Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα εθνικές εκλογές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκλογές
Σε μιαν αντιπροσωπευτική δημοκρατία, το ανώτατο όργανο του κράτους, που είναι ο λαός, ασκεί την εξουσία του με τις εκλογές. Με αυτές, το εκλογικό σώμα επιλέγει τους αντιπροσώπους του οι οποίοι, για όλη τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, θα ασκήσουν όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που προβλέπουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι.


Το εκλογικό σώμα
Το εκλογικό σώμα είναι το σύνολο των Ελλήνων πολιτών που έχουν το δικαίωμα της ψήφου. Το δικαίωμα αυτό διαθέτουν όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, έχουν ικανότητα για δικαιοπραξία και δεν έχουν υποστεί αμετάκλητη ποινική καταδίκη για ορισμένα εγκλήματα. Για να ασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα πρέπει ο εκλογέας να έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Αρχές που διέπουν την ψηφοφορία

  1. Η αρχή της καθολικής ψηφοφορίας.
  2. Η αρχή της ισότητας της ψήφου.
  3. Η αρχή της άμεσης ψηφοφορίας.
  4. Η αρχή της μυστικότητας της ψήφου.
  5. Η αρχή της υποχρεωτικής ψηφοφορίας.
  6. Η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών σε ολόκληρη την επικράτεια.
  7. Η αρχή της αυτοπρόσωπης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος ισχύει, πλέον, μόνον για τους εκλογείς που βρίσκονται στην Επικράτεια.

Πηγή: www.hellenicparliament.gr

Στην Β’ Περιφέρεια όπου θα κληθούμε να ψηφίσουμε όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της περιοχής, υπάρχουν 180 υποψήφιοι βουλευτές από 30 κόμματα.
Στο αφιέρωμα που ακολουθεί έχουμε συγκεντρώσει 19 από αυτά τα πρόσωπα, γνωστά αλλά και νέα, ώστε να δείξουμε μέρος του δικού τους αγώνα και αγωνιών που μοιράζονται με κοινό άξονα την ευθύνη απέναντι στη χώρα και την κοινωνία. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Την Κυριακή 21 Μαϊου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, περίπου 430.000 νέοι που είναι από 17 έως 21 ετών. Από αυτούς περίπου 90.000-100.000 είναι αυτοί που πηγαίνουν ακόμη σχολείο.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ακόμη, θα είναι οι πρώτες κατά τις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Συνολικά εγκρίθηκαν 22.008 αιτήματα.
Οι περισσότερες αιτήσεις που εγκρίθηκαν υποβλήθηκαν:
στο Ηνωμένο Βασίλειο: 4.556, στη Γερμανία: 3.226, στις ΗΠΑ: 1.617, στο Βέλγιο: 1.607, στην Κύπρο: 1.432.

Τέλος, για πρώτη φορά, υπάρχει πρόβλεψη στα εκλογικά τμήματα για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να ψηφίσουν σε ειδικό χώρο χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ