Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Canicross: Τρέχω µε τον σκύλο µου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημοσθένης Μουμιάδης
Δημοσθένης Μουμιάδης
Applied Animal Behaviourist Advanced Dip. In Applied Animal Behaviour

Ένα πολύ ενδιαφέρον άθληµα µε σκύλους εµφανίστηκε δυναµικά στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και µε γρήγορους ρυθµούς εξαπλώνεται σε όλη την επικράτεια! Από την CaniCross Greece!

Τι είναι όµως το Canicross;
Άνθρωπος και Σκύλος τρέχουν µαζί! ∆εµένοι µε έναν ελαστικό κατά προτίµηση ιµάντα ώστε να αποσβένονται οι κραδασµοί, µια ειδική ζώνη στην µέση και ένα ειδικό σαµαράκι στον σκύλο διασχίζουν εκτός δρόµου διαδροµές.
Στους αγώνες οι διαδροµές αυτές µπορούν να είναι από µικρές (sprint έως 3 χλµ.), µεσαίες (έως 7 χλµ.) αλλά και µεγαλύτερες. Το CaniCross εξελίχθηκε από την ανάγκη εκγύµνασης των σκύλων έλξης (έλκηθρα) στις περιόδους χωρίς χιόνι. Υπάρχει επίσης το bike-jöring (ποδηλάτης µε σκύλο), το Dog Scootering (Scooter και σκύλος) και το Skijoring (σκιέρ και σκύλος).

Για να λάβει κάποιος µέρος, µαζί µε τον σκύλο του δεν είναι κάτι το πολύπλοκο…
Απαιτούνται όµως κάποιες συγκεκριµένες προϋποθέσεις οι οποίες βασίζονται σε διεθνή πρότυπα και κανονισµούς του I.C.F. (Παγκόσµια Οµοσπονδία CaniCross) και είναι σχετικές µε την ασφάλεια αθλούµενου και σκύλου.
Τα σκυλιά για να αγωνιστούν πρέπει να είναι υγιή και από 12 µηνών και πάνω για να αποφύγουµε προβλήµατα στις αρθρώσεις από την ένταση της άθλησης όπως και σε οποιαδήποτε άλλη έντονη δραστηριότητα µε σκυλιά.
Μπορούµε βέβαια να ξεκινήσουµε σε νεαρή ηλικία (6- 7 µηνών) να προετοιµάζοµε τον τετράποδο φίλο µας για το σπορ µε περπάτηµα στην ύπαιθρο, να τον εξοικειώσουµε µε τον εξοπλισµό και να βάζουµε σταδιακά στην βόλτα µας και λίγο τρέξιµο (ένα λεπτό τρέξιµο, δυο – τρία λεπτά περπάτηµα) που σταδιακά και όσο ο σκύλος µεγαλώνει αυξάνεται το τρέξιµο, πάντα µε µέτρο και προσοχή!
Έχουµε πάντα µαζί µας νερό και ποτέ δεν τρέχουµε όταν η θερµοκρασία είναι από 22 βαθµούς υπό σκιά και πάνω! Μπορούµε να αγωνιστούµε µε ένα ή δύο σκύλους ο κάθε χειριστής αθλητής!

Τα οφέλη για εµάς και τον σκύλο µας πολλά!
Σκυλιά τα οποία έχουν εµφανίσει πολλά προβλήµατα συµπεριφοράς, όπως στρες, φοβίες, νευρικότητα µε το εξωτερικό περιβάλλον, σκυλιά και ανθρώπους θα τα δείτε να βελτιώνονται σε µεγάλο βαθµό ακόµη και να εξαλείφονται! Σκυλιά που έχουν αρχίσει να ατονούν θα ξαναβρούν ενδιαφέρον και χαρά!
Η άθληση είναι γνωστό ότι βοηθά σε εµάς τους ανθρώπους άλλα και στα σκυλιά και βελτιώνει την υγεία και την φυσική κατάσταση. Επίσης, βοηθά σηµαντικά στην καταπολέµηση του στρές µε την αύξηση παραγωγή σεροτονίνης και έκριση ενδορφινών. Βοηθά στην ρύθµιση του βάρους σε υπέρβαρα ή στειρωµένα σκυλιά και αυξάνει το προσδόκιµο ζωής σε άνθρωπο και σκύλο!

∆εν άργησε το ενδιαφέρον µου για αυτή τη νέα δραστηριότητα να πάρει φωτιά και µε συνοπτικές διαδικασίες απέκτησα τον απαραίτητο εξοπλισµό και άρχισα το τρέξιµο µε τα αγαπηµένα µου τετράποδα φιλαράκια! Πρώτοι στην δοκιµή Alex & Fin τα αγόρια της οµάδας! Το καταυχαριστηθήκαµε και γίναµε Fan του αθλήµατος… Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Καλή Επιτυχία Canicross!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ