Ένα εργαστήριο μάθησης και γνώσης, ένας χώρος που «δανείζεται» στοιχεία από την Αρχαία Ελληνική Αγορά, αλλά και ένα μέρος όπου κάθε παιδί θα φανταστεί, θα παίξει, θα δημιουργήσει και θα έρθει σε επαφή με τη φύση. Όλα αυτά τα στοιχεία και πολλά ακόμη αποτελούν κομμάτια του δημοτικού σχολείου Big Bang School στο Λάκκωμα έξω από τη Θεσσαλονίκη (Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής).
Το Big Bang School είναι ένα πρωτοποριακό σχολείο διαφορετικό από τα άλλα, καθώς προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη διαδικασία της εκπαίδευσης δίνοντας έμφαση στη διερευνητική και βιωματική μάθηση. Ένα σχολείο, που ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες δεξιότητες τους, που τους παρέχει γνώση μέσα από project ή επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων και που… οργανώνει εκδρομές ακόμη και για τους γονείς.
Το Big Bang School ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 με ιδρύτρια τη Βέτα Γεωργιάδου και διευθυντή τον Άγγελο Πατσιά, στα σχέδια των οποίων είναι η δημιουργία και ενός Γυμνασίου με την ίδια φιλοσοφία εκπαίδευσης.

Η μάθηση… αλλιώς!
«Εδώ το παιδί είναι ενεργό μέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανακαλύπτει αυτό που πρέπει να μάθει», επισημαίνει ο διευθυντής του Big Bang School, Άγγελος Πατσιάς και προσθέτει: «Μου αρέσει να λέω πως το σχολείο έχει κάτι από την Αρχαιοελληνική Αγορά, καθώς τα παιδιά συγκεντρώνονται, συζητούν και λύνουν τα προβλήματα τους, κάτι από Harvard λόγω της έμφασης στην έρευνα και τη γνώση, αλλά και κάτι από Disneyland. Το τελευταίο είναι εξίσου σημαντικό γιατί τα παιδιά εδώ παίζουν και δημιουργούν και μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνουν».
Ο ίδιος εξηγεί πως φαντάζεται το σχολείο ως ένα εργαστήριο μάθησης και γνώσης, που προσπαθεί να μάθει στα παιδιά, μεταξύ άλλων, πως ο άνθρωπος συνδέεται με το περιβάλλον και με τα πάντα γύρω του. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενσωματώσουν τη γνώση μέσα από διάφορα προγράμματα, που μπορεί να διαρκούν εβδομάδες και τα οποία συνδυάζουν πολλά μαθήματα μαζί, μέσα από θεματικές εκδρομές, αλλά και μέσα από πολλές ακόμη δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η τέχνη, η ρομποτική ή το σκάκι», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιάς.

Project και παιχνίδια ρόλων
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του συγκεκριμένου σχολείου είναι τα προγράμματα, που «τρέχουν» κατά τη διάρκεια του έτους και τα οποία στρέφονται γύρω από διερευνητικά ερωτήματα, τα οποία τα παιδιά καλούνται να αναπτύξουν. «Για παράδειγμα έχουμε το ερώτημα ¨Πως μπορούμε να στήσουμε μια αποικία στον Άρη;¨. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά θα μάθουν μαθηματικά, αλλά και φυσική και το κυριότερο είναι ότι η γνώση αυτή θα μείνει γιατί τα παιδιά θα την έχουν κατακτήσει μέσα από έρευνα και συζήτηση», εξηγεί ο κ. Πατσιάς.
Άλλα διερευνητικά ερωτήματα μπορεί να είναι: «Γιατί αξίζει να σώσουμε την Ανταρκτική;», «Πώς άλλαξε η Θεσσαλονίκη μετά την Μεγάλη Φωτιά του 1917;» ή «Πώς η γεωμορφολογία της Ελλάδας επηρέασε του αρχαίους πολιτισμούς;». Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα, τα οποία ξεκινούν από την 1η και συνεχίζονται μέχρι και την 6η δημοτικού και εντάσσουν με έναν πολύ ωραίο τρόπο τα παιδιά στην Ιστορία, τη Μυθολογία και τη Γεωγραφία.
Υπάρχουν, επίσης, καινοτόμες δράσεις και εργαστήρια όπως «Η άνοδος της Δημοκρατίας», ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων, στρατηγικής και διπλωματίας. «Τα παιδιά χωρίζονται σε κράτη και πρέπει να επιλύσουν κρίσεις και προβλήματα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από γεγονότα της ιστορίας», τονίζει ο ίδιος. Στόχος του σχολείου είναι με τον τρόπο αυτό οι μαθητές να κατανοήσουν τα γεγονότα, αλλά και τα κίνητρα που οδήγησαν σε συγκεκριμένες πράξεις.
Ωστόσο, οι δραστηριότητες δεν περιορίζονται στα παιδιά, αφού το Big Bang School διοργανώνει εκδρομές με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ακόμη και για τους γονείς. Μάλιστα, το σχολείο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί τα παιδιά στους χώρους του ακόμη και για διανυκτέρευση στην περίπτωση που δεν επιθυμούν να μείνουν σε συγγενείς, κατά τη διάρκεια που θα λείπουν οι γονείς τους.

Το ραδιόφωνο της… καραντίνας
Η λειτουργία του σχολείου σχεδόν συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, ακόμη και αυτό φαίνεται πως αποτέλεσε έναν τρόπο να διδαχτούν τα παιδιά τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να διαχειριστεί την καθημερινότητα εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης. Έτσι την περίοδο εκείνη οι υπεύθυνοι του σχολείου δημιούργησαν το δικό τους ραδιόφωνο, το οποίο και αποτέλεσε εκπαιδευτικό εργαλείο.
«Δημιουργήσαμε το δικό μας ραδιοφωνικό σταθμό και ένα κομμάτι του μαθήματος ήταν η προετοιμασία ραδιοφωνικών εκπομπών με διάφορα θέματα. Μπορεί ο καθένας να ήταν στο σπίτι του, ωστόσο το μάθημα όχι μόνο συνεχιζόταν, αλλά γινόταν και όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο», προσθέτει ο κ. Πατσιάς.

Βέτα Γεωργιάδου: «Θέλουμε να διαμορφώνουμε δημιουργικούς ανθρώπους»
Τα εφόδια που δίνει στα παιδιά η φοίτηση σε ένα… διαφορετικό σχολείο όπως το Big Bang School αναλύει η ιδρύτρια του Βέτα Γεωργιάδου εξηγώντας πως βασικός στόχος είναι να διαμορφώνονται δημιουργικοί άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. «Διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν με υπερπροστασία, δεν αυτονομούνται και δε μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες. Φτάνουν στην εφηβεία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζωή, απλά γιατί δεν είναι προετοιμασμένα για τον κόσμο. Βλέπουμε πολλά τέτοια παραδείγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γεωργιάδου.
Η ίδια τονίζει πως στο Big Bang School τα παιδιά δεν αποκτούν απλά γνώσεις, αλλά μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής, γνωρίζουν τη φύση και ζουν την εμπειρία της αυτονομίας, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό. «Δουλεύουμε πάνω σε δεξιότητες και αρχές και αυτό που πιστεύω και προσπαθώ να το περάσω στα παιδιά είναι πως ¨ότι ονειρευτείς μπορείς να το κάνεις, αρκεί να προσπαθήσεις¨», συνεχίζει η κ. Γεωργιάδου και προσθέτει: «Μέσα από τη φύση τα παιδιά μαθαίνουν τη ζωή, αντιλαμβάνονται καλύτερα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Επίσης, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες, να συνυπάρχουν και φυσικά να είναι δημιουργικά άτομα».
Όπως επισημαίνει τα παιδιά μαθαίνουν κάτι καινούριο και αποκτούν εμπειρίες μέσα από κάθε δραστηριότητα, είτε πρόκειται για μάθημα μέσα σε μία αίθουσα, είτε για μία εξόρμηση σε ένα κοντινό δάσος, είτε για μία εκδρομή στο πανέμορφο Καρπενήσι.
