Ξεκίνησε η ταλαιπωρία για τους οδηγούς, που χρησιμοποιούν την περιφερειακή οδό και ειδικά για όσους μετακινούνται από ανατολικά προς δυτικά εξαιτίας της έναρξης των εργασιών για το flyover. Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας διακόπηκε σταδιακά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά, μεταξύ των ανισόπεδων Κόμβων Κ5 (περιοχή νοσοκομείου Παπαγεωργίου) και Κ10 (Κωνσταντινοπολίτικα).
Στο σημείο πραγματοποιείται διαγράμμιση, ενώ ξεκινά άμεσα τις εργασίες του και το πρώτο εργοτάξιο. Η κίνηση ήδη πραγματοποιείται σε δύο λωρίδες και με ταχύτητα που δεν ξεπερνάει τα 60 χιλιόμετρα ανά ώρα, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, τόσο από το υπουργείο Μεταφορών, όσο και από τη Διεύθυνση Τροχαίας.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης του έργου τονίστηκε ότι όσο διαρκέσουν οι εργασίες δε θα κλείσει κανένας κόμβος, ενώ θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες με πληροφορίες για την κυκλοφορία στην κάθοδο από το Πανόραμα και στην άνοδο από τη Χαριλάου προς το Πανόραμα, όπως επίσης και στους κόμβους Μετεώρων και Νεαπόλεως.
Εκτός, όμως από το κυκλοφοριακό κομφούζιο, που θα υπάρχει στην περιφερειακή οδό, ανάλογα προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς θα δεχτούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό οχημάτων, τα οποία πλέον θα κινούνται μέσα από την πόλη.
Τι θα προσφέρει ο flyover;
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών ο «flyover», σε 4 χρόνια που θα έχει ολοκληρωθεί, θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση. Μάλιστα, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης θνησιμότητας στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την Αττική Οδό στην Αθήνα.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα είναι μήκους 13 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας υπερυψωμένης λεωφόρου 8 χιλιομέτρων, από τα οποία 4 χιλιόμετρα συνεχούς γέφυρας. Θα περιλαμβάνει, επίσης, εννέα ανισόπεδους κόμβους, δέκα νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.
Οι δύο νέοι κόμβοι σε Επταπύργιο και Θέρμη
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων δύο νέοι κόμβοι σε Επταπύργιο και Θέρμη. Μάλιστα, ο κόμβος της Θέρμης Κ11Α θα είναι αυτός που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική αναβαθμίζοντας συνολικά την κυκλοφορία στην περιοχή.
Ουσιαστικά ο νέος αυτός οδικός άξονας θα δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείται μία συνεχής κυκλοφορία σε όλο το μήκος του αποφορτίζοντας την περιφερειακή οδό, που ήταν ξεπερασμένη εδώ και χρόνια και δημιουργώντας καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες για τους οδηγούς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ανάδοχοι του έργου, AVAX και Mytilineos, εκτός από την κατασκευή του έργου, που θα διαρκέσει 4 χρόνια, έχουν αναλάβει και τη συντήρηση και λειτουργία του για άλλα 26 χρόνια. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 478 εκατομμυρίων ευρώ.
Καθημερινότητα ανάμεσα σε δυο εργοτάξια και έναν ασθενή
Με την παράδοση του Μετρό να έχει πάρει νέα παράταση στα τέλη του 2024, η νέα καθημερινότητα που διαμορφώνεται στην πόλη με την εκκίνηση των έργων του Flyover φαντάζει γολγοθάς. Επιπλέον, διαιωνίζονται τα προβλήματα στον Οασθ, όπου βλέπουμε καθημερινά λεωφορεία να “αδειάζουν” το επιβατικό κοινό τους λόγω βλαβών, και παρά την απόκτηση νέων και σύγχρονων οχημάτων, τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους είναι ελλιπή, πέρα από επικίνδυνα.
Πόσα δασικά στρέμματα θα επηρεαστούν
Την ίδια στιγμή οι κινητοποιήσεις που γίνονται στην πόλη, θυμίζουν αυτές της δεκαετίας του ’90, για την δημιουργία του περιφερειακού Θεσσαλονίκης. Η διαμαρτυρία, πέρα από την επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών, αφορά και στην προστασία της δασικής έκτασης Σειχ – Σου. Όπως αναφέρουν στοιχεία που κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η αρχική μελέτη αναφέρει για εκδάσωση 75 στρεμμάτων, υπάρχει ανησυχία ότι θα κοπούν 190 στρέμματα δέντρων.