίας ασφαλτοστρώσεων, μέρος της οποίας αφορά την επέκταση Θέρμης.
Ως προς τα θέματα ασφάλειας στο οδικό δίκτυο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην οδό Κουγιάμη, όπου συνέβησαν, δυστυχώς, και δυστύχημα με θύματα δύο συνδημότες μας. Πρόκειται για έναν δρόμο ο οποίος εξυπηρετεί και διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς χρησιμοποιείται ακόμη και από κατοίκους του Πανοράματος για τη μετακίνησή τους στη Θεσσαλονίκη. Εμείς λαμβάνουμε μια σειρά μέτρα με κυριότερο την κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων προς ανάσχεση της ταχύτητας των οχημάτων. Ο πρώτος έχει ήδη κατασκευαστεί και πολύ σύντομα θα κατασκευαστούν και άλλοι δύο, στη συμβολή της Κουγιάμη και τις οδούς Αθανασίου Διάκου και Παπανδρέου. Το έργο έχει ανάδοχο ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020. Όμως καθυστέρησε, όχι με ευθύνη του δήμου, αλλά εξ αιτίας καταγγελιών από κάποιους κατοίκους της περιοχής προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνει νέα κυκλοφοριακή μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε.
Επίσης, το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται η μελέτη για τον οδοφωτισμό πέντε μεγάλων δρόμων της επέκτασης και συγκεκριμένα των οδών Κουγιάμη, Καζαντζίδη, Αθανασίου Διάκου, Τσαλδάρη και Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην επέκταση μένουν πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Τι γίνεται με τα σχολεία και τις παιδικές χαρές;
Όσον αφορά τα σχολεία, έχουμε έτοιμες τις μελέτες για την κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου και του 7ου Νηπιαγωγείου και περιμένουμε την προκήρυξη του νέου ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότησή τους καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Επίσης, προχωράμε στην κατασκευή μιας μεγάλης, σύγχρονης παιδικής χαράς, μαζί και χώρο άθλησης ενηλίκων και χώρο πρασίνου, στο κάτω μέρος της επέκτασης, στην Κουγιάμη. Επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αλλά λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, την εντάσσουμε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Περιμένουμε την έγκριση ώστε να γίνει η δημοπράτηση. Παράλληλα, ετοιμάζονται οι μελέτες για άλλες δύο, μικρότερες παιδικές χαρές, στο πάνω μέρος της επέκτασης.

Πέρα απ’ όλα αυτά, προχωρούμε στο σχεδιασμό μας για την κατασκευή και των υπολοίπων υποδομών και εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες στην περιοχή. Παρά τη δυχερή οικονομική συγκυρία ο δήμος Θέρμης συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα και δράσεις που καθιστούν την περιοχή μας ιδιαίτερα ελκυστική σε όσους αναζητούν τόπο μόνιμης κατοικίας. Όμως, όταν μιλάμε για μια τόσο μεγάλη περιοχή, για μια νέα πόλη ουσιαστικά, η ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων χρειάζεται χρόνο και φυσικά και τους αναγκαίους πόρους. Γι’ αυτό ζητώ από τους κατοίκους να δείξουν κατανόηση και να ξέρουν ότι ο δήμος είναι στο πλευρό τους, πρόθυμος να ακούει τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν και να τα επιλύει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ