Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιορτή κάστανου στο ορεινό Λιβάδι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση χιλιάδων πολιτών στη «Γιορτή Κάστανου» η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην κοινότητα Λιβαδίου του δήμου Θέρμης, έπειτα από παύση δύο χρόνων λόγω της πανδημίας. Από νωρίς το πρωί το χωριό κατακλύστηκε από επισκέπτες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό απόλαυσαν ένα πλούσιο πολιτιστικό θέαμα αλλά και τον περίπατο στα γραφικά μονοπάτια του χωριού!
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την πεζοπορία από την τοποθεσία “Τηγανάκι” (731μ. υψόμετρο) προς την ορεινή διαδρομή “Καλογερικό” (987μ. υψόμετρο) όπου εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας, μαζί με έμπειρους οδηγούς που τους κατεύθυναν έκαναν μία διαδρομή 7.300 μέτρων για περίπου 2,5 ώρες μέσα σε ένα περιβάλλον απίστευτου κάλλους.

Libadi GiortiKastanou 2 2
Libadi GiortiKastanou 13 2
Πεζοπορία από την τοποθεσία “Τηγανάκι” προς την ορεινή διαδρομή “Καλογερικό”


Επιστρέφοντας αντίκρισαν το πλήθος του κόσμου που είχε αρχίσει να φτάνει στο γραφικό χωριό, από κάθε κατεύθυνση, αφότου τα παρκαρισμένα οχήματα έφταναν εως και χιλιόμετρα έξω από το χωριό. Αργά το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού επικράτησε το αδιαχώρητο από τον κόσμο που είχε καταφτάσει από κάθε μέρος.

Μπορεί να είμαστε μία “ μικρή” κοινότητα, ωστόσο το χωριό μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές, τις οποίες προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε. Ελπίζουμε ότι το χωριό μας θα αγαπηθεί από το κόσμο καθώς αποτελεί έναν κοντινό προορισμό αναψυχής με πανέμορφο φυσικό τοπίο

Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών υποδέχθηκε τους καλεσμένους του με άφθονα κάστανα, εδέσματα και κρασί, σε μία αξιοθαύμαστη προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Το καφενείο και η ταβέρνα του χωριού δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να φιλέψουν το δυνατόν περισσότερους. Παράλληλα λειτούργησαν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και ο κόσμος κατέκλυσε κάθε στενό του χωριού σε μια γιορτή που, σαν ταξίδι στο χρόνο, μας θύμισε όλους την αξία της παράδοσης.
Η διασκέδαση κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, λαϊκούς χορούς, χορωδία γυναικών και τραγούδια με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας.

Στόχος μας είναι η απόλαυση του όμορφου και σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και η γνωριμία του Λειβαδίου και των κατοίκων του. Ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις προβλέψεις μας και κάθε προηγούμενη γιορτή του κάστανου Έρχεται και η γιορτή του μανιταριού στα μέσα του Νοέμβρη. Η ακριβής ημέρα θα ανακοινωθεί σύντομα

Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου

Libadi GiortiKastanou 10
Libadi GiortiKastanou 9
Libadi GiortiKastanou 12
Libadi GiortiKastanou 19
Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, λαϊκοί χοροί, χορωδίες και τραγούδια με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας
Libadi GiortiKastanou 22
Libadi GiortiKastanou 21

Λίγα λόγια για το χωριό

  • Το Λιβάδι ένα με υψόμετρο περίπου 850μ στα όρια του νομού Χαλκιδικής, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκη.
  • Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές μίας κοιλάδας στην κορυφογραμμή του Χορτιάτη, του Ομβριανού και του Χολομώντα.
  • Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η λιθόστρωτη κεντρική πλατεία, «Τα Πλατάνια», την οποία κοσμούν δυο αιωνόβια πλατάνια
  • Το χωριό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ανήκε στα βακούφικα του Ισχάκ Πασά, ο οποίος έχτισε το Αλατζά Ιμαρέτ. Ο οικισμός αποτελείται από παλιά και νεότερα λιθόκτιστα κτίρια μακεδονικού ρυθμού και πολλά από αυτά διατηρούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
  • Στην περίοδο της τουρκικής κυριαρχίας, το Λειβάδι ανήκε στην επαρχία της «Παζαριάς» (Pazargah nahiyes), η οποία είχε ως κέντρο την «Παζαρούδα» (τη σημερινή Απολλωνία Θεσσαλονίκης).
  • Γιορτάζει τον 15αύγουστο στο ειδυλλιακό εξωκλήσι της Παναγίας στο Λειβάδι, με κοινή συνεστίαση (κουρμπάνι) και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
  • Στις 26/06 είναι η επέτειος του Ολοκαυτώματος Λιβαδίου 1821.
  • Από τις 9 Μαρτίου 2022 λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ