Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά: από τους Ταγαράδες σε όλο τον κόσμο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μία εταιρεία με έδρα στους Ταγαράδες του δήμου Θέρμης «εξάγει» σε ολόκληρο τον κόσμο την πρωτοποριακή τεχνολογία των οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, τα οποία θα αποτελέσουν το μέλλον στον τομέα των θερμοκηπίων παράγοντας γρήγορα και οικονομικά πράσινη ενέργεια. Τα συγκεκριμένα εύκαμπτα και ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά της εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET) βασίζονται στο φαινόμενο της μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται σταθερό ρεύμα, γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ επιπλέον επιτυγχάνεται βελτίωση της παραγωγής.

Μάλιστα, ήδη ανακοινώθηκε και μέσα στο 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής παραγωγής από την εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει εύκαμπτα οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος. Επιπλέον, η εταιρεία ΟΕΤ έχει δημιουργήσει ήδη στη Θέρμη και το πρώτο ελληνικό 100% πράσινο ενεργειακά θερμοκήπιο, στο οποίο παράγεται ντομάτα με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας.

Το 1ο στον κόσμο θερμοκήπιο με πράσινη ενέργεια
Τα αποτελέσματα από τη χρήση των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών σε θερμοκήπια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τόσο στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και στη βελτίωση της παραγωγής. Στο αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Organic Electronic Technologies στη Θέρμη – όπου καλλιεργούνται υδροπονική ντομάτα και πιπεριές – διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη από τη χρήση των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών είναι πολλαπλά.

«Στον ίδιο χώρο παράγουμε ταυτόχρονα τροφή και ενέργεια από φωτοβολταϊκά, αλλά και από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», εξηγεί χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Άποψη» ο Χρυσόστομος Βαρλάμης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Organic Electronic Technologies και προσθέτει: «Εκτός από την ενέργεια που παίρνουμε, διαπιστώσαμε επιπλέον πως τα οργανικά φωτοβολταϊκά προσφέρουν σκίαση στα φυτά και τα προστατεύουν από την επιβλαβή ακτινοβολία, με συνέπεια να μη στρεσάρονται τους θερινούς μήνες, ακόμη μειώθηκε η κατανάλωση νερού, ενώ η παραγωγή εμφανίζεται βελτιωμένη κατά 25 – 30%. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για τους αγρότες, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να παράγουν τη δική τους ενέργεια, αλλά να έχουν και καλύτερη παραγωγή. Παράλληλα, σε μια εποχή που όλοι ψάχνουμε πράσινες λύσεις για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά καλύπτουν αυτή την ανάγκη».

Μεγάλο ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια
Ο ίδιος εξηγεί πως τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς έχουν τοποθετηθεί πάνω στο μεταλλικό σκελετό, αλλά μέσα από το υλικό κάλυψης του θερμοκηπίου στη Θέρμη. «Με τον τρόπο αυτό δεν επηρεάζονται από τον αέρα και παράλληλα επιτρέπεται η αλλαγή του υλικού κάλυψης του θερμοκηπίου, χωρίς να χρειάζεται τα φωτοβολταϊκά να μετακινηθούν, καθώς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η εγκατάσταση τους είναι εύκολη και η ενέργεια, που παράγουν αποθηκεύεται σε μπαταρίες και στη συνέχεια προωθείται και χρησιμοποιείται πάλι στο θερμοκήπιο για τα συστήματα αυτοματισμού, συστήματα κλιματισμού, ψύξης, αλλά και άρδευσης», επισημαίνει ο κ. Βαρλάμης.

Μάλιστα, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα οργανικά φωτοβολταϊκά από ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, καθώς επίσης και στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Κρήτη, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με θερμοκήπια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να δώσει λύση στο θέμα της ενέργειας, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται 7η σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ευρώπη, με περίπου 60.000 στρέμματα θερμοκηπίων. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι το 50% του κόστους αυτών των καλλιεργειών δαπανάται στην ενέργεια.


Επαναστατική τεχνολογία με εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά
Η εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET) δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο χώρο εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο μέσα στο 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός εργοστασίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για μαζική παραγωγή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών. Η παραγωγή θα ξεκινήσει δοκιμαστικά και αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο σημείο σε περίπου 2,5 χρόνια από την αρχή της λειτουργίας του εργοστασίου με 1.000.000 – 1.500.000 τ.μ. φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς ανά έτος.

Πρόκειται για μια επένδυση, που θα ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ, η οποία εγκρίθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Με τη λειτουργία της γραμμής παραγωγής θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 200 με 300 νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα είναι το 1ο στον κόσμο και θα αποτελέσει το πρότυπο για τη δημιουργία άλλων 50 έως και 100 παρόμοιων εργοστασίων σε άλλες χώρες για την παραγωγή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών.

Φωτοβολταϊκά με χίλιες και μία χρήσεις
Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς εκτός από την επανάσταση που θα φέρουν στον τομέα των θερμοκηπίων μπορούν να ενσωματωθούν και να παράγουν άμεσα ενέργεια σε πάρα πολλά σημεία, καθώς είναι εύκαμπτα και ιδιαίτερα ελαφριά. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα εκτυπωμένο οργανικό φωτοβολταϊκό ζυγίζει μόλις 400 γραμμάρια ανά πλαίσιο, εμβαδού περίπου ενός τετραγωνικού μέτρου, γεγονός που επιτρέπει την τοποθέτηση του σχεδόν παντού.

Αξίζει να αναφερθεί πως επειδή είναι ημιδιαφανή τοποθετούνται σε παράθυρα μεγάλων κτιρίων, σε τζάμια σπιτιών και φυσικά σε θερμοκήπια, γιατί επιτρέπουν στο φως του ήλιου να περάσει από μέσα τους. Μπορούν, ακόμη να ενσωματωθούν σε τσάντες και σε ρούχα, σε στέγες, σε στάσεις λεωφορείων, επάνω σε τέντες και σε πάρκινγκ και φυσικά σε στέγαστρα, σε ξαπλώστρες και σε ομπρέλες παραλίας. Μάλιστα, μία από τις βασικές εφαρμογές τους αναμένεται να είναι σε προσόψεις κτιρίων, καθώς με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση τους σε χώρους όπου στεγάζονται σούπερ μάρκετ, καθώς τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ενέργεια ακόμη και από φως που προέρχεται από λάμπες!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ