Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η αλήθεια για την ποιότητα του αέρα στο Δήμο Θέρμης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αναλυτική παρουσίαση στοιχείων για την ποιότητα του αέρα σε όλες τις περιοχές του δήμου Θέρμης έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε ο δήμος τη Δευτέρα 24 Απριλίου στο πολιτιστικό κέντρο της Θέρμης. Τα στοιχεία για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε κάθε δημοτική ενότητα παρουσίασε ο Δρ. Ανδρέας Καζαντζίδης, καθηγητής, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο κ. Καζαντζίδης είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος και του πρωτοποριακού προγράμματος THERMIAIR το οποίο υλοποιεί από τον Οκτώβριο του 2018 ο Δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μέσω αυτού του προγράμματος καταγράφονται τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, μέσα από ένα πυκνό δίκτυο 28 μετρητών. Μάλιστα, τα δεδομένα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε, σε πραγματικό χρόνο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.thermiair.gr.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα ξένης ιδιωτικής εταιρείας σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και η οποία παρουσίαζε μια εντελώς ψευδή και παραπλανητική εικόνα για την περιοχή του Δήμου Θέρμης, όσον αφορά κυρίως τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Καζαντζίδης παρουσίασε αναλυτικές μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα των περιοχών του δήμου Θέρμης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως αυτά καταγράφονται στο δίκτυο μετρητών του προγράμματος THERMIAIR. Όπως σημείωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών:

  • Το δίκτυο του Δήμου Θέρμης είναι από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα και το πρώτο που συνοδεύτηκε από ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα για την πληροφόρηση του κοινού σε πραγματικό χρόνο.
  • Είναι το πλέον πυκνό, αν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό των σταθμών και τον πληθυσμό του Δήμου. Ο αριθμός των σταθμών μέτρησης είναι περίπου ίδιος με αυτούς που είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα και την Πάτρα.
  • Είναι από τα πρώτα δίκτυα που έχουν ενταχθεί στην Εθνική Ερευνητική Υποδομή. Μέχρι και σήμερα είναι το μοναδικό στη Μακεδονία.

Τα πραγματικά στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του THERMIAIR οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 σε όλες τις δημοτικές ενότητες είναι έως 10μg/m3 τους περισσότερους μήνες του χρόνου με εξαίρεση κάποιες ώρες κατά τους χειμερινούς μήνες όταν ξεπερνούν το όριο αυτό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη η συγκέντρωση των ΡΜ2,5 στη δημοτική ενότητα Βασιλικών κυμαίνεται μεταξύ 7-13μg/m3, στη δημοτική ενότητα Θέρμης κυμαίνεται στα 8-12μg/m3 και στη δημοτική ενότητα Μίκρας στα 10-12μg/m3. Σύμφωνα με τον καθηγητή η ατμοσφαιρική ρύπανση σε αυτές τις περιοχές οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μόνον κατά 10% σε τοπικές πηγές ενώ το υπόλοιπο 90% των ρύπων παράγεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη απ’ όπου, κατά περιόδους, και αναλόγως των κλιματολογικών συνθηκών παρατηρείται μεταφορά ατμοσφαιρικών ρύπων. Κατά τους χειμερινούς μήνες η ρύπανση από τοπικές πηγές είναι στο 40% και ως κύρια αιτία αναφέρεται η καύση ξύλου στα τζάκια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καζαντζίδης η λειτουργία ενός κλασικού τζακιού για τέσσερις ώρες εκπέμπει ρύπους όσους και περίπου χίλια αυτοκίνητα που μετακινούνται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων.

Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών η ποιότητα του αέρα στις περιοχές του Δήμου Θέρμης είναι τις συντριπτικά περισσότερες μέρες του χρόνου από καλή έως ικανοποιητική. “Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι σαφώς μικρότερη απ’ αυτήν που παρουσιάστηκε η οποία ήταν εκτός πραγματικότητας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καζαντζίδης. Επίσης, παρουσίασε μετρήσεις και για το εσωτερικό των κτιρίων όπου, σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. όταν σε ένα σπίτι καίει τζάκι και υπάρχουν και καπνιστές) η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τις εξωτερικές συνθήκες.
Τέλος, ο κ. Καζαντζίδης σημείωσε ότι το δίκτυο των μετρητών στο δήμο Θέρμης μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω σε συγκεκριμένες περιοχές ώστε να γίνεται ακόμη καλύτερη καταγραφή. “Παράλληλα μπορούμε να προβαίνουμε ακόμη και σε προγνώσεις για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν για το προσεχές χρονικό διάστημα σε κάποια περιοχή”.

1
2


Μέτρηση και του θορύβου
Στη σύντομη παρέμβασή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως “ο δήμος Θέρμης πρωτοπορεί στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας του αέρα με το πρόγραμμα  THERMIAIR που υλοποιεί από τον Οκτώβριο του 2018. Θα ενισχύσουμε και άλλο το δίκτυο μετρητών, θα βάλουμε και άλλους μετρητές όπου χρειαστεί ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα”. Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι ο δήμος προχωρά στην επέκταση του προγράμματος THERMIAIR, εντάσσοντας σε αυτό και μετρήσεις για την ηχορύπανση. “Τώρα έχουμε μόνον έναν μετρητή ηχορύπανσης στο κέντρο της Θέρμης, αλλά θα τοποθετήσουμε και άλλους ώστε να ελέγξουμε και αυτόν τον τομέα”. Παράλληλα, τόνισε ότι μία από τις πηγές ατμοσφαιρικών ρύπων είναι και η καύση αγροτικών υπολειμμάτων, όπως τα κλαδιά και γνωστοποίησε πως από φέτος ο δήμος Θέρμης συγκεντρώνει αυτά τα υπολείμματα και τα οδηγεί σε επεξεργασία για την παραγωγή κομπόστ ώστε να αποτρέπεται η καύση. Ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα γίνει μεγάλη δεντροφύτευση σε έκταση περίπου τριών χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή των Βασιλικών, με χρηματοδότηση από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. “Ο Δήμος Θέρμης αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουμε εδώ και πολλά χρόνια και παρά τις απόπειρες ορισμένων να πλήξουν την περιοχή, με ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του αέρα, ο Δήμος Θέρμης αποτελεί την ελκυστικότερη περιοχή και πρώτη επιλογή για εγκατάσταση μόνιμης κατοικίας, αλλά και για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θέρμης.

Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
Τέλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Δημήτρης Καρακύργιος ενημέρωσε για το πρόγραμμα μέτρησης της ηλεκτρονικής ακτινοβολίας το οποίο ξεκίνησε να υλοποιεί ο Δήμος Θέρμης πριν από μερικές ημέρες. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και αφορά τη διενέργεια μετρήσεων της στάθμης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου εντός των ορίων του Δήμου. Προς το σκοπό αυτό η ΕΕΑΕ έχει παραχωρήσει στο Δήμο Θέρμης ένα ειδικά εξοπλισμένο όχημα – κινητό σταθμό μέτρησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) το οποίο διενεργεί τις μετρήσεις σε συγκεκριμένα σημεία, σε όλη την έκταση του Δήμου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Πάλλας, η Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Αθηνά Παπαδάκη,  αντιδήμαρχοι (Απόστολος Τσολάκης, Σπύρος Γαντάς, Στέλιος Αποστόλου, Λάκης Μωραΐτης, Σωκράτης Σαμαράς), δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.



Υ.Γ. Η εκδήλωση έχει ανέβει στο κανάλι του Δήμου στο ΥouΤube (https://www.youtube.com/@dthermis) καθώς και στη σελίδα στου Δήμου στο facebook (https://fb.watch/k7oclfD8Vj/).

Δημοσίευση Δελτίου Τύπου Δήμου Θέρμης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ