Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η δημοτική αρχή δεν έπραξε απολύτως τίποτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΑ: Αγωνία για το μέλλον
Ο επικεφαλής του συνδυασμού “Ο δήμος μας Αύριο” ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΑΣΣΑΣ, απαντάει στις ερωτήσεις της Άποψης.

Κατ’ αρχήν, πριν απαντήσω στα ερωτήματα που μου θέσατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για το φιλόξενο βήμα που θέτετε στη διάθεσή μου, προκειμένου να απευθυνθώ στους δημότες μας από την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών.
Κατά δεύτερον, θα ήθελα να καταχραστώ της καλοσύνης σας, και να σημειώσω ότι τα ίδια ακριβώς θέματα είχαμε θέσει κι εμείς, ως δημοτική παράταξη, πριν από ενάμιση, περίπου, χρόνο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές του Μαίου 2019. Ενάμιση χρόνο μετά, οι τοποθετήσεις μας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ…
Πάμε, λοιπόν, στις απαντήσεις μου, στα τέσσερα ερωτήματα που μου θέσατε:

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια σταθερή υποβάθμιση των Βασιλικών, με το κλείσιμο του ΙΚΑ, την υποβαθμισμένη λειτουργία της Τράπεζας, το επικείμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ και την απειλή για την απομάκρυνση του υποθηκοφυλακείου ενώ είναι αβέβαιη ακόμη και η λειτουργία του τμήματος Ασφαλείας. Τι έχετε να πείτε γα αυτή την κατάσταση; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια;
Στα δύο πρώτα ερωτήματα θα δώσω κοινή απάντηση, γιατί, πιστεύω, ότι έχουν στενή συνάφεια μεταξύ τους και το ένα συμπληρώνει το άλλο. Είναι αλήθεια ότι τα Βασιλικά, αλλά, κατά τη γνώμη μου, και η Δημοτική Ενότητα Βασιλικών ολόκληρη έχει κάνει πολλά βήματα πίσω μετά την εφαρμογή του Ν. 3862/ 2010, γνωστού ως σχεδίου «Καλλικράτης», με τον οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της χώρας μας από το 2011 και επανακαθορίστηκαν τα όρια των αυτοδιοικητικών μονάδων, σύμφωνα με τον οποίο οι άλλοτε Δήμοι Βασιλικών και Θέρμης συνενώθηκαν (και μαζί με τον άλλοτε Δήμο Μίκρας) συνέθεσαν το νέο Δήμο Θέρμης. Η ίδια δομή του Δήμου παρέμεινε μετά και το νεότερο νόμο 4555/ 2018, γνωστού ως σχεδίου «Κλεισθένης». Το κομμάτι που ακολουθεί το αντιγράφω αυτολεξεί από την πολιτική ομιλία μου στην κεντρική πλατεία των Βασιλικών στις 20.5.2019: «…
Τα Βασιλικά στην 9ετια του κ. Παπαδόπουλου βιώνουν την απόλυτη ανυποληψία, εξαθλίωση και περιθωριοποίηση. Στα χρόνια της δικής του θητείας έκλεισε ο Αστυνομικός Σταθμός (το Τμήμα Ασφαλείας μόνο ταυτότητες κατάντησε να εκδίδει), έκλεισε το κατάστημα του Ι.Κ.Α., μειώθηκαν οι ημέρες λειτουργίας της τράπεζας σε 3, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, μετακινήθηκαν οι δημοτικές υπηρεσίες και το Δημοτικό κατάστημα παρέμεινε ένας απλός περιστερώνας για να στεγάζει τον κ. Μουστάκα, όταν δεν απουσιάζει εκτός γραφείου, το ταχυδρομείο ετοιμάζεται κι αυτό να κλείσει, το ίδιο και το υποθηκοφυλακείο και έπεται και συνέχεια. Από πλευράς Δήμου καμία έμπρακτη προσπάθεια για την παραμονή των υπηρεσιών αυτών δεν έγινε.».
Σήμερα, σας έχω νέα. Ήδη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το υποθηκοφυλακείο πρόκειται να μετακινηθεί εκτός Βασιλικών και να στεγαστεί σε χώρο που βρίσκεται στην περιοχή του Φοίνικα. Ένας από τους παλαιότερους θεσμούς που άρχισε να λειτουργεί σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις πρώτες στιγμές της απελευθέρωσής της από την Τουρκική σκλαβιά. Κάποια στιγμή είχε γίνει λόγος και για μετακίνηση του Ειρηνοδικείου εκτός Βασιλικών. Άλλωστε, το κτίριο που στεγάζει το Ειρηνοδικείο και το Τμήμα Ασφαλείας Βασιλικών παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα και στατικότητας ακόμη (είναι αλήθεια άραγε ότι ενδιαφέρθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την κατάστασή του, μετά από σχετική αναφορά που έγινε προς Αυτόν;). Μιλάμε κυριολεκτικά για την απόλυτη απαξίωση.

Πιστεύετε ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο θέμα; Τι έκανε, τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχει κάνει;
Η δημοτική αρχή του Δήμου Θέρμης δεν έπραξε απολύτως τίποτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης που περιγράφετε. Δέχθηκε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για υπηρεσίες και τράπεζα, χωρίς καμία απολύτως αντίδραση. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, αυτή είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Δήμου Θέρμης, καθώς ο τελευταίος διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς σε αυτήν, έκανε πληρωμές μέσω αυτής σε προμηθευτές του, πλήρωνε μισθοδοσία του προσωπικού του κλπ. Είχε, συνεπώς, στενή σχέση συνεργασίας με την εν λόγω τράπεζα και θα μπορούσε να απαιτήσει τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματός της στα Βασιλικά (το οποίο άλλωστε η τράπεζα αυτή το απέκτησε μετά την εξαγορά έναντι πινακίου φακής της Αγροτικής Τράπεζας). Ακόμη και αν προσπάθησε να αποτρέψει την περιοδικότητα της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Βασιλικά ο κ. Δήμαρχος, αποδεικνύεται, εκ του αποτελέσματος ότι λίγα πράγματα επέτυχε.
Από την άλλη πλευρά, μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι, αντίθετα, ο Δήμος Θέρμης ενίσχυσε αυτήν την τάση απομόνωσης των Βασιλικών, απομακρύνοντας κάθε δημοτική υπηρεσία εκτός οικισμού και κάνοντας, στην κυριολεξία ό,τι είναι δυνατό για να αποδυναμώσει έναν δυναμικό οικισμό του Δήμου μας, όπως τα Βασιλικά.
Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η αδιαφορία της δημοτικής αρχής υπεύθυνη για την απομάκρυνση των υπηρεσιών από τα Βασιλικά, στην πραγματικότητα είναι συνένοχη η δημοτική αρχή για ό,τι συνέβη στα Βασιλικά.

Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Έχετε προτάσεις και ποιες.
Στις 20.5.2019, ήδη, στην ομιλία μου στα Βασιλικά είχα πει ότι: «Θα αξιοποιήσουμε το παλιό τεχνικό λύκειο των Βασιλικών και θα το αποδώσουμε για χρήση στην κοινωνία των Βασιλικών. Θα μεταφέρουμε το Ειρηνοδικείο σε άλλο κτίριο μέσα στον οικισμό των Βασιλικών, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Θα διεκδικήσουμε την αλλαγή των ορίων της χωρικής του αρμοδιότητας, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η εδαφική περιφέρεια του Δήμου Θέρμης σε αυτήν…
Για την επίτευξη του στόχου της ισόρροπης ανάπτυξης του δήμου μας, όμως, θα πάρουμε και άλλα διοικητικής φύσης μέτρα, τα οποία αφορούν στη διοικητική αποκέντρωση των υπηρεσιών του Δήμου μας. Έτσι, μια αντιδημαρχία θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση στα Βασιλικά, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα μεταφερθεί κι αυτή στα Βασιλικά. Θα προχωρήσουμε στην on line σύνδεση της κεντρικής υπηρεσίας του δήμου με όλα τα περιφερειακά δημοτικά καταστήματα, ούτως ώστε ο δημότης να εξυπηρετείται άμεσα στον τόπο διαμονής του, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή του. Επίσης δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ηλεκτρονική αναζήτηση και παραλαβή εγγράφων…».
Σε αυτά, να προτείνω, ακόμη, ότι θα μπορούσε ο Δήμος να μισθώσει ή να παραχωρήσει κτίριο και να το προσφέρει στα ΕΛ.ΤΑ για τη συνέχιση της λειτουργίας του γραφείου τους στα Βασιλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ