Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Νέο Ρύσιο: Ένας 100% προσφυγικός οικισμός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια!

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Νέου Ρυσίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Πολιτισμού της κοινότητας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ενός εκπληκτικού ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε από πρόσφυγες της 2ης γενιάς όλη η ιστορία των πρώτων κατοίκων, καθώς και λεπτομέρειες για την επιλογή της τοποθεσίας, όπου βρίσκεται σήμερα το Νέο Ρύσιο.

Ένας αιώνας ζωής

Όπως αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση το Νέο Ρύσιο συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής από τότε που οι πρώτοι κάτοικοι, διωγμένοι από τις πατρογονικές εστίες τους, προσπάθησαν να στήσουν από την αρχή το νοικοκυριό τους σε έναν ξένο τόπο.

«Πρόκειται για έναν 100% προσφυγικό οικισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε από το μηδέν, καθώς στην περιοχή αυτή δεν υπήρχε τίποτα. Τα έφτιαξαν όλα μόνοι τους», εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας Νέου Ρυσίου, Γιώργος Δημητριάδης και προσθέτει: «Οι κάτοικοι προέρχονται από το Ρύσιο ή Αρετσού της Μικράς Ασίας. Και πρέπει να τονιστεί ότι στο Νέο Ρύσιο εγκαταστάθηκε ο αγροτικός πληθυσμός, ενώ ψαράδες και αστοί κατευθύνθηκαν στην Αρετσού της Καλαμαριάς».

neo.risio .100.xronia.foto3

Η επιλογή της τοποθεσίας

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας. «Η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων αρχικά είχε ορισμένες περιοχές για εγκατάσταση μεταξύ των οποίων τα Πυργαδίκια στη Χαλκιδική και η περιοχή Χατζή Μπαλή, δηλαδή η σημερινή Περαία. Ωστόσο, οι πρόσφυγες τα απέρριψαν και τα δύο. Δεν ήθελαν να είναι κοντά σε θάλασσα», εξηγεί ο κ. Δημητριάδης.

Από μαρτυρίες προκύπτει πως κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους από το Χατζή Μπαλή (Περαία) οι πρόσφυγες σταμάτησαν για να ξεκουραστούν και να ποτίσουν τα άλογα τους στο πηγάδι που βρισκόταν στη σημερινή διασταύρωση των δρόμων που οδηγούν από το Νέο Ρύσιο προς Τρίλοφο, Καρδία και τη διασταύρωση της Περαίας. Έτσι αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί και τελικά το 1926 ο νέος συνοικισμός μετονομάζεται από «Πουρνάρ τσιφλίκ» σε «Ρούσιον».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αρχεία της εποχής, εγκαθίστανται στο χωριό 154 οικογένειες, από τις οποίες οι 118 από το Ρύσιο (Αρετσού) της Βιθυνίας, 22 από το Αμπαρλί , έξι από τον Άγιο Γεώργιο της Σμύρνης, τρείς από τα Γαλατάρια, δύο από τονΆγιο Στέφανο, μία από το Μάλ-τεπε, μία από την Κίο και μία από το Ιμπρί-τεπέ, σύνολο 414 άτομα.

neo.risio .100.xronia.foto6

Εκδηλώσεις όλο το χρόνο

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Νέου Ρυσίου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, στις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται: Διαγωνισμός ζωγραφικής από μαθητές νηπιαγωγείων, διαγωνισμός έκθεσης ιδεών από μαθητές δημοτικού σχολείου και γυμνασίου, εκδηλώσεις μνήμης, μουσικοθεατρική εκδήλωση, έκθεση φωτογραφιών και αντικειμένων, μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων, αθλητικό τουρνουά κ.α. Παράλληλα, εκδίδεται ένα βιβλίο-λεύκωμα με φωτογραφίες και κείμενα για την ιστορία του Ν. Ρυσίου.

neo.risio .100.xronia.foto8

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ